Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Áder Makrayék ügyében interpellált

Budapest–Csorna - A csornai Makray Dalma és sorstársai ügyében interpellált Áder János az Országgyűlésben. Azt kérte, növeljék a mozgássérült gyerekek és kísérőik útiköltség-támogatását.
A mozgássérült gyerekek és kísérőik útiköltség-csökkentése miatt interpellált hétfőn az Országgyűlésben Áder János. A képviselő a csornai Makray család helyzetét hozta fel példaként. A Makray Dalmát és szüleit érintő kormányintézkedésről a Kisalföld is többször beszámolt.

Áder János felszólalásában hangsúlyozta: idén június 30-ig a gépkocsival szállított súlyosan mozgássérült gyermek és a kísérője is megkapta a kilométerenkénti 10 forint 50 fillért. Ez év július 1-jétől ezt az összeget a kormány egyes esetekben a felére, más esetekben a kétharmadára csökkentette. Több száz szülő van ma hasonló helyzetben, mint Makrayék – hívta fel a figyelmet a képviselő. Idézett Makray Dalma édesanyjának, Ildikónak a leveléből is. Eszerint az intézetben már vannak olyan gyerekek, akiknek szülei nem tudják megoldani az utazással járó költségeket, ezért már nem is hozzák őket a gyógykezelésre. Áder János arra kérte az államtitkárt, változtassák meg a korábbi rossz döntést.

Válaszában Kincses Gyula egészségügyi államtitkár úgy fogalmazott, ha az útiköltség-térítésben a szabályozás túl szigorú, nem tudja kezelni az életszerű helyzeteket, ha pedig túlzottan liberális, „akkor jönnek azok a helyzetek, amikkel szembesülnünk kellett az elmúlt években, hogy indokolatlan kifizetések történnek". Ezért változott a térítési rend. A készségfejlesztő intézménybe járó gyermekek számára az oktatási tárca keretéből kell megoldani a támogatást. Ez 2009. január elsejétől léphetne életbe – mondta az államtitkár.

Ám Kincses Gyula válaszát sem Áder János, sem az Országgyűlés nem fogadta el. Világosi Gábor levezető elnök bejelentette, hogy a kérdést kiadja az egészségügyi bizottságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a tanárok fizetése

Rábapordány - Kéthavi bérrel tartozik a Vocational Academy a rábapordányi általános iskola… Tovább olvasom