Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A vállalkozók a helyi ipar segítését kérték

Az osli vállalkozók a helyi ipar támogatását kérték az önkormányzattól. A településen 29–30 vállalkozás működik és az osztrák munkaerőpiac közelségének hála, elenyésző a munkanélküliség. Osliban nincs iparűzési adó.

Fodor József polgármester és Illés János, a munkaügyi központ kapuvári kirendeltségének vezetője várta lakossági fórumra az osli vállalkozókat. A találkozón a polgármester elmondta, a 930–940 főt számláló, stagnáló népességszámú községben 270–280 nyugdíjas, 190 körüli 18 év alatti és 400 főnyi aktív lakos él és dolgozik.

Illés János
Illés János


– Községünk vonzerejét és a határ közelségét is jelzi, hogy immár harminc állandó külföldi lakosunk van – mondta Fodor József. A településen 29–30 vállalkozás működik, amelyek ugyanennyi helyi dolgozót foglalkoztatnak. A polgármester szerint hasonló mértékű a határon átjáró vendégmunkások száma is, így a helyi munkanélküliség elenyésző. A munkaügyi kirendeltség vezetője vállalkozások munkahelyteremtő lehetőségeire, pályázataira hívta fel az osli vállalkozók figyelmét.

Fodor József
Fodor József


Ahogy a polgármester fogalmazott, a helyi vállalkozások eddig is kivették részüket a település fejlesztéséből, a továbbiakban is erre kérte őket a község vezetője. Mint mondta, a 75–80 milliós költségvetésükből utóbbira csak pályázatból van – lenne – lehetőség. Osliban évek óta eltörölték már az iparűzési adót, ezzel is ösztönözve a betelepülőket.

Kiss Jenőné
Kiss Jenőné


A fórumon megjelent vállalkozók viszont a helyi önkormányzat segítségét kérték. Ahogy Kiss Jenőné kereskedő elmondta, az Osliban megjelenő „tülkölő autók" számára feleannyi előírás sincs a kereskedelmi tevékenységre, mint egy évek óta Osliban dolgozó kereskedőnek. – Ez versenyhátrányt jelent a helyieknek. Ezt az önkormányzat az ilyen utazókra kivetett díjjal tudná kompenzálni – mondta Kissné. Hozzátette, ezt a pénzt aztán vissza lehetne forgatni a településre.

Szalai László
Szalai László


Dr. Szalai László is a helyi ipar támogatására buzdította a település vezetőit. Mint mondta, a községben működő konyha beszerzéseit lehetne helyi termelésű élelmiszerrel támogatni, ami nemcsak a konyhát üzemeltető cégnek, hanem a termelőknek is előnyös lenne. Ehhez a polgármester hozzátette, a konyhát jelenleg egy hálózatot üzemeltető cég „viszi", amely nyersanyagait központilag szerzi be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai és beledi név a Szigorúan titkos tisztek között

Egy csornai és egy beledi kötődésű nevet találtunk a kedden nyilvánosságra hozott titkos tisztek… Tovább olvasom