Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

A távol-kelettel nem lehet versenyezni

A Kapuvári Ruhaipari Rt. az utóbbi három évben bezárta két vidéki üzemét, csökkentette létszámát.

Az elnök szerint állami feladatokat vállalnak magukra. Nincs sok oka a bizakodásra Bujtás Vincének, a Kapuvári Ruha ipari Rt. elnök-igazgatójának. A helyi képviselő-testület előtt el hangzott cégismertetőjében szomorúan beszélt arról, hogy az iparág egész Európára kiterjedő válsága a kapuváriakat sem kíméli. Az igazgató elmondta: a Távol-Keletről beérkező olcsó ruha ipari termékek tönkreteszik a hazai gyártást.

Az utóbbi három évben kénytelenek voltak bezárni ciráki és magyarkeresztúri üzemeiket, ahonnan a dolgozók nagy részét átirányították a kapuvári termelés be. A kezdeti négyszázról mára kétszázhatvan dolgozójuk maradt. Az elnök megjegyezte, elbocsátás nem volt, a távozók nagy része a napjainkban elvárható szakmai követelményeknek nem felelt meg. Ezt támasztja alá az a tény, hogy képzett varrónőket, mintegy tizenötöt, most is felvennének, de a helyi szakképzés a vezető szerint érthetetlen módon megszűnt.

A másik kapuvári ruhaipari céggel közösen, a jól bevált gyakorlat sze rint már fontolgatnák varrónők képzését a városban, de a szak munkás- és felnőttképzés jogi sza bályozása ezt nem teszi lehetővé. Az utolsó üzleti évben, szeptem bertől szeptemberig, alig ötven dolgozó távozott az üzemből, ti zenhetet viszont felvettek.

A bére zésről az elnök kijelentette, bár az nem követi az infláció mértékét, legutóbb öt és fél százalék volt, de igyekeznek egyéb kedvezmények kel megtartani a szakembergárdát. Például étkezési jegyekkel és az egyre javuló munkahelyi körülmé nyekkel.

Sokallják a helyi adót

Bujtás Vince hangsúlyozta, mi vel dolgozóik több mint kilencven százaléka nő, így több állami terhet átvállalnak. Például a szociálpoliti kai döntések is a részvénytársasá got sújtják. Ilyen a terhesség idejére járó táppénz egyharmada, amelyet az esetek túlnyomó részében kilenc hónapon keresztül fizetnek, vala mint a gyes után járó szabadság és a gyermekek után járó pótszabad ság. Az elnök elmondta, a gyesről visszatérő anyukák nagy százaléka fel is mond. Megjegyezte még, megérti és támogatja a gyermek vállalást, de ennek költségei elvisel hetetlen terhet rónak a cégre. Ha sonló problémát okoznak a szerin te indokolatlanul magas helyi adók is. „Mi miért nem kapunk adókedvezményt, mint a frissen betelepült üzemek?" – kérdezi Bujtás Vince.

Drága nyersanyag

Az öt éve tapasztalható európai gazdasági stagnálás, különösen a legnagyobb, német gazdaság hely ben járása erősen rányomja bélye gét a ruhaiparra is. A nyugati cégek sorra a Távol-Keletre telepítik gyártókapacitásaikat. A napjainkra megdrágult magyar munkaerő, valamint a kínai készáruk döm pingje szinte lehetetlenné teszik a hazai gyártást. Bujtás Vince el mondta, a beszerzendő nyersanyag jelenleg drágább, mint a behozott, minimális vámmal terhelt, keleti késztermék. Ezzel nem lehet verse nyezni.

Napról napra élnek

Az ágazat képviselői, így a ka puvári igazgató is többször beszél tek vezető politikusokkal, sőt, egy tanulmányt is készítettek a lehet séges megoldásokról. Amíg mak rogazdasági szinten nem történik valamilyen beavatkozás, szinte napról napra élnek. A kapuváriak üzleti terveiket csak fél évre előre készíthetik. Ennek okaként a gyorsan változó termékszerkezetet jelölte meg az elnök.

A mai kihí vásoknak csak minőségi munká val, drágán eladható, kis szériás termékekkel tudnak megfelelni. A talpon maradáshoz azonban egyéb forrásokat is be kell vonni uk, így többek közt felélik saját vagyonukat. Eladnák ciráki és magyarkeresztúri üzemeiket, ez utóbbiról már előrehaladott tár gyalások folynak. T. A. Bujtás Vince: „Hosszú távon csak a képzett szakmunkásokat tudjuk

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új iskolafenntartó társulás nélkül?

Befejezi tevékenységét egy régi és szerveződik egy új iskolafenntartó társulás a Rábaközben, amit nem mások kárára, hanem a maguk javára hoznak létre az alapítók. A tanév befejeztével véglegesen be zárják a magyarkeresztúri általános is kolát. Tovább olvasom