Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A szakmai fejlődés a cél

Augusztus elsején lépett hivatalba a csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola új igazgatója, Lechner Aranka. Az intézményvezető tervei között szerepel az iskola szakmai szolgáltatásainak bővítése. Megbízása öt évre szól.
Tervekkel teli: Lechner Aranka igazgató.
Lechner Aranka, az új igazgató húsz éve dolgozik a csornai Arany-iskolában. Az elmúlt két évtizedben szinte minden szakterületen megfordult, legutóbb korai fejlesztőként dolgozott. Szeretné, ha iskolája a szakmai szolgáltatások terén fejlődne. Meg akarja nyerni kollégái teljes bizalmát s nyitni kíván a közvélemény felé, hogy a kívülállókkal is megismertesse az itt végzett munkát.
– Iskolánkban jól működik a korai fejlesztő, a logopédia, folyik az alapfokú oktatás elsőtől nyolcadikig, illetve kilencedikben és tizedikben az úgynevezett pályaorientáció. Ezután következik a speciális képzés, vagyis a különböző szakmák oktatása. Azt hiszem, hogy ebben a struktúrában nem kell változtatásokat végrehajtani, hiszen az elmúlt évek eredményei ezt nem indokolják. A legégetőbb gondnak érzem a Rábaközben a nevelési tanácsadó hiányát. Ezt érzékelik a családsegítő szolgálatok, az orvosok, a pedagógusok, de elsősorban a szülők. Azt szeretném elérni, hogy az Arany-iskola koordinálásával ez a hálózat kiépüljön. Az elképzeléseim között az is szerepel, hogy a gyógypedagógiai szakellátást az alapfokú oktatásra is kiterjesztem. A speciális képzést érintően további szakmák tanítását szeretném bevezetni, egyelőre keressük azokat a területeket, ahol előbbre léphetünk.
– Kinevezésével egy időben kezdődik az iskola új épületének építése is, ami nyilván az ön vállára is ró terheket.
– A megyei önkormányzat mint fenntartó folytat tárgyalásokat az illetékesekkel. Nem hiszem, hogy nekem különösebben foglalkoznom kell ezzel a kérdéssel, hiszen a szükséges pénz rendelkezésre áll, a tervek már elkészültek. A feladatom az lesz, hogy irányítsam a költözést előbb az ideiglenes helyünkre, később pedig az új épületbe.
– Az igazgatóválasztás során a tantestület többsége nem állt ön mellett ...
– Ezt a nem kellő ismertségemnek tulajdonítottam, mivel annak ellenére, hogy már húsz éve dolgozom az iskolában, az elmúlt nyolc évben a központi épületünkben nem nagyon fordultam meg. Az évi néhány értekezlettől eltekintve nem volt szükség arra, hogy megjelenjek itt, vagyis nem találkoztam a kollégákkal és volt, akivel csak köszönő viszonyban voltunk. Azon dolgozom, hogy a későbbiekben ez megváltozzon és minden munkatársammal korrekt, a szakmát előtérbe helyező viszonyt tudjak kialakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzzsonglőrök és gólyalábasok az utcafesztiválon

Másodszor rendeznek utcafesztivált és vásárt a hét végén Csornán. A színes rendezvényen mindenki… Tovább olvasom