Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A posta nem enged a mobilból

Félsikerként értékelik a rábaközi polgármesterek újabb tárgyalásuk eredményeit postaügyben. Szerintük a vállalat vezetői továbbra is ragaszkodnak eredeti elképzeléseikhez és nem engednek a mobilpostákból.
Ismét az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tárgyalt a rábaközi polgármesterek küldöttsége, kérésükre már a Pénzügyminisztérium, az ÁPV Rt. és a posta képviselőivel is. Nemes László szerint, noha álláspontjaik közeledtek, még mindig nem lehetnek elégedettek. A sobori polgármester azt mondja: amíg a települések készek a kompromisszumra, addig ez a Magyar Posta Rt. vezetőiből továbbra is hiányzik.

Élnek a pályázati lehetőséggel

– A korábban megbeszéltek alapján írásban eljuttattuk javaslatainkat a minisztérium munkatársaihoz, ám ők ígéretük ellenére nem dolgoztak ki újabb ötleteket – számolt be a tárgyalásról Nemes László. – Mi továbbra is tartottuk magunkat ahhoz, hogy minimum négy órában fix hivatal működjön a kisközségekben, a másik négy órában pedig a kézbesítés történjen. Ez akár egy dolgozóval is megoldható.

Élünk továbbá az informatikai minisztérium által felajánlott pályázati lehetőséggel is, amellyel a közösségi internetes elérhetőséget lehet megnyerni a szükséges eszközökkel és az épület kialakításának költségeivel együtt. Ezenkívül az önkormányzatok hozzájárulnának az épület fenntartásához, a rezsiköltséghez is.

Az önkormányzatok fizessék a dolgozót

Ezzel szemben – Nemes László szerint – a tárgyalások megrekedtek, hiszen a Posta rt. vezetői nem engednek a mobilpostákból.
– Szivi László vezérigazgató-helyettes képviselte a céget a megbeszélésen és számunkra elfogadhatatlan variációval hozakodott elő – folytatta a sobori polgármester. – Eszerint a mobilposták végeznék a kézbesítést, és mivel a felvételhez nem ragaszkodnak, az önkormányzatok vegyék át és fizessék a postai dolgozót.

Ehhez azonban nekünk sem szakmai eszközeink, sem anyagi lehetőségeink nincsenek. A bérkifizetésre valamilyen pályázati támogatást emlegettek, ami viszont még egyáltalán nincs kidolgozva. Az informatikai minisztérium és az önkormányzatok tehát vállalnák a terheket, ám a posta erre egyelőre nem hajlandó.

Nemes László újabb fejleményként említette, hogy Butsy Zoltán, a szaktárca kabinetfőnöke telefonon türelmet kért a polgármesterektől. Ígérete szerint jövő szerdáig mindenképpen kidolgoznak egy olyan változatot, amely várhatóan a községi vezetők számára is elfogadható lesz.

– A tárgyalások jelenlegi állása szerint szeretném felhívni a polgármester kollégák figyelmét, hogy a megbeszélések lezártáig ne kössenek előnytelen szerződéseket a postával, hiszen az alapfeltételeket mindenhol garantálni kell – figyelmeztetett Nemes László.
„ A Posta rt. és a minisztérium vezetőivel igyekeztünk megértetni: nemcsak a saját településünket képviseljük, hanem valamennyi 600 lakos alatti községet, hiszen a vidéken élők is európai életteret szeretnének maguknak. Tehát számunkra részmegoldások nem elfogadhatók."

A kevésbé rosszat megtalálni

Páli polgármestere a budapesti tárgyalások lényegét röviden foglalta össze: a rossz megoldások közül a kevésbé rosszat kell megtalálni.
– Érdemi előrelépés nem történt a minisztériumban, csupán annyi derült ki, hogy a posta végleges álláspontja a mobilhivatalok üzembe helyezése – mondta Póczik András. – Szükség lesz még ezután is megbeszélésekre, hiszen nekünk az a feladatunk, hogy az önkormányzatok, azaz a lakosság számára elfogadható alternatívát keressünk.


Kapcsolódó cikkek >>

55 kisposta lesz idén a mobilposta-hálozat ''áldozata'' (2003-05-30) >>
Házhoz megy a posta (2003-06-16) >>
Jönnek a mobilposták (2003-06-20) >>
Kísérleti mobilposták (2003-06-16) >>
Maradnak őszig a kisposták (2003-05-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mátrixban nincs egyeske és ketteske

A kapuvári Lumniczer Sándor-kór- ház vezetése nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az intézményt… Tovább olvasom