Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A munkahelyteremtés buborékjai pukkadoznak

Csornán négy vállalkozás is kopogtatott a közelmúltban azzal, hogy beruházni akar a városban. Köztük legnagyobb tervekkel és ígéretekkel a napelemgyáros Ecosolifer kft. állt elő.
Több vállalkozás is tett ígéretet arra a közelmúltban, hogy beindítja beruházását Csornán. A napelemgyár létesítése mellett szó volt szélerőművekről, biogázüzemről és kalandparkról is. Turi György polgármester a képviselő-testület minapi közmeghallgatásán beszámolt a fejleményekről.

A városvezető a napelemgyárral kezdte, hisz a csornaiak igencsak számítottak a beígért munkahelyekre. Úgy volt, hogy állami támogatással 48 millió euróból fejleszt a svájci kötődésű cég. A kabinet egyedi kormánydöntéssel 935 millió forintos állami támogatást nyújtana a munkahelyteremtő beruházáshoz. A polgármester elmondta: a támogatási szerződést még nem kötötték meg a kft.-vel.

– A szabályok szerint az aláírásra a Nemzeti Külgazdasági Hivatal által tavaly július tizenötödikén elfogadott ajánlattól számított egy év áll rendelkezésre. Azaz már alig egy hónap van hátra – fogalmazott Turi György. – A cégnek a támogatási szerződés előkészítése során a projekt finanszírozására vonatkozó információkat kell rendelkezésre bocsátania. Csak ennek teljesítése esetén haladhat előre az előkészítő munka. Önkormányzatunk a tavaly júliusi bejelentést követően megkezdte a tárgyalást a céggel az ipari park területén lévő telek értékesítéséről. Sajnálatos módon tavaly december végén érkezett egy elektronikus levél a beruházótól, és azóta nem kerestek bennünket. Február közepén szintén levélben kértem tőlük tájékoztatást arról, mikor tudjuk érdemben folytatni a közös munkát. A cég vezetője úgy reagált, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal folyamatban vannak a megbeszélések. E tárgyalások befejezését követően jelentkezik majd – ígérte. Sajnos azóta nem hallottunk újabb fejleményekről.

A tervezett biogázüzemről a polgármester kifejtette: a Vill-Korr kft.-vel működik együtt az önkormányzat. Létrehoztak egy munkacsoportot, mely előkészíti a közös fejlesztést. A városvezetők abban bíznak, hogy nyereséget termelő üzembe fektetik a kötvényből rendelkezésre álló pénzt. Az együttműködési megállapodást a kft.-vel rövidesen aláírják. Turi György hozzátette: legújabb információik szerint ősszel várható a megújuló energiaforrással foglalkozó pályázatok megjelenése. Ezért is fontos a projektet előkészítő munka mielőbbi megindítása.

A csornai önkormányzat többször tárgyalt az Envinea Bioenergetikai Kft.-vel szélerőművek telepítéséről. Hosszasan egyeztettek, míg a mindkét fél számára elfogadható szerződéstervezet összeállt. A megállapodást januárban írták volna alá. A cég azonban jogilag egyelőre nem áll erre készen. Turi György hozzátette: a kft. ügyvezetője az elmúlt hetekben telefonon jelezte, hogy továbbra is fenntartják a
szélerőműpark létesítésére a befektetői szándékot.

A legújabb munkahelyteremtő ötlettel a Buborék kft. állt elő. A Vilmos park területén képzeltek el élményparkot. 20–25 új munkahelyet ígértek, és később akár komolyabb turisztikai beruházásokat is. Az önkormányzatnál megkezdték a bérleti szerződés előkészítését, ám a buborékosok jelezték, halasszák el a tárgyalásokat azzal az indokkal, hogy a kalandpark ebben az évben már úgysem nyitna meg és a turisztikai beruházás előkészítése is időt igényel.

Olvasóink írták

 • 9. szabon 2013. szeptember 10. 11:24
  „a Kisalföld utána járhatna, hogy mi a helyzet a napelemgyárral, mert:
  HVG.hu-rol friss hir:
  2013. szeptember 04.

  A korábbi tervekben szereplő összeg kétszeresét, mintegy 1,9 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány az Ecosolifer Fotovillamos Technológiák Kft. csornai napelemgyárának támogatására. A magyar tulajdonú, Svájcban bejegyzett Ecosolifer AG többségi és a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Kartonpack Nyomdaipari Nyrt. kisebbségi tulajdonában lévő Ecosolifer Kft. 2011 októberében jelentette be a vékony rétegű napelemeket gyártó bázis létesítésének szándékát, ám az 50 millió eurósra tervezett beruházás a hiteltárgyalások csúszása miatt függőben maradt. Az egyelőre veszteséges cég költségvetési támogatásának feltétele, hogy a nemrég kétmilliárd forintos közvetett állami támogatással kistafírozott, a kaposvári önkormányzat által 38 százalékban tulajdonolt Kométa ´99 Zrt.-vel partneri vagy kapcsolt vállalkozási szerződést kössön.”
 • 8. Köszörűs 2012. június 06. 17:27
  „No azért el ne feledkezzünk a nyóc év kitartó betartásáról se!
  Ha a Fideszen múlt volna TESCÓ sem lenne Csornán.
  Pedig, csak tippelek, az is legalább 50 munkahelyet teremtett a városban.”
 • 7. nagytibi 2012. június 06. 14:57
  „Miért Jerry amíg a Papp Józsi barátod volt a Polgármester 1994 és 2002 között talán nem volt képviselő testület? Képzeld, akkor is volt, tele Mszp-s és Szdsz-es képviselőkkel! Őket éppen úgy terheli a felelőség a város sanyarú sorsáért, mint az őket követőket! Arról nem is beszélve, hogy Papp elvtárs 2010-ig Országgyűlési képviselő volt,akkor kellett volna produkálnia és nem most osztani az észt, amikor már senki sem kiváncsi rá!Ezért a trutyiért mindenki felelős, polgármester, képviselő és igen a választók is!”
 • 6. Jerry 2012. június 05. 21:10
  „Nem értem ezt a panaszkodást.Nem egy emberen múlik a város sorsa, van ott egy teljes képviselő testület,aminek jó pár tagja több ciklus óta is nem csinál semmit a városért,csak felveszi a tiszteletlen díját.Ennek ellenére a lakosság mégis mindig szépen megszavazza őket, újra és újra.Ahogy a polgármestereket is mindig megszavazták újra.Aztán meg itt szidják, hogy nem csinálnak semmit a városért.Üres ígéretekkel nyernek minden ciklusban ,és a választók mégis bedőlnek nekik, hát akkor nyögjék a sorsukat.Közmeghallgatásra is 6-an mentek el, ennyire érdekli a város lakosságát a sorsa?Vagy direkt azért tették ilyen rossz időpontra, hogy az érdeklődő lakosság ne tudjon elmenni? Na mert egy lakossági fórumot,már ha tényleg érdekli a város vezetését ,képviselőket a véleményünk, tisztességesebb lett volna pl szombat délután tartani, akkor mégis jobban ráérünk közvéleményt nyilvánítani.”
 • 5. nagytibi 2012. június 05. 20:47
  „HOHO sajnos ez a város 20 éve nem fejlődik , szóval nem lenne igazságos ha csak a mostani városvezetést tennéd felelőssé, korábban Papp József, most a Túri György csinálja ugyanazt a nagy semmit!Csak a magyarázkodás és a másra mutogatás megy!Sajnos...”
 • 4. HOHO62 2012. június 05. 18:09
  „Amilyen a vezetés olyan a város fejlődése.”
 • 3. turtle 2012. június 05. 16:28
  „Ne ijedj meg Gyopáros úr ezt már intézi. Vagy nem?”
 • 2. sorok_közt 2012. június 05. 15:11
  „munkahelyteremtés csornai módra:

  "...Úgy volt, hogy...Sajnálatos módon...abban bíznak...januárban írták volna alá...halasszák el ..."

  elkerülő ügy detto...”
 • 1. Köszörűs 2012. június 05. 12:20
  „Erről ennyit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féllábú kacsa a család kedvence - fotók

A kisbaboti Borbély Ferencnéék portáján a minap egy féllábú kacsa született. A kis állat szinte… Tovább olvasom