Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A megtakarításokat elviszi a normatívák csökkenése

Enese - Az enesei polgármester szerint a település költségvetésében már nincsenek megszorítási lehetőségek. Mesterházy József úgy véli, a jelenlegi normatív finanszírozáson sürgősen változtatni kell. Intézmény-összevonásokból keletkező megtakarításaikat elviszi a normatívák csökkenése.
– Másfél éve tovább bővítettük intézményi társulásainkat. Úgy vélem, takarékossági okokból ezt lassan minden magyar településre rákényszerítik – mondta Mesterházy József.

Az enesei polgármester szerint azonban a tíz-tizenöt millió forintos megtakarítást „elvitte" a normatívák évek óta tartó csökkenése.

A tavalyelőtti év közepétől körjegyzőséget tartanak fenn Rábaszentmihállyal, Kisbabottal és Fehértóval, a Tündérkastély Óvoda pedig a rábaszentmihályi óvodát vette maga mellé. E faluból az iskolások is Enesére járnak, akárcsak a fehértói felsősök. – Véleményem szerint, nagyon gyors reformra szorulna a közigazgatás, hisz ide is egyre kevesebb pénz jut, így mindenképp a társulásokban látom a jövőt – mondta a polgármester. Hozzátette, Enesét jelenlegi helyzete alkalmassá is teszi erre a feladatra.

Az egyik társult intézmény, a Tündérkastély Óvoda vezetője kijelentette, a társulásból nemcsak Enese, hanem a társult települések is jól járnak. – Rábaszentmihály óvodája például egyre több pályázatból tudja kivenni részét, többek közt ilyen forrásokból újították fel játszóterüket és ebből fedezzük a hiányosságok pótlását is – mondta Szabóné Horváth Judit. Hozzátette, Enesén örvendetesen sok gyermek születik, várhatóan a fejlesztés és a bővítés a helyi óvodára is ráfér majd.

Mesterházy József
Mesterházy József

Mesterházy József hangsúlyozta, a normatívák csökkenése mellett egyre nehezebb az intézmények és a település működtetése, ám megszorításokra Enesén már nincs lehetőség. – Mindenhol végrehajtottuk a racionalizálást, már nincs hol takarékoskodni, az intézmények működési feltételeit amúgy is szabályok rögzítik – mondta.

Enese nincs rajta azon a listán, melyen az ország adósságcsapdában vergődő önkormányzatai szerepelnek.

Két hitelük van: az egyiket, huszonhatmilliót útépítésre, a másikat, tizennégymillió forintot pedig új telkek kialakítására vették fel. Ez utóbbit a telkek értékesítése fedezi is. A működtetés mellett sajnos fejlesztésre egyre kevesebb jut Enesén is. A polgármester szerint tavaly útépítésre és a körjegyzőség irodáinak kialakítására futotta. Az idei terveikben az úgynevezett

Európa tér kialakítása és egy utca aszfaltozása szerepel. Mesterházy József szerint a fejlesztésekre Leader-pályázati pénzeket várnak, húszszázalékos önrésszel kiegészítve. Rendezvényeiket idén is megtartják, az eddigi kínálatot két újjal bővítve, ami szintén igénybe veszi a helyi költségvetést.

Olvasóink írták

  • 1. gjozsi88 2009. január 22. 15:42
    „Állandóan hasonlítgatjuk az Uniós adatokat,nézzük már meg, kint a falvakban,kisvárosokban hány hivatali alkalmazott van és az ő jövedelmük milyen arányban áll a versenyszférában dolgozókéval szemben!Ha szükséges,ha nem, minden tanfolyamra főiskolára beiskolázzuk a hivatali alkalmazottakat,ezzel növelve a juttatásaikat!Azt gondolom itt lenne mit megtakarítani!Hatékonyabban elkölteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfő óta nincs fűtés az óvodában

Kapuvár - Hétfő reggel óta nincs fűtés a kapuvári Király-tó Óvoda lakótelepi tagóvodájában. Szanati… Tovább olvasom