Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A kormányhivatal dönt Himod sorsáról

A Kapuvári járás három települése kimaradt a közös hivatalok alakításának első köréből. Szárföld és Babót végül frigyre lépett, Himod viszont a kormányhivatal döntésére vár.

Az önkormányzati rendszer januári átalakítása közös önkormányzati hivatalok alakítására kötelezte a községi önkormányzatokat. Az átalakítás – melynek határideje február 28-val lejárt – első körében közös hivatalokat alakítottak a kistelepülések. E körből Szárföld, Babót és Himod kimaradt. Azóta a testületek, polgármesterek folyamatosan tárgyaltak, mely megbeszélések egy része eredményre vezetett. Himod azonban a kormányhivatal döntésére vár.

– Az elmúlt héten – a testületek egyeztetését követően – írtuk alá a közös önkormányzati hivatal megalakításáról szóló szerződést Babóttal – tájékoztatta lapunkat Horváth Ferenc szárföldi polgármester. A hivatalnak helyet adó község vezetője hangsúlyozta, a lakosok számára továbbra is változatlan módon és időben folyik az ügyintézés, a két települést – ahogy eddig is – közös jegyző szolgálja ki. A két község polgármesteri hivatalában változatlan létszámmal dolgoznak a munkatársak.

A múlt heti szerződéskötésről Molnár János babóti vezető is a változatlan létszámokat emelte ki.

– Szükséges lépés volt ez a községek részéről, a továbbiakban úgy kell működtetni a közös hivatalt, hogy az a polgároknak a legjobb legyen – fogalmazott. Hozzátette, olyan szerződést kötöttek, mely nem korlátozza a falvak önállóságát.

– Az utóbbi hónapokban, hetekben zajló tárgyalások nem vezettek eredményre a február végi határidőig – mondta Módos Ferenc, Himod elöljárója.

Hangsúlyozta, az eredménytelen tárgyalásoknak nem személyes okai voltak, hiszen a községek között nincsenek nézeteltérések.

A két község polgármesteri hivatalában változatlan létszámmal dolgoznak a munkatársak.

– Az intézményeink és szinte minden más is Kapuvárhoz, a járásközponthoz köt bennünket, így az ottani vezetéssel is felvettük a kapcsolatot a csatlakozás érdekében. Ám az együttműködés sajnos nem valósulhatott meg. Kapuváron a szűkös létszám nem tette lehetővé, hogy Himod ügyeit is el tudják látni, saját erőnk pedig nincs erre – mondta a himodi vezető. Hozzátette még, jelenleg a megyei kormányhivatal kedvező döntésére várnak az ügyben.

Lapunk megkereste Széles Sándort, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetőjét is. Ő elmondta, a himodiak ügyében több lehetséges fogadó önkormányzati hivatallal is egyeztetnek. – Ez utóbbiak éppen ma kezdődnek, ezek lezártával születik döntés a himodi csatlakozásról – mondta Széles Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kóny fejleszteni akart˝

A kónyi önkormányzat valamennyi hitelét fejlesztésre vette fel. Felelősen, átgondoltan, a törlesztőrészleteket vállalva, jelentette ki Aller Imre. Tovább olvasom