Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

A kisboltokat előbb-utóbb tönkreteszi a mozgóárusítás

Nem kedvez a vidéki kisboltoknak, hogy egyre több bevásárlóközpont létesült, s megjelent a mozgóárusítás.

A bajokat a válság is tetézte. A rábaközi falusi boltoknál kérdésessé vált, még meddig bírják felvenni a versenyt.

Talán nem is a szupermarketek megjelenése volt a legsúlyosabb csapás a falusi boltokra. Leginkább a mozgóárusítás eredményezett jelentős forgalom-visszaesést. Kenyér, tej, gáz, más fogyasztási cikkek: ezeket már mind meg lehet venni az autózó mozgóboltokból.

Dömötör Gellért bolttulajdonos aggódik boltjuk jövője miatt, félő, hogy néhány év múlva ők is lehúzhatják a rolót.
Dömötör Gellért bolttulajdonos aggódik boltjuk jövője miatt, félő, hogy néhány év múlva ők is lehúzhatják a rolót.

Ezen túl a válság mindenki életét megnehezíti, kevesebb a pénz és így a boltokban is igyekeznek csak a legszükségesebb árut megvenni.

Dömötör Gellért és felesége is nehéz helyzetbe kerültek. Bágyogszováton nyitották meg boltjukat 1995-ben. Mára forgalmuk jelentősen visszaesett, amiért ők is a mozgóboltok elterjedését tették felelőssé. Lesújtja őket, hogy míg nekik számtalan elvárásnak kell megfelelniük, azért hogy árusíthassanak, addig egy mozgóbolt elé alig támasztanak valamiféle elvárást. ˝Nem egyenlők az esélyek˝ – mondják. Míg két évvel ezelőtt 200 kilónyi kenyeret adtak el naponta, mára ez a szám 20-ra csökkent.

Igyekeznek mindent megtenni, hogy a bolt talpon maradjon, de félő, hogy ez már nem rajtuk múlik. Hiába a bevezetett hosszú nyitva tartás, hiába a hétvégi és a háromhetes akció, amikor bizonyos termékeket beszerzési áron kínálnak, mára ez sem elég. ˝Három év, és eltűnnek a vidéki boltok˝ – ők így látják a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 16. janika 2010. június 18. 11:29
  „Álltalában az Önkormányzati képviselők megkapták a "rendelet alkotási jog" gyakorlását! Alkottak is a lakósság háta mögött és kárára! /Szemétszállítás ,csatornázás stb/ Természetesen a rendeletek törvény erejüek! A bünüldözésnek és az igazságszolgáltatásnak ezeket be is kell tartatni! Az, hogy a szolgáltatás és a díjak kiszabási értéke köszönő viszonyban sincs egymással azzal senki sem törödik! Hisz a falvakban még mindíg úgy mennek az emberek, mint a megvert kutyák a fal mellett! Mindig mindenbe belenyugszanak, aki helyettük a karrieristák és a maffiózók kialkudtak a kárukra! Sőt az érvénybe lévő törvények segítségével! A Fidesz is még mindíg tátja a mafla pofáját!”
 • 15. watchman 2010. június 18. 00:34
  „A helyi önkormányzat milyen jogon ad ki /akár/ideiglenes
  akármit olyan valakinek aki nem oda adózik?
  A helyi ember szarja össze magát?
  Idióta bagázs mindenhol.
  Így ismeretlenül.
  Gellért bátyám, ne add fel.”
 • 14. janika 2010. június 16. 09:48
  „Reális-,?-vajon mit szólna ehhez az ügyhöz e körzet FIDESZ-es Alpár képviselő? Ő mennyire törődik az érintettekkel?
  Mert ugye a parlamentben nem nagyonfeszegeti ezt a kérdést!”
 • 13. Reális 2010. június 16. 08:31
  „A böszme magyar az,aki megszavazta az eut,és 2x a magyarellenes mszpét!Megérdemli a sorsát!”
 • 12. janika 2010. június 16. 06:10
  „Hát igen verseny , az van! Becsapott és becsapható emberek meg mindig akadnak! No és gondoljunk csak bele, valóban az élet írja a verseny szabályait? Valójában kik is irányítják ma az emberek életét?
  Ahogy az országunkban felvásárolták nagyban a termelő üzemeket, gyárakat csupán azért, hogy ne termeljenek, ne lássák el a lakosságot jó minőségű és nem méregdrága árúval. Ennek a folytatása most a kisboltok tönkre vágása is!
  Megszűnnek a kisboltok, majd meg szűnnek a mozgóárusok is. Valóban az élet írja? Ahogy beszüntetették a szénbányákat? Csupán azért, hogy bevezessék az olcsó gázt a falvakba is. Ma olcsó a gáz? Vagy olcsó a külföldről behozatott szén? Persze lehetne sorolni tovább a "kötelező" szolgáltatások igénybevételét, de itt nem sok értelme van! Lényeg az, hogy az emberek nem képesek összefogni a kizsákmányolásuk megelőzésére.”
 • 11. tódi 2010. június 15. 13:49
  „Nem kell győzködni és igazságot keresni - minek is-
  Mindenki maga dönt.
  Én is .
  12 -féle autó jár hozzánk.
  3 -tól veszek a többitől nem - miért - mert választhatok.

  Jerry az előbb teljesen jól megírta a lényeget.”
 • 10. lelkiismeret 2010. június 14. 23:08
  „Hajrá kisboltok, kisboltosok!!!!!!!!!
  Ez a kis bolt folyamatosan sokat tesz,hogy talpon maradjon. Versenyképes kíván maradni a nyitvatartással, POS géppel,vonalkódleolvasós pénztárgéppel, hírlappal stb...
  ...és még sokan mások.....
  jó a mozgó árus, kényelmes, viszonylag pontos, helybe jön... lehet,hogy olcsóbb is, de hol van a higénia és a számla-nyugtaadás (néha)
  az eladó majdnem belelép a pékáruba süteménybe.... a gatyája szára "simogatja" az árut...
  ....a mozgó árus azért él,mert az emberek nem szeretik a falujukat,városukat,,, és nem a helyi vállalkozót segítik,hanem a vidékit, a nagy multit-->aki "röhög a markába"
  ...hajrá kisboltok, kisboltosok!!!!!!!!!”
 • 9. watchman 2010. június 14. 22:58
  „Elkényelmesedett a paraszt,
  nem megy el semmiért
  a házhoz hoznak mindent.”
 • 8. racz 2010. június 14. 21:09
  „Hát Igen! Verseny van!Ugyanúgy,mint bármelyik területén az iparnak.Ez Magyarország! A boltosnak is meg kell fontolni.hogy mit hogyan...
  Ha valaki az autóról akar vásárolni,onnan is fog!Akció,akció,akció!!! Ezzel lehet megfogni a vevőt!Az akciósért bemegy,akkor mást is fog venni! Ajánlom az Úr figyelmébe!Meg pl: nem 9 pár Gyulai kolbásznak kell ott száradni,hanem 4-nek,az 5 meg legyen olcsóbb árfekvés! Vagy nem?”
 • 7. mikoka 2010. június 14. 17:15
  „Igaza van mind kétfélnek a mozgó árus is élni akar és a kisboltos is.De mig a mozgóárustol 240ért veszem a kilo kenyeret addig én is megvárom a ház elött önekik még igy is megéri falukat járni. Sajnos mindenki másként látja és érzi ezeket a dolgokat ezt hozta a konkurencia és sajnos mind több lessz,hisz az emberek már a lét alatt léteznek lassan.”
 • 6. enzso 2010. június 14. 16:57
  „A kisboltok sajnos nem mindig a megfelelő árú és minőségű dolgokat árulnak, tisztelet a kivételeknek!! Van minőségi árú de az nagyon drágán. Itt a legnagyobb gond az,hogy az idős emberek nem tudnak elmenni illetve sokkal kényelmesebb ki állni a ház elé és várni hogy jöjjön az "árus" míg a fiatalok inkább elmennek a multikba nagy bevásárlásokra Pl.:mosópor tisztálkodó, tisztítószerek stb így azt sem a kis falusi boltokba veszi meg!! Persze, hogy gondba vannak a kicsik.
  Jah és majd nem elfelejtettem a multik éjjel nappal nyitva vannak.”
 • 5. Goldman 2010. június 14. 11:29
  „Nózi igazad van. Kiegészítem azzal, hogy a helyi boltosnak nem érdeke "átverni" a vevőit. Én a mozgósokat az önkormányzatok helyében szabályoznám, hiszen az adót nem helyben fizetik.”
 • 4. Jerry 2010. június 14. 11:14
  „Valóban verseny van, és nem sportszerű a vesztesnek az egyenlőtlen feltételekre hivatkozni.Persze a mozgó árusok is hivatkozhatnak arra, hogy hóban esőben, 40 fokban kocsival járják kis hazánk úttalan útjait, hogy lehetőleg pontos időben érjenek oda,és azzal az áruvala,mit a vevő kér.Addig a boltos üldögél a kis hűvös,fedett boltjában, várja a vevőt és fel van töltve a boltja a gyűlölt TESCO? METRO felárazott akciós termékeivel.Szóval, tessék már mind a két oldalt megnézni.A lényeg pedig az, hogy a vevőt ki kell szolgálni,és neki azt kell adni,amit venni akar,és ott ahol ő akarja.Ha boltba akar menni,ott kell kiszolgálni, ha otthon akar vásárolni,oda kell vinni az árut.Ezt hívják kereskedelemnek.Na és a vevő jó árut akar, jó áron.Azért képes elmenni a kisboltba is, kimegy érte a ház előtt álló mozgó árus hoz is.Ezt hívják vásárlásnak.Na itt tessék igazságot tenni.A lényeg, hogy a versenyben részt vevők nem alakíthatják a szabályokat saját képükre, hanem elfogadják.A szabályokat az élet írja, az emberek csak a helyesírási hibákat javítgathatják.”
 • 3. janika 2010. június 14. 11:08
  „Ott a gond, hogy a kisboltok többnyire nem a helyben termelt árút árulják, hanem a megnövelt szállítási költség is rájön az árra. A másik pedig az, hogy nincsenek kisüzemek amelyek a helyi boltokat ellátnák árúval. Persze a helyi vezetésnek nem is nagyon érdeke ,ha e nélkül is megkapják a tiszteletdíjukat!”
 • 2. Nózi 2010. június 14. 10:51
  „Primax!

  A verseny akkor szabályos, ha egyenlőek a feltételek! Gondold végig, egy kisboltnak milyen egészségügyi, HAACP-s szabálynak kell megfelelni! Egy mozgóárusnál még az alapvető higiénia is hiányzik! Én inkább veszek egy kicsivel drágábbat, de BIZTONSÁGOSAT!”
 • 1. Primax 2010. június 14. 09:40
  „Na, ja, verseny van.
  Biztosan nem egyszerű ezeknek a kisboltokat üzemeltető embereknek...
  Viszont : valóban drágák, és a kínálatuk sem nagy.
  Ismétlem: verseny van.
  Az emberek a pénztárcájukkal szavaznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz áll a termőföldek nagy részén

Vízben úszik a csornai határ jó része, mert az árkok nem képesek elvezetni a csapadékot. A gazdák… Tovább olvasom