Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A jó gazda elébe megy a piacnak

Az átlagosnál bővebb almatermés várható idén hazánkban. A piacot ez is befolyásolja, de még inkább az orosz embargó miatt megjelenő lengyel alma. Az előrelátó gazda azonban nem panaszkodik.

Az idei hazai almatermés jócskán meghaladja a korábban megszokottat. Becslések szerint 800 ezer tonna gyümölcsre lehet számítani ebben az évben. Az Alma Terméktanács elnöke úgy véli, ekkora mennyiségre viszont nincs felkészülve a piac. A kormány is próbál beavatkozni.

Hallani azonban olyan véleményt is, hogy nincs rekordtermés. Annyi most az alma, amennyi minden évben lenne, ha valamilyen természeti csapás nem tenné tönkre a termést. Ezzel ért egyet Eggenhofer Tamás is, akinek Sopronnémeti határában 33 hektáros ültetvénye van. Ő úgy gondolja, azok a termelők, akik előre gondolkodtak, nem lesznek bajban.

– Az igazi problémát nem is a hazai, kiugró almamennyiség okozza, hanem az orosz embargó – fogalmazott Eggenhofer Tamás. – A lengyel alma ugyanis, aminek jó esetben hetven százalékát Oroszországban értékesítik, megjelent az uniós, így a magyar piacon is. Innentől kezdve pedig az dönt, hogy kinek van szebb és minőségibb gyümölcse. Erre azonban lehetett számítani és az előrelátó termelő tett megelőző lépéseket. Mi például még a nyáron valamennyi fajtánkat kézzel megritkítottuk. Azaz előszedést csináltunk a fákról és csak a legszebbeket hagytuk fent. Így elértük, hogy most az árunk több mint kilencven százaléka első osztályú minőség. Tehát versenyképesek vagyunk bármelyik piacon.

Eggenhofer Tamás: ˝Termésünk kilencven százaléka első osztályú. Bármelyik piacon megállja a helyét.˝
Eggenhofer Tamás: ˝Termésünk kilencven százaléka első osztályú. Bármelyik piacon megállja a helyét.˝

Az almásgazdák helyzetén igyekszik a kormány is segíteni. Nagy István agrárállamtitkár bejelentette, hogy 400 ezer tonna alma felvásárlásáról döntöttek 35 forintos kilónkénti áron. Fontos szempontnak nevezte a politikus, hogy a felvásárolt gyümölcsöt a közétkeztetésben, az iskolai és szociális étkeztetésben kívánják felhasználni.

– Magam is hallottam a kormányzati törekvésekről, de ez a lehetőség számunkra nem érdekes, hiszen nincsenek értékesítési gondjaink – reagált Eggenhofer Tamás. – Úgy gondolom, hogy a nehéz helyzetek megoldását nem a kormánytól kell várni, hanem a problémának mindig elébe kell menni. Mi annak idején igénybe vettük a szerkezetátalakítási támogatást. Komolyan vettük a feladatot.

Frissítettük a fajtákat, korszerűsítettük a technológiát, ezáltal versenytársai lehetünk a dél-tiroli, az osztrák, a holland és a német vagy éppen a lengyel gazdáknak, akik azért valamennyien előttünk járnak a termelésben.

A sopronnémeti szakember megjegyezte: sok gondot okoznak és kedvezőtlenül befolyásolják a piacot azok az almások, melyek elavultak, a fajtákban nem frissítettek. Magyarországon az összes ültetvény mintegy fele ilyen – véli Eggenhofer Tamás.

– Az ezeken az amortizálódott ültetvényeken termelt értéktelen, minőségben elmaradott, feldolgozásra szánt áru nyomja le gyakran a piacot. Ha az ipari alma ára kedvezőtlenül alakul ugyanis, akkor próbálják bevinni az étkezési piacra. Ha normális áron veszik az ipari almát, nem gondolkodik senki, hanem beborítja a vagonba és rendeződik a piac. Szintén ezek az ültetvények rontják le a magyar termésátlagot is.

Eggenhofer Tamás azzal egyetért, hogy a hazai almafogyasztás fokozásában vannak még lehetőségek. Mint mondta, az áruházláncokat kellene rávenni arra, hogy magyar gyümölcsöt forgalmazzanak. Ehhez viszont az is kell, hogy legyen olyan mennyiségű, minőségű és fajtájú magyar alma, amivel ki lehet elégíteni a multik igényeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap és vásár

Az iskolában egészségnapot, az óvodában Mihály-napi vásárt rendeztek Csornán, a II. Rákóczi Ferenc… Tovább olvasom