Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A híres böllérmájat ünneplik

Holnap tartják a Kapuvár ikonikus ételének számító böllérmáj fesztiválját.
A gasztronómiai különlegességet egykor Orbán József reggelizés közben „álmodta meg". Beosztottjai zománcos vödörben hordták a nyersanyagot a kapuvári húsgyárból.

Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít az évtizedek óta népszerű böllérmáj. Az étel napjainkban is fellelhető a helyi vendéglők kínálatában, elkészítésének – már nyilvános – titkait az egykori Gulyás vendéglő munkatársai viszik tovább. A böllérmáj „kitalálója" a Gulyás étterem neves főnöke, Orbán József volt. Az ételkülönlegesség hírét évről évre különböző programokon élteti a város, holnap egész napos Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztivált rendeznek a kapuvári sportpályán.

– A programot a városháza rendezi, a fesztivált évente a kapuvári rendezvénysorozat nyitányának szánjuk – jegyezte meg Hámori György polgármester. A böllérmájfesztivál immár országszerte híres program, évről évre számos főzőcsapat érkezik, idén Székesfehérvár neve is felkerült a nevezési listára, ám főznek a farádi tűzoltók, a kapuvári rendőrök, a Höveji Nyakleves és többek között egy szíriai csapatot is várnak Kapuvárra. A tizenöt benevezett csapat böllérmáját a Venesz-díjas Pető István mesterszakács által vezetett zsűri értékeli. A rendezvényre a böllérmáj „bölcsőjeként" számon tartott, régi Gulyás vendéglő munkatársait és egykori zenészeit is várják.

Koloszár János tudja: Csak friss velőt és májat lehet használni a böllérmáj elkészítéséhez.
Koloszár János tudja: Csak friss velőt és májat lehet használni a böllérmáj elkészítéséhez.

Köztük lesz Koloszár János is, aki még felszolgálótanulóként, 1971-ben került a népszerű vendéglőbe. – Akkoriban már voltak nálunk velős ételek, ám Orbán József reggeli mellett találta ki rendre a legújabb fogásokat az étlapra – mesélte az egykori munkatárs. A kapuvári böllérmáj (ami friss májból és friss velőből készül, megfelelő fűszerezéssel), vélhetően a helyi húsgyárban vendégmunkásként dolgozó, alföldi hentesektől került a Rábaközbe, ám annak elkészítési módját már Orbán József találta ki... reggelizés közben.

– Még tanulóként zománcos vödörrel jártunk nap mint nap a helyi húsgyárba velőért, e nemes ételhez csak friss alapanyagot használhattunk már akkor is – mesélte Koloszár János. Hozzátette, a vödörrel igencsak sokat kellett akkoriban forgolódni, az országszerte híres Gulyás csárda pont ezen ételről vált nevezetessé, hétköznap 200, hétvégente 300–400 adagot is kiadtak belőle egy nap alatt. – Volt nap, hogy harmincbusznyi átutazó vendég fordult meg nálunk, néha a reggel nyolcórás kezdéskor három busz utasai várakoztak az ajtó előtt – mondta az egykori felszolgáló.

A város nevezetes ételét holnap egész nap kóstolhatják a helyiek és a rendezvény vidéki vendégei, a főző csapatok pedig a zsűrinek tartoznak majd „számadással".
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálcáikkal sürögtek a lányok, asszonyok

A szili önkormányzat idén is nagy sikerrel rendezte meg a községi farsangi délutánt. Tovább olvasom