Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 16°C Még több cikk.

A hansági aratólevestől az Árpád-vonalig

Kapuvár legfiatalabb civil szervezete működésében szervesen ötvözi a hagyományőrzést, a jótékonyságot és a gasztronómiát.

– Alig több mint egy éve alakult meg Kapuvár egyik legfiatalabb civil szervezete, a Kapuvári Bográcsos Egyesület – kezdte az egyesület elnöke. Kapui Pál kiemelte, egy szervezeten belül békésen megfér egymás mellett a gasztronómiai különlegességek bemutatása, a jótékonysági akciók szervezése és a hagyományőrzés.

A bográcsosok bográcsaiból több száz adag étel került a szeretetkonyhára karácsonykor.
A bográcsosok bográcsaiból több száz adag étel került a szeretetkonyhára karácsonykor.


– Ha csak a gasztronómiáról kellene beszélnem, akkor is széles a merítés, hiszen szervezetünk ápolja a kapuvári és környékbeli ételkülönlegességek hagyományait. Étkezési kultúránkat nemcsak itthon, hanem a határon túl is népszerűsítettük, neves mesterszakácsok és külföldi szakemberek megelégedésére – mondta Kapui Pál.

A kapuvári bográcsosok ízeit dicsérték Szerbiában, Erdélyben és többek közt Szlovákiában is, ahol a már kihagyhatatlan kapuvári böllérmáj mellett hansági aratólevest, cafidombi tokányt, a cselédségi időkből származó „romasekket", stercet, prószát és egyéb, környékbeli hagyományos ételt kóstoltattak a vendégekkel.

– Olyan neves magyar gasztronómiai szakemberek ízlelték a rábaközi ízeket, mint Bene Sándor vagy Benke László mesterek – tette hozzá az egyesület vezetője, aki elmondta, csak tavaly 40 rendezvényen öregbítették Kapuvár hírnevét.

Kapui Pál: ötvözzük a kultúrát a hagyományokkal, a karitatív tevékenységgel.
Kapui Pál: ötvözzük a kultúrát a hagyományokkal, a karitatív tevékenységgel.


– A programjainkon szervesen kapcsolódunk eredeti célunkhoz, a környék gasztronómiájának megőrzéséhez, ám ezt kiegészítjük hagyományőrző elemekkel is – fogalmazott Kapui Pál.

Utóbbi legjobb példája az immár hagyományos világháborús megemlékezés, melyet tavaly a „Katonáink az Árpád-vonal árnyékában" címmel rendeztek meg. A programban neves történészek tartottak előadásokat, a bográcsosok pedig felelevenítették a lövészárkok konyhatitkait: 80 liter csalánlevest főztek, hozzá közel 400 adag sztrapacskával.

– Évente szervezünk jótékonysági rendezvényeket is, melyek egyik jó példája az év végi szeretetkonyha Kapuvár Fő terén – mondta az elnök. Legutóbb 500 adag székelykáposzta és gulyás, közel 800 pogácsa, 200 sütemény és egyéb étel várta a rászorulókat az ünnepek előtt tartott programban, ahol minden adagot kiosztottak.

– Ugyancsak szervezetünk elkötelezettségét erősíti a megyei rendezvényen 130 Down-kóros gyermeknek felajánlott finom ebéd – mondta a bográcsosok elnöke.

Kapui Pál szerint működésük során a legfontosabb szempont a gasztronómiai és egyéb kulturális hagyományok őrzése, sok évtizedes szakmai gyakorlattal a város és környéke kulturális örökségének bemutatása, melyben természetesen számítanak más szervezetekre is.

– Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy tudásunkat versenyeken méressük meg, elég az a mosoly, melyet szeretetprogramjainkon kapunk – jelentette ki a civil szervezet elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltó-kiállítás készül Szanyban

A helyi önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai azt tervezik, hogy tavasszal felújítják a templom melletti… Tovább olvasom