Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A gazdák egyesületileg biztosítják növényeiket

Megye–Rábaköz - Érdekeik védelmére nonprofit növénybiztosító-egyesületet hoztak létre a megyei gazdák. A szervezet a tagdíjakból fedezi tagjai kárigényét.
– Szervezetünk egy közel harminc tagot számláló, nonprofit növénybiztosító-egyesület, melyet immár negyedik éve működtetünk – ismertette a Győr-Moson-Sopron Megyei Növénybiztosító Egyesület legfontosabb tudnivalóit a csornai Bóka Attila elnök. A tagok közt megtalálhatók szövetkezetek, magánszemélyek, egyéni és társas vállalkozások is.

Az agrárpiacról kivonulóban a nagy társaságok

– Hangsúlyozom, hogy – bár rendelkezünk viszontbiztosítói kapcsolattal – a tagok a tulajdonosai az egyesületnek, melynek alaptőkéjét, mintegy hárommillió forintot pályázat útján szereztük. Jelenlegi tőkénk több mint kilencmillió forint. Emellé tagdíjat szedünk és egyszeri vagyoni hozzájárulást, mely jelenleg 360 forint hektáronként – mondta az elnök. Hozzátette: értékesítő szövetkezeteik létrehozása után a termények biztosításában is saját kezükbe vették érdekeik érvényesítését. Az sem mellékes, hogy a növény- (később állat-) biztosítási piacból lassan-lassan kivonulhatnak a nagy biztosítók. – Túl sok a bizonytalansági tényező a nagyoknak, nem lehet sem a ráfordítást, sem a kifizetéseket betervezni, többek közt épp az időjárás miatt – érvelt Bóka Attila. Nem rendelkeznek olyan infrastruktúrával és adminisztrációval, mint a nagyok, a tagság jobban magáénak érzi a befizetett pénzt. – Pontosan ezért díjaink is elfogadhatóbbak – tette hozzá. Mivel biztosítással foglalkoznak, az ágazati szabályok e szervezetre is érvényesek. A kárfelmérést a tagság által választott elnökség egy tagja, valamint a viszontbiztosító szakembere végzi.

Németh Márton: Az egyesületnél jobban rálátunk a befizetett pénzünkre. Fotó: Turbók Attila
Németh Márton: Az egyesületnél jobban rálátunk a befizetett pénzünkre. Fotó: Turbók Attila


Háromszázötvenmilliós érték hárommillióért

– Egyesületünk tagjai több mint kétezer hektáron termelnek, szervezetünk közel 350 millió forintnyi vagyont biztosít, melynek éves díja alig 3 millió forint – jelentette ki Bóka Attila. Működésükkel kapcsolatban az elnök megjegyezte,
a tagság dönti el, hogy milyen kockázatokra milyen díjtételű biztosítást dolgozzanak ki.

Induláskor a tűz- és jégkárra szerződtek, ám tavaly olyan igény is felmerült részükről, hogy a gyümölcsösöket is biztosítsa az egyesület. Idén a viharkárokra és a téli fagyra (például az egyre nagyobb termőterületű repcére) szóló tételeket dolgozzák ki.

– Ha egy profittermelő biztosítónál nincs káresemény, akkor a befizetett pénz elveszik, nálunk azonban az első három, „erőgyűjtő" év után – ha nem lesz nagyobb kár – vagy a díjakat csökkentjük, vagy visszatérítünk tagjaink részére. Hogy melyiket választjuk, azt az egyesület tagjai döntik el – jelentette ki. Az elnök szerint tagjaik előzetes véleménye szerint még egy kissé „hizlalják" a közös kasszát, hiszen ha nagyobb kárt szenvednének, akkor esetleg a tagdíjakon felül egyszeri befizetésre lenne szükség.


Szó lehet a visszaosztásról is

Az egyesület szükségességét az egyik alapító tag, Németh Márton is elismerte. A szanyi gazda hangsúlyozta: nemcsak azért tartja fontosnak a belépést, mert jobban rálát a saját pénzére, de később szó lehet esetleges visszaosztásról is. – Én is csak azt mondhatom, akkor, amikor egy nagyobb biztosítónál voltam, káresemény nélkül nem láttam semmit a befizetett pénzemből, míg az egyesület máshogy működik – mondta. Németh Márton idén harminc-negyven hektárnyi gabonát, napraforgót és repcét biztosított az egyesületnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzó cserjéket ültetnek a parkokba

Kapuvár - Új növényekkel szépül Kapuvár tizenkét parkja. Az évente kihelyezett ötezer virágon kívül… Tovább olvasom