Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A csornai csatornarendszer rá eső részét megjavította a nyugdíjas

Az esőzések, a hóolvadás rendszeresen okozott komoly gondokat a csornai Kránitz Józsefnek. Háza „úszott" a vízben, megrepedtek a falak. Úgy határozott a nyugdíjas férfi, saját kezébe veszi az ügyet és az ásót.
Amit lehetett, megtett háza védelmében a csornai Kránitz József. Kodály Zoltán utcai otthonát évek óta áztatta az eső, ha sok esett. Úgy döntött, saját kezébe veszi sorsát. Saját és a szomszéd ház előtt maga ásta ki az árkot. Így legalább a falak mellől elvezette a vizet.

Kránitz József fél napot dolgozott az árkokkal. Azt mondja, ha mindenki csak ennyit szánna az ügyre, Csornán nem lenne rendszeresen belvízgond.

– Többször jártak már nálunk a tűzoltók az elmúlt években, hogy a pincéből kiszivattyúzzák a vizet. Az egész utcából ugyanis, sarki ház lévén, ide folyik a csapadék – mondta a Kisalföldnek Kránitz József.

Kránitz József fényképekkel is dokumentálta, milyen áldatlan állapotok uralkodtak háza körül, ha esett.
Kránitz József fényképekkel is dokumentálta, milyen áldatlan állapotok uralkodtak háza körül, ha esett.


– Itt aztán megáll, mert az északi keresztutcában nincs megoldva az elvezetése. Az árkok nincsenek összekötve, hiányzik, illetve rossz helyen van az áteresz. Amit egyébként a vezetékes gáz fektetésekor öszsze is törtek. A falak teljesen feláztak, néhol repednek is. Az sem szabályos, hogy a ház falától egy méterre egy nyílt árkot alakítottak ki.

Kránitz József többször is jelezte gondjait az önkormányzatnál, de senki sem sietett a segítségére. Legutóbb a szeptemberi közmeghallgatáson „olvasott be" a városvezetésnek. Tudja ő is nagyon jól, hogy a város vízelvezetését egy egész rendszerként kell kezelni. Ebben a rendszerben pedig az ő háza előtt lévő árok csak egy picike szakasz. Éppen emiatt döntött úgy, hogy ezt a szakaszt majd rendbe teszi ő maga.

– Félnapos munka volt és csak elhatározás kérdése. Tudom, hogy nem nagy dolog, de talán példa lehet mások számára – fogalmazott Kránitz József. A háztulajdonos tehát az önkormányzatban bízik. Röviddel a választás után a város új polgármestere személyesen kereste meg.

Megígérte, mielőbb megkeresik a megoldást. Az árkok kialakításának természetesen vannak szabályai, például meghatározott távolság az úttól, épülettől – vélte dr. Horváth Etelka csornai jegyző. Kránitz József példája követendő lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzatok is készülnek az ünnepekre a Rábaközben

Temetőiket csinosítják, takarítják az önkormányzatok. Néhány községben komoly fejlesztésekre is… Tovább olvasom