Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A betlehemezést az ötvenes években sem tiltották

A kapuvári Vass László az ötvenes évekbeli betlehemezésekről mesélt a Kisalföldnek. Az idős férfi egykor maga tanította be az utcabeli gyermekeket.

Egy korabeli fotó tanúsága szerint még a hetvenes években is gyermekek járták a kapuvári Égés utcát, ahol két héttel karácsony előtt kezdődtek a betlehemezések. Az utcabeli gyermekeket az itt lakó Vass László avatta be a népszokás rejtelmeibe.

Betlehemező gyermekek, balról a második ifjabb Vass László.
Betlehemező gyermekek, balról a második ifjabb Vass László.

– Egykoron szülőhelyemen, a Hortobágyon nagyon elterjedt szokás volt a betlehemezés, az akkori gyermekeket egy Csontos János nevű idős bácsi oktatta e szép hagyomány megőrzésére – mesélte lapunknak Vass László. Az idős kapuvári férfi gyermekkorában még betlehemezett az alföldi tanyavilágban. – Emlékeim szerint az akkori időkben meglett férfiak is járták a házakat az ünnepek előtt – tette hozzá. A népszokás annyira beivódott a közösségek életébe, hogy még az ötvenes évek politikai viharai sem tudták megakasztani e népszokást. – Kapuváron egyes helyeken a gyermekeket filmre is akarták venni, ám ők nem járultak hozzá – mesélte Vass László.

Vass László: A szokást a Hortobágyról hoztam magammal.
Vass László: A szokást a Hortobágyról hoztam magammal.

A betlehemezők karácsonyi jókívánságaikkal kopogtattak be a házakhoz, ahol egyes esetekben akár ötven fillért is kaphattak, máshol süteménnyel kínálták a gyermekeket. – Az Alföld egyes területein még jó esetben hurka is jutott a betlehemezőknek – mondta Vass László. Elmesélte, akkoriban, amikor Kapuvárra költözött, sokan megmosolyogták e népszokás helyi meghonosítását, ám a mindenre fogékony gyermekek hamar megtanulták a szükséges verseket, melyeket Laci bácsi a mai napig hibátlanul fel tud idézni. – Sajnos azonban a mai gyermekek már nem fogékonyak az ilyen dolgokra – sóhajtotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panasz a forgalomra Szanyban

Közmeghallgatást tartott a helyi önkormányzat. Tovább olvasom