Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

23 útszakasz újul meg a megyében tavaszig

Még idén elkezdődik az az útfelújítási program, amely során 23 megyei útszakaszt tesznek rendbe legkésőbb jövő tavaszra.

A munkákat Gyopáros Alpár, Győr-Moson-Sopron megye útügyi miniszteri biztosa felügyeli, a felújítások költsége pedig összesen 1,8 milliárd forint.

Az elmúlt évtizedben alig fordítottak pénzt és figyelmet a vidéki úthálózatokra, amelyek emiatt komolyan leromlottak. A közúthálózat szolgáltatási színvonala jelentősen elmarad a társadalmi elvárásoktól, nem felel meg a gazdasági szereplők igényeinek.

A 2002-2010 közötti időszakban rendkívül előnytelen PPP-konstrukcióban valósultak meg az autópálya beruházások. A PPP-beruházások évi százmilliárd forintos pénzügyi terhe még ma is szinte teljes egészében elviszi a hazai forrásokat.

Az elmúlt 3 évben azonban több fontos fejlesztésre is történt Győr-Moson-Sopron megye útjain, legutóbb a Nyúl-Ménfőcsanak összekötő út 2,9 és a Pápa-Szilsárkány összekötő út 3,2 kilométeren újult meg.

Ezen felül már idén elkezdődik és legkésőbb jövő tavaszig befejeződik az az útfelújítási program, melynek során 23 megyei útszakaszt újítanak fel 1,8 milliárd forintból.

A fő- és mellékúthálózaton szükséges beavatkozásokról a Magyar Közút állított össze tételes listát, amelyet a megyei útügyi biztosok által felmért lakossági igények figyelembe vételével rangsoroltak. Az országosan rendelkezésre álló keretösszeget a megyei úthosszakkal arányosan osztották el. Az érintett szakaszok listájáról, a munkavégzés ütemezéséről a kivitelezői közbeszerzés lebonyolítását követően készül tájékoztatás.

A burkolatjavítások elsőrendű főutakat és ötszámjegyű bekötőutakat egyaránt érintenek. Az adott helyszínen leghatékonyabban alkalmazható
technológiai megoldással a rendbe tett szakaszok hosszú évekig biztosan megfelelő minőségben állnak majd a közlekedők rendelkezésére.

Idén országszerte egyébként mintegy 551 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút teljes körű rekonstrukciója valósul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban az Új
Széchenyi Terv forrásaiból. A közútkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogató döntése nyomán 71 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket.

Olvasóink írták

 • 9. háté 2013. október 23. 10:37
  „7. GabeszI - ha gondolkodol, írásod nem jelent volna meg! Hol lehet lopni? - ahol a vezetők ebben élen-járnak és hagynak némi koncot is!”
 • 8. Fedayn 2013. október 23. 07:55
  „Választás közeleg, serénykednek az útépítők és a politikusok!De az okos embert nem lehet egy réteg aszfalttal becsapni!Hajrá Magyar Zoltán, hajrá magyarok!”
 • 7. GabeszI 2013. október 22. 23:35
  „A jó kis örök pozitív magyar ember. Ha nem épül morgunk. Ha épül azért morgunk. Ha nyáron épül az út, - "jé a <moderálva> az idegenforgalmi csúcs közepén épül"! Ha télen, - ezért megy tönkre, mondják. Hát nem ezért megy tönkre. Azért megy tönkre, mert az építők a felét menet közben eladják! Csornán kapsz most remek humuszt 4 tengelyes billenőssel 5 rugóért. Azt ki lopja el? Kapsz betont 4 ezerért köbét? Azt ki lopja? A melós, aki ott dolgozik. Ez van Urak.”
 • 6. háté 2013. október 22. 19:29
  „Miért érzi úgy az ember, hogy ez csak a lóvé "elköltése"? - télen is nagyzsebes nadrágban jár a slepp?”
 • 5. Mankapunka 2013. október 22. 17:21
  „Fehérvári út-Ipar út-Szigethy Attila úti csomópont télen épült okoskák. Működik még, járható arra az út?”
 • 4. öröksoproni 2013. október 22. 16:53
  „Az a sok szakértő és szakember és elöl-hátul doktor! Ősszel és télen útfelújítás! Ha én így kezelném a cég pénzét, ahogy ezek a közpénzeket, és ennyi eszem lenne a szakterületemen, csődbe vittem volna a céget és még az ükunokámon is perelné a tartozást a NAV.”
 • 3. Oreg35 2013. október 22. 16:38
  „"Tavaszig 23 útszakasz újul meg..."! Ennél jobb kezdést el sem lehet képzelni! Lassan beköszönt a rossz idő ami a kivitelezés minőségének "nagyon kedvez"! Ne csodálkozzunk, hogy nálunk ilyen "időtálló" utak vannak! Ezért is!”
 • 2. miro132 2013. október 22. 16:02
  „még egy kérdés: miért télen csinálják ezt a munkát ? mindig azt hallani hogy útépitésre a nyár a megfelelő -- indul a választási kampány Gyopároséknál is ?”
 • 1. miro132 2013. október 22. 15:59
  „A Magyar Közút Kht honlapján nincs ilyen lista sajnos. Ki lehetne deriteni azt hogy melyik utakat ujitják fel ? 1,8M Ft ból kb 1 km autópálya épül mire elég vajon 78Mft/km pénz ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festővásznon és könyvben a sortűz

Könyvet írt óvári gazdásztársairól és megfestette az 1956- os sortűz döbbenetét dr. Nagy Miklós. A nyugdíjas acsalagi amatőr festő így állít emléket társainak és őrzi a forradalom eszméjét. Tovább olvasom