Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Öt templom fesztivál

Győr - Koncertekkel, zenei bemutatókkal, művészet- és eszmetörténeti témájú előadásokkal várja az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő Öt templom fesztivál Győrött. A programoknak a Kossuth utcában egymástól nem messze található görög katolikus, katolikus, református, evangélikus templom és a zsinagóga ad otthont.
Először lép fel Magyarországon a brazíliai-magyar hegedűművész Leonardo Jeszensky és Giovanni De Cecco olasz zongoraművész a nyitónap estéjén. A duó egyetlen koncertre érkezik, s Romániában gyűjtött tradicionális zsidó zenét játszik győri fellépésén. A hangverseny alatt a színpad hátterében a zsidóság mindennapjait bemutató fotókat vetítenek.

Ugyancsak először ad koncertet magyar közönség előtt a barcelonai székhelyű Le Tendre Amour együttes pénteken. Az argentin, spanyol, francia, ausztrál és amerikai zenészekből álló formáció 17-18. századi szertartászenét játszik eredeti hangszereken. Jelentős amerikai és francia fesztiválok után érkeznek Győrbe.

A fesztivál részletes programja
Különlegességnek ígérkezik a budapesti Tomkins énekegyüttes 30 éves jubileumi koncertje szombaton az evangélikus templomban. Ünnepi programjuk előtt ugyanis végigjárják a Kossuth utca öt templomát, s a görög katolikus, a katolikus, a református templomban, a zsinagógában és végül az evangélikus templomban az öt vallás hagyományához illeszkedő zenéket szólaltatnak meg. A zenekedvelők velük együtt vehetnek részt a páratlan templomjárásban. Ez a zenei megoldás hangsúlyosan fejezi ki a fesztivál vezérgondolatát, a vallások közti párbeszéd fontosságát.

A hétfői záró koncert szintén tartogat különlegességet az érdeklődőknek: Ittzés János evangélikus püspök lesz a Pál apostol leveleiből komponált dalok narrátora. A dalokat Gryllus Dániel és zenésztársai adják elő.
Az ökumenikus művészeti fesztivál programját több előadás és kiállítás egészítik ki. Popper Péter A zsidóság, mint a Kinyilatkoztatás egyetlen szemtanúja címmel, Heidl György eszmetörténész a pécsi Péter és Pál sírkamráról beszél. A zsinagógában izraeli képzőművészek munkáiból nyílik kiállítás. A gyerekeket népi oratóriumjátékra és zenés bábelőadásokra várják.

A mintegy 10 millió forintos költségvetésű rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap,a győri önkormányzat és szponzorok támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sportesemények

Görbiczék a Fehérvár ellen szeretnék begyűjteni második győzelmüket a vasárnap 12.45-kor kezdődő… Tovább olvasom