Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Lelkekig ér a megújult Apor-kiállítás

A püspök halálának 70. évfordulójára újul meg a Boldog Apor Vilmos-kiállítás, amit az egykori egyházi vezető vértanúságának eredeti helyszínén rendeztek be.
A kiállítás nemcsak Apor Vilmos korát, gazdag életművét, a személyiségéhez kapcsolódó valóságos történeteket idézi fel, sőt, nem csupán a vértanúságának részleteit ismerteti meg, de a pince boltíves tereit bejárva átélhetjük ezeknek a sötét időknek a nyomasztó légkörét is.

Az évforduló alkalmából megújuló kiállítás nagy hangsúlyt fektet a történelmi hitelességre, a források bemutatásra, ugyanakkor az érzelmi átélhetőségre. A látogatókat egy jól felépített és tematikus tárlat várja, ahol különválasztható a tényszerűség és a lelki sík. Ennek fontosságát nem lehet elhallgatni, hiszen mindkét nézőpontra szükség van ahhoz, hogy az érdeklődők pontosan megértsék, milyen események zajlottak abban az időben. Az eredeti helyszínek megtekintése kétségtelenül a leghitelesebb és legmegrázóbb is egyben.

Boldog Apor Vilmos
Boldog Apor Vilmos


A vértanúság történetét nem lehet elégszer újra feleleveníteni, hiszen amit a győri püspök tett, példamutató. A II. világháború legnehezebb időszakában Apor Vilmos püspök több száz menekültet fogadott be a Püspökvár tornya alatti labirintusszerű pincehelyiségekbe. 1945-ben, éppen nagypénteken lőtték le ittas orosz katonák. A püspök saját életével védte meg a lányokat és asszonyokat a fékevesztetten őrjöngő fegyveres katonáktól.

A történelmi kor és Apor püspök munkásságának bemutatását szolgáló tablókhoz az Egyházmegyei Levéltár és a Kincstár gazdag irat- és fotógyűjteménye nyújtott alapot. Ezeket a forrásokat egészítették ki a szemtanúk vallomásaival egy húsz évvel ezelőtt készített értékes interjúsorozat segítségével. A korabeli filmhíradók, archív és amatőr felvételek tovább gazdagítják a tárlatot. Így vált az egész kiállítás szinte élővé, ami sokak számára megrázó és példamutató is lehet. Az emlékek súlya mindenkire hat, kivétel nélkül.

A kiállítás további újdonságot is tartogat, hiszen az óvóhely felé vezető pinceelőtérbe is lemehetnek majd a látogatók. Oda, ahol a végzetes események ténylegesen lezajlottak, és ahonnan a pince további mélységeibe is be lehet látni. A Püspökvár történeti pincerendszerének titokzatosságát pedig egy építészeti makett segít megérteni, amely pontos képet ad az akkori viszonyokról.

A vértanúhalál helyszínén található a püspök ereklyéje, ahol a falak máig őrzik azokat a golyónyomokat, amelyek kioltották Apor Vilmos életét.
A hangulatot a nagypénteki és nagyszombati liturgia gregorián énekeinek felcsendülése segíti, hogy a látogatók könnyebben megértsék a vértanúhalál valódi üzenetét.

Boldog Apor Vilmos életműve a mai kor embere számára is példaként szolgál, hiszen nyitottsága, derűs személyisége, ökumenizmusa, de hajlíthatatlan értékrendje, önzetlen segítőkészsége és vértanúsága mércét ad mindenkinek. Érvényessége és aktualitása soha el nem múló. A most megújuló kiállítás ezt is bizonyítja, aki ellátogat rá, meggyőződhet erről. Nem véletlen, hogy a vértanú püspök szentté avatása egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerül. A kiállítás átfogó képet ad mindarról, ami akkoriban zajlott, és amiért Boldog Apor Vilmos még most is sokak példaképe.

A megújult kiállítás megáldása május 23-án lesz, amely délelőtt 11 órakor a Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott szentmisével veszi kezdetét, ezt követően pedig ünnepélyesen megnyitják és megáldják a Győri Püspökvár megújult Apor-kiállítását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebédajánlat - Hotel Lajta Park

Tovább olvasom