Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 1. rész

Hatrészes sorozatunkban a csíksomlyói búcsúra induló Csíksomlyó expresszel ismerkedhetnek meg. Az Kárpáteurópa Utazási Irodával közös játékunkon - értékes nyereményeken túl - egy kétszemélyes utat nyerhetnek a pünkösdi Csíksomlyó expresszre.

Zarándokvonatok Erdélyben

1. rész: a kezdetek

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors.

Az idén pünkösdkor, június 10 -13-án felkerekedő zarándokvonatok a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A negyvenes évek elején Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyorsmotorvonat után elnevezett Székely gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyipályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak. A végig magyar mozdonnyal, a 017-es Nohabbal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le: hosszas, de eredményes engedélyezési eljárás után utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett.

Idén a szervezők a tavalyihoz hasonlóan, már második alkalommal indítják el a Székely gyorssal azonos napokon, ám az izgalmas Dél-Erdélyen át közlekedő, szintén a csíksomlyói zarándoklatra, majd az ezeréves határra eljutó különvonatot, a GySEV Liszt-mozdonyából és személykocsijaiból kiállított Csíksomlyó expresszt. A Sopronból (!) induló, Kapuváron, Csornán és Győrben is megálló különvonat útjára még lehet jelentkezni. További információk: www.karpateuropa.hu honlapon, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon.


Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a kisalfold.hu közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a. (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 25. Eredményhirdetés a kisalfold.hu portálon: május 30.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először

b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely

c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Liszt mozdony
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es

d. Melyik erdélyi város mellett található Csíksomlyó?
1 Székelyudvarhely
X Marosvásárhely
2 Csíkszereda

e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföldi Cégregiszter és cgr.hu - Nálunk mindenre van megoldás!

A megyénkben működő kis- és középvállalkozások eddig is szívesen választották a Kisalföldi… Tovább olvasom