Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Cikksorozat: a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakról

2. rész - Transzferár ellenőrzések tapasztalatai.

Cikksorozatunk első részében az kapcsolt vállalkozások közötti ármegállapítás módszereivel, a dokumentációkészítéssel foglalkoztunk.
A 2. részben az elmúlt évek adóellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a kapcsolt vállalkozások között alkalmazandó árak kiemelt jelentőségéről írunk.

A kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciók esetében az adóalap megállapításánál a szokásos piaci árat kell figyelembe venni.

Magyarországon 2003 óta került fókuszba a transzferárak kérdésköre. Ezen időszak alatt jelentős mennyiségű tapasztalat gyűlt össze az adóhatósági ellenőrzések során is, megfigyelhető, hogy milyen módszereket, eljárásokat alkalmaznak az adóhatóság szakemberei. A korábbi gyakorlattól eltérően az ellenőrzések során egyre inkább a tartalmi követelmények vizsgálata történik meg, természetesen a formai követelmények további szigorú betartatása mellett.

Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása; ITAG Könyvvizsgáló Kft.
Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása; ITAG Könyvvizsgáló Kft.


Néhány példa az adóhivatal transzferárakra vonatkozó ellenőrzésének megállapításaiból:

- Egy építőipari vállalat az egyik kapcsolt vállalkozásának épített logisztikai központot. Az erre kötött szerződés szerint a vállalkozói díj haszon nélkül került meghatározásra. Nyilvánvalóan független felek ilyen egyezséget nem kötöttek volna, ezért a revízió a szokásos haszonnal megnövelte az adózó társasági adó és áfa alapját.

- Egy adózó tárgyi eszközöket értékesített leányvállalatának. Az eszközök birtokbaadása a szerződéskötéssel egyidejűleg megtörtént, azonban a kifizetésre csak több mint két évvel később került sor.
Az ellenőrzés megállapította, hogy az adózó valójában kamatmentes kölcsönt adott a leányvállalatának, amely nem felel meg a független felek által jellemzően követett eljárásnak. A szokásos piaci hitelkamat összegével az adózó társasági adóalapját korrigálta az ellenőrzés.

- Egy vállalatcsoport tagvállalatai azonos székhelyen, közös eszközökkel működtek. A közös működési költségeket a cégek felosztották egymás között. A revízió megállapította azonban, hogy egy szoftverrel kapcsolatos összes költség az egyik adózónál került elszámolásra, holott azt a többi cég is használta. A revízió a költség és jövedelem módszer alapján megnövelte az adóalapot.

Mindezek alapján egy jelentős számú kapcsolt vállalkozásokkal kötött ügyletekkel rendelkező vállalkozás a piaci árak nem megfelelő alkalmazása miatti áfa és társasági adóalap növelése mellett, jelentős összegű mulasztási bírságra is számíthat a nem megfelelő dokumentáció, vagy a dokumentáció hiánya esetén.

Az adózók egy része még mindig nincs teljesen tisztában a követelményekkel és nincsenek felkészülve arra, hogy milyen kérdéseket kell megválaszolniuk egy ellenőrzés alkalmával. Elenyésző azon társaságok aránya, akik teljes magabiztossággal várhatnak egy esetleges ellenőrzést.

Novák Nóra
könyvvizsgáló, adószakértő
ITAG Könyvvizsgáló Kft
Győr, Kálvária u. 55.

www.itag-audit.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékudvar: Találja meg a legjobb ajándékot olcsón és gyorsan!

Karácsony alkalmával szenzációs ajánlatokkal lepjük meg látogatóinkat. Találja meg a legmegfelelőbb… Tovább olvasom