Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A kondenzációs gázkazán akár 20-50%-os energiamegtakarítást is eredményezhet!

Dőljön hátra és mi mindent elintézünk!
 
AR-THERM KFT-nél nagyon kedvező áron juthat új kazánokhoz. A szolgáltatás tartalmaz egy ingyenes helyszíni felmérést, tanácsadást és árajánlat készítést, illetve megrendelés esetén ingyenes házhozszállítást.

A kondenzációs kazán

Ar-Therm Kft.
Győr, Mérföldkő u.12
Tel.:96/556-017
20/243-7963

www.artherm.hu

e-mail: artherm@artherm.hu

A kondenzációs gázkazán akár 20-50%-os energiamegtakarítást is eredményezhet!

A kondenzációs technológiával működő gázkészülékek előrelépést jelentenek az energiatakarékosság és az környezetvédelem terén.

Széleskörű elterjedésüket azonban eddig gátolta a viszonylag magas árszintjük. Szerencsére ma már hozzájuthatunk elérhető áron kiváló minőségű készülékekhez is.

A kényelmet és az energiamegtakarítást, ami napjainkban fontos szempont a fűtésben és a melegvíz-készítésben, a kondenzációs készülékek szolgálják leghatékonyabban: legyen radiátoros, padló- vagy falfűtéses rendszer. A kondenzációs gázkazánok alkalmazásával a kondenzációs technológia és a kifinomult szabályozás révén a hagyományos gázkazánokhoz képest jelentős energiamegtakarítás és lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érhető el. A megtakarítás régi rendszerek felújítása esetén akár a 20–50%-ot is eléri.


Egyre több régi épületet látnak el utólagos szigeteléssel, ablakokat cserélnek, ezáltal az épület hővesztesége csökken. A régi rendszereket jelentős többségében túlméretezték, akkor látható, hogy a kondenzációs kazán alkalmazása gazdaságos. A földgáz elégetésekor szén-dioxid és víz keletkezik. Ha az égéstermékben található nedvesség vízgőz formájában van jelen és az így a kéményen keresztül távozik, akkor az égéskor kinyerhető hőmennyiséget fűtőértéknek nevezzük.

Ha a vízgőz kondenzálásával nyerhető energiát is figyelembe vesszük, akkor égéshőről beszélünk. Kondenzációs kazán alkalmazásával az a célunk, hogy az égéshő és a fűtőérték közötti energiamennyiséget az égéstermékben található vízgőz kondenzáltatásával a hőtermelőben hasznosítsuk. A jelenlegi gyakorlat szerint a kazánok hatásfokértékeit a fűtőértékre vonatkoztatják, mert a korábban alkalmazott technológia nem tette lehetővé a tartós kondenzátumképződést a hőtermelő károsodása nélkül. Emiatt a fűtőértéket tekintették 100%-osan felhasználható energiamennyiségnek. A fennmaradt gyakorlat miatt a kondenzációs kazánokra 100% feletti „hatásfokok" adódnak, ami nyilván nem az energiamegmaradás törvényének megsértéséből, hanem a viszonyítási alap megválasztásából következik.

A kazángyártók információs kiadványaikban ezt a gyakorlatot követik. A kondenzációs kazánok hőcserélőjében az égésterméket a harmatponti hőmérsékletnél alacsonyabb értékre kívánjuk hűteni. A földgáz esetén a harmatponti hőmérséklet általában 57 °C. Elmondható, hogy 50 °C-nál alacsonyabb visszatérő hőmérséklet esetén tartós kondenzáció lép fel. Meg kell jegyezni, hogy a magas hatásfok nem kizárólag a kondenzáció során visszanyert energiának köszönhető, hanem a rendkívül alacsony füstgáz-, sugárzási és készenléti veszteségnek is a következménye.

Az alacsony füstgázhőmérséklet miatt a kondenzációs kazánok ventilátoros égéstermék-elvezetéssel rendelkeznek. Általában nem használhatók a hagyományos kazánoknál megszokott alumínium turbócsövek, hanem a kondenzátumképződést elviselő, speciális műanyag csöveket kell alkalmazni. A működés során keletkező kondenzátumot el kell vezetni. Ez naponta több liter víz is lehet. Háztartási méretű készülékek semlegesítő berendezés nélkül is a lefolyóhálózatba köthetők. A legegyszerűbb, ha a kazán a régi helyére kerül. Amennyiben kéményes készüléket cserélünk, ami a cserék döntő többségét jelenti, a kondenzációs kazán elhelyezése ideális megoldás.A meglévő kéményben megfelelő távtartókkal elhelyezhető a füstgázt elvezető, jellemzően 80 mm-es műanyag cső. A füstgáz a műanyag csövön át távozik a tetősík fölött, a friss levegő a füstgázelvezető cső és a régi kémény fala között jut el a készülékhez. Így a csere minimális építészeti beavatkozást jelent. Ráadásul a napjainkban gyakran előforduló szén-monoxid mérgezéses balesetek teljes mértékben elkerülhetők, mivel a füstgázelvezető rendszer kialakítása lehetetlenné teszi a káros anyagok visszaáramlását.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotel Lajta Park: ebédajánlatunk

Tovább olvasom