Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hama - A világ tartozék szállítója

A fotózás szerelmesei körében jól csengő név a hama de sokan nem tudják, hogy a mára több ezer tartozékot kínáló óriás cég egyszemélyes vállalkozásból nőtte ki magát a csaknem 90 év alatt és napjainkra a világ legnagyobb tartozék szállítójává vált.

Egy kis hama történelem

A fotózás szerelmesei körében jól csengő név a hama de sokan nem tudják, hogy a mára több ezer tartozékot kínáló óriás cég egyszemélyes vállalkozásból nőtte ki magát a csaknem 90 év alatt és napjainkra a világ legnagyobb tartozék szállítójává vált.

A cég jogelődjét Hamaphot néven az akkori német fotótechnikai ipar fellegvárának számító Drezdában alapította az alig 18 éves Hanke Martin. Klasszikus egyszemélyes vállalkozásként az ifjú fényképész csekély számú labor felszerelést és fényképészeti kiegészítőt gyártott manufakturális módszerekkel.

A II. világháború nagyon megviselte az akkor már virágzó kis vállalkozást, Drezda kíméletlen bombázásakor a teljes üzem megsemmisült. A békekötést követően egy csendes vidéki falucskában, a bajorországi Monheimben próbált szerencsét a cég ahol 1948-ra felépítették első fejlesztő és gyártótelepüket.A következő három évtizedben klasszikus fotós kiegészítőket gyártó cégként tevékenykednek és számos újdonságot fejlesztenek ki többek között egy szinkronizálható villanóporos vakut és a 70-es években világújdonságnak számító automatikus filmhegesztőt, mellyel a vágott amatőr filmeket ragaszthatták meg tulajdonosaik. De ekkor jelenik meg a diafilmek egyszerűbb és gyorsabb keretezését lehetővé tevő Hamafix rendszer, mely a cég népszerű termékévé válik. A megfizethető árú fotó-kiegészítők piacán elért sikereiknek köszönhetően, 1973-ban megépül második gyáregységük, amit az évtized végére a megnövekedett kereslet miatt bővíteni kell. A vállalat ebben az időben már 300 főt foglalkoztat.

A nyolcvanas évek már a minőségi audió és házi videózás korszaka. Ezt felismerve a cég ehhez kapcsolódó termékekkel szélesíti kínálatát. De nem csak a termékkínálat, hanem az értékesítési kör is szélesedik. 1985-ben a Hamaphot Franciaországban nyitja meg első külföldi kirendeltségét. A képviseletek mára szinte egész Európát, így Magyarországot is lefedik.
1990-ben újabb gyárat adnak át, mely 500 új dolgozónak ad munkát. A frissen épült üzem feladata a termelés mellett a korszerű fejlesztés és a minőség-ellenőrzés.Mivel a termékkör már nem csak fotó kiegészítőket tartalmaz, és márkanévként amúgy is régóta a Hama logót használják, a vállalat 1993-ban nevet változtat, és Hama GmbH & Co K.G. néven működik tovább.

Ugyanebben az évben már az egyik legnagyobb számítástechnikai szakkiállításon a hannoveri CeBiten is megjelennek, hiszen a termékkínálat tovább szélesedik, számítástechnikai és telekommunikációs eszközökkel. Az említett magyar képviselet szintén ebben az évben jön létre, 4 fővel.

Az alapító: Hanke Martin
Az alapító: Hanke Martin


Az évtized elején épült gyár 1997-ben bővítésen és modernizáláson esik át. A következő évben ünnepli a cég 75. születésnapját, melyet egy új cseh és osztrák kirendeltség megnyitásával celebrálnak majd az ezredfordulón Kelet-Európában is tovább terjeszkednek.

Napjainkban a cég kínálata rendkívül sokrétű, a piac elemzésének és a trendek folyamatos figyelemmel kísérésének köszönhetően a felmerülő igényekhez igazodva kínálatukban megjelentek a digitális fotográfiai, majd rövidesen az internettel összefüggő kiegészítők csakúgy, mint az irodai eszközök vagy a házimozizással kapcsolatos tartozékok.

Jelenleg a Hamánál, és 11 leányvállalatánál kb. 2500-an dolgoznak, a cég több mint 16 ezer terméket forgalmaz világszerte. A Hama magyarországi képviselete 40 főt foglalkoztat és évente több milliárd forintos forgalmat bonyolít.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotópályázat - Küldj fotót! Téma: NYÁR - Értékes nyeremények

NYÁR témában várjuk a fotókat. A fődíj egy Canon gép. Figyelmesen olvasd el a szabályokat! Tovább olvasom