Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Zarándokutak, kitáblázva

A nyugat-magyarországi és kelet-ausztriai zarándokútvonalakról tárgyaltak Lébényben. Az útvonalak kijelölése mellett térképek, brosúrák és útikönyvek népszerűsítenék a turisztikai és spirituális célú utakat.
A máriacelli zarándokútvonalak újbóli életre keltésére indítottak közös projektet az osztrák és magyar partnerek. Ennek részleteiről tanácskoztak Lébényben, a Szent Jakab-út egyik állomásán. A zarándokutak közép-európai hálózatának kiépítésére az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–13 keretében nyertek támogatást.

– A Mária- és a Szent Jakab- út mellett bemutattuk azt a határon átnyúló projektet, melynek fő célja, hogy a Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria között évszázados hagyománnyal rendelkező máriacelli zarándokútvonalakat a jelenkor igényeinek megfelelően ismét életre keltsük – tájékoztatta a Kisalföldet Vissi András, a program egyik szervezője. Szerinte a projekt egyik fontos feladata a hagyományos zarándokutak kitáblázása. A kilométerkövek mellett napi szakaszokat bemutató táblákat is kihelyeznek.

– Lényeges, hogy a zarándoklat során kisebb útvonalak, akár részszakaszok is bejárhatók legyenek. A zarándokok ne menjenek el az útjuk mentén található látványosságok mellett. Természetesen a zarándoklás turisztikai célja mellett a spirituális, lelki szerepéről sem szabad megfeledkezni – hívja fel a figyelmet a szakember. A projekt keretében térképek, útikönyv, brosúrák készülnek, melyeken feltüntetik a zarándokszállásokat, éttermeket, a szakrális emlékeket. Ezekhez többek közt a www.mariaut.hu honlapon, plébániákon, a Tourinform-irodákban lehet majd hozzáférni.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. február 16. 11:46
    „Jó lenne ha a zarándokútvonalból nem maradna ki Szigetköz. Például: máriakálnoki kegytemplom, hédervári boldogasszony kápolna, ásványrárói kálvária.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalotaszegi cifra szoba

A tisztaszoba a mai napig része az erdélyi lakóházaknak. Tovább olvasom