Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Útmutató: a megújuló energiákról közérthetően

Kicsiben sem kell idegenkedni a megújuló energiaforrások kihasználásától, persze aki nem rendelkezik elegendő ismerettel, nem tudja a megfelelő megoldást kiválasztani.

A magyar vállalkozásoknak már vannak tapasztalataik, így a szlovák önkormányzatokat is segíthetik.

A jövő energiája – megújuló energiaforrásokra irányuló forrásanalízis és beruházások előkészítésének stratégiája című projektjére, a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból uniós forrást – mintegy 28 millió forintot – a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány partnerével, a Vágsellye és Vidéke Régiófejlesztési Ügynökséggel (RRA Sala). Többek közt komplex útmutatót állítanak össze a megújuló energiaforrások felhasználásáról. Praktikus információkkal, hogy dönteni tudjon az alapján, aki ilyen megoldást választ. Tudnia kell, mekkora befektetésre van szükség, ahhoz mennyi támogatást kaphat, mikor térül meg a beruházás, minek az ellátására elég. Egészen a házi használattól a települési érdekekig.

A határ menti rész szlovákiai oldalán a megújuló energiaforrások felhasználása minimális számú beruházásban valósult meg, így tapasztalataik hiányosak a Vágsellyei (Sala), a Komáromi (Komárno), az Érsekújvári (Nové Zámky) járások önkormányzatainak, összesen 117 településnek. A magyar, a megyénkbeli vállalkozások tudása segítséget jelenthet. Ezért a KVA a megvalósított projektek bemutatására törekszik, mivel az ilyen beruházások tervezésénél szükséges első kézből megszerezni az információkat, hogy tervezni lehessen a beruházás mértékét, a hatékonyság és a hosszú távú fenntarthatóság biztosítását. Tanulmányt állítanak össze, információs adatbázist hoznak létre, és weboldalt, amely elősegíti az érdekeltek közti kapcsolatfelvételt.
Először felmérik a környék lehetőségeit többek közt a szél-, a nap-, a geotermikus energia, a biomassza alkalmazása szempontjából. Emellett a határ mindkét oldalán a lakosság ismereteinek bővítése is céljaik közé tartozik. Tájékoztató rendezvényeket tartanak a pályázatok jobb kihasználásához is. Érdeklődni az info@megujuloenergiaforras.net e-mail címen lehet. (www.husk-cbc.eu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a Barátság utcával?

Mosonmagyaróvár - Olvasónk jelezte, a Lajta-parti városban a Barátság utca burkolata elképesztően… Tovább olvasom