Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Utat építenének a határig

Uniós támogatással építené meg a Németjárfaluba vezető utat a rajkai önkormányzat. A határ két oldalán lévő két települést jelenleg egy keskeny, kavicsos út köti össze.
Évszázados kapcsolatok fűzik egymáshoz Rajkát és az onnan néhány kilométerre, a határ osztrák oldalán lévő Németjárfalut (Deutsch Jahrndorf). A két települést azonban egy meglehetősen rossz állapotú, kavicsos, földes út köti össze. Pontosabban csak a magyar oldalon ilyenek az útviszonyok, az osztrákok már korábban leaszfaltozták a náluk lévő szakaszt.

A rajkai önkormányzat már az előző ciklusban elhatározta, hogy rendbe teszi az egyébként a község tulajdonában és kezelésében lévő útszakaszt. Most újabb lépést tettek a megoldás irányába.

Az út építéséhez pályázati forrás szükséges – mondja Kiss Vince polgármester. A szükséges összeget a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban, a határon átívelő közlekedésfejlesztési programban tervezi az önkormányzat megpályázni. A benyújtáshoz szükséges előkészületeket már megtették. Az előző ciklusban megvásárolták az út szélesítéséhez és megépítéséhez szükséges területeket, valamint a rendezési tervet is módosították.

– Jelenleg a tervezés és engedélyeztetés az aktuális feladat – tette hozzá a polgármester.

A Németjárfaluba vezető út egyelőre csak a határ túloldalán aszfaltozott.
A Németjárfaluba vezető út egyelőre csak a határ túloldalán aszfaltozott.

Három, közlekedési létesítmények tervezésére szakosodott vállalkozástól kért az önkormányzat árajánlatot. Két árajánlat érkezett, ezek közül a kedvezőbbet nyújtó tervezővel köt szerződést a település. Erről legutóbbi ülésén határozott a rajkai képviselő-testület.

Kiss Vince elmondta: az önkormányzat kezdeményezésére a Rajka–Németjárfalu közti út és határátkelő is része a kormány azon programjának, mely szerint 2014 és 2020 között húsz helyen épüljön új, határon átvezető út Magyarország és Ausztria között. A tervek szerint két kilométeres útszakaszt kell megépíteni a magyar oldalon. Az osztrákok egyúttal vállalták, hogy kopóréteggel látják el az út ausztriai szakaszát. A Németjárfaluba vezető út építése kapcsolódik az M15-ös autóút sztrádává bővítéséhez is. Azt a tervet valósítják majd meg, amelyik tartalmazza a németjárfalui út csatlakozását az autópályához.

A polgármester hozzátette: az útépítéssel tovább szeretnék erősíteni testvértelepülésükkel az egyébként is szoros kapcsolatot. Viszonylag nagy forgalmat bonyolít ez a kavicsos út, hiszen sok a rokoni kapcsolat a határ két oldalán lévő települések között. Emellett sokan járnak dolgozni is erre. A nagy igénybevétel miatt az önkormányzat havonta karbantartja az utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energianövényekből szociális tűzifa

Az ültetvények területét tovább bővítenék. A társaság ebből készít majd tüzelőanyagot a város intézményeinek, illetve a rászorulóknak. Tovább olvasom