Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Újra lesz Flesch Károly-hegedűverseny

Mosonmagyaróvár - A világ minden tájáról, huszonnégy országból, a korábbi évekhez viszonyítva háromszor több fiatal tehetség jelentkezett a 11. Nemzetközi Flesch Károly Hegedűversenyre. A Lajta-parti komolyzenei megmérettetés rangját és elismertségét jelzi az is, hogy több hazai művészt indított el a siker felé vezető úton.
A nagyszabású vetélkedőt június 8. és 15. között fél évtizedes szünet után rendezi meg ismét a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány, a Filharmónia Budapest Kht. és Mosonmagyaróvár önkormányzata a Mosonban született világhírű zenészről elnevezett kulturális központban.

A Mosonban 1873-ban született Flesch Károly korának elismert hegedűművésze volt. Tehetsége korán kibontakozott. Zenei tanulmányait Bécsben kezdte – itt 21 évesen adta első önálló koncertjét –, majd Párizsban folytatta. Koncertkörútjait mindig siker övezte. Olyan tehetséges tanítványok kerültek ki a keze alól, mint Robert Pollach, Boris Schwarz, Thomas Mária vagy Ida Haendel. A fasizmus elől menekülve eleinte Budapestre, később Svájcba költözött. Itt hunyt el 1944-ben.

Banda Ádám a Flesch-hegedűverseny nyitókoncertjén, Bartók-, Kodály- és Saint-Saëns-műveket játszik a 2003-as győztes.

Bár a nagyvilágban a szakma mindig is tisztelettel emlékezett – emlékezik rá, Moson hamar elfelejtette őt. Haláláról a Moson megyei újság csak egy kis hírt közölt. 1973-ban Csiszár Péter fedezte fel újra, tanulmányt írt Moson híres szülöttéről. 1983-ban domborművet helyeztek el szülőházán.

– Londonban Flesch nevével már korábban rendeztek hegedűversenyt. Ekkor kezdtünk álmodozni arról, hogy Mosonmagyaróváron is lehetne ilyen komolyzenei vetélkedőt szervezni – idézte fel a kezdeteket Moldoványi Géza, a hegedűversenyt felkaroló Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke. 1985-ben a zeneakadémia támogatásával hirdették meg az első Flesch-versenyt, akkor kilenc versenyző mérte össze tehetségét.


Kokas Katalin és Kelemen Barnabás

Azóta sokáig kétévenként – eleinte a hazai, majd a szomszédos országok – a hegedűművészek seregszemléje lett. Legutóbb 2003-ban közel harminc tehetség állhatott színpadra Magyarországról, Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából. Az akkori első díjat – több különdíjjal – a legfiatalabb versenyző, Banda Ádám érdemelte ki.

A legutóbbi verseny győzteseként a fiatal művész nyitja meg június 8. és 15. között a Flesch Károly Kulturális Központba meghirdetett nemzetközi versenyt.

Négyévente
2003-ban döntés született arról, hogy a korábban kétévente megrendezett versenyt ezentúl négyévente szervezik meg. A 2007-es vetélkedő előkészületi gondok miatt csúszott idénre.               
Újdonságnak számít, hogy igencsak bővült a jelentkezők köre. A verseny sikerét, kiteljesedését és elismertségét jelzi, hogy nemcsak hazai és szomszédos országok fiataljai pályáztak, hanem a világ több kontinenséről közel hetvenen Koreától Kínán, Szerbián, Franciaországon, Cipruson át Dániáig, Izlandig, és természetesen Magyarországról is.

A verseny szakmai szervezését a Filharmónia Budapest Kht. vállalta fel. A 4000, 3000 és 2000 eurós első, második és harmadik díjakról neves szakmai zsűri dönt, köztük Perényi Eszter, a zsűri elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vonós tanszékének vezetője.

A mosonmagyaróvári hegedűverseny olyan művészeket indított el a pályán, mint az 1995-ben harmadik díjas Kelemen Barnabás, az 1999-ben első díjat nyert Kokas Katalin vagy a már említett Banda Ádám. Az 1978-ban született Kokas Katalin azon túl, hogy férjével, Kelemen Barnabással az ország legkiválóbb hegedűsei közé tartozik, számos külföldi és hazai versenyen aratott győzelmével hívta fel tehetségére nemzetközi szinten is a figyelmet. Mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika koncerttermeinek.

Banda Ádámot kérdeztük a versenyhez fűződő élményeiről, pályája alakulásáról:

– A Flesch-verseny volt az első nagyobb nemzetközi vetélkedő, melyen sikerült első díjat szereznem. Azelőtt több országos versenyen indultam és végeztem dobogós helyen. Nagyban segítette továbbmenetelemet, ismertségemet, elismertséget hozott magával és sok koncertfelkérést kaptam – meséli a fiatal hegedűművész, aki jelenleg a zeneakadémia harmadéves, ösztöndíjas hallgatója.

A Lajta-parti komolyzenei megmérettetés legfiatalabb versenyzőjeként (épp akkor töltötte be 17. életévét) az első díj mellett több különdíjjal is kitüntették. Kellemes élmény számára, hogy a döntőn az egyik kedvencét, Sibelius d-moll hegedűversenyét játszhatta el. 2003 óta több rangos versenyen is sikerült díjakat besöpörnie, köztük 2007-ben a Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűversenyen.

Banda Ádám a kínai, amerikai fellépés után tavasszal Cardiffba és Párizsba készül többek közt. A Flesch-hegedűverseny nyitókoncertjéről annyit árult el, hogy a több mint félórás műsor alatt a komolyzenét szerető közönség Bartók-, Kodály- és Saint-Saëns-műveket hallgathat majd. A hegedűművészeket a győri filharmonikusok kísérik.

Olvasóink írták

 • 1. larong 2008. február 20. 08:36
  „Azt hiszem, a város még mindig nem igazán értékeli Moldoványi Géza óriási munkáját. Ha ő nem lenne - és mindazok, akik idejüket, pénzüket, és idegrendszerüket sem kímélve részt vesznek a szervezésben - akkor a város nem rendezné meg ezeke a versenyeket.
  Azt csak sajnálni lehet, hogy a verseny alatt elég sok alkalommal kissé üres a színházterem. Mi városiak, akik új alapra szeretnénk helyezni -állítólag - a város kulturális életét, most bebizonyíthatnánk: szeretjük a komolyabb műfajt is, nem engedjük, hogy csendes részvétlenségben zajlódjon ez a verseny.
  A kultúra iránti igényünkről nem csak az újságok hasábjain, vagy társaságban kell beszélnünk - el is kellene jutnunk ilyen nívós rendezvényekre.
  Város értelmiségi rétege most bebizonyíthatja: mit is jelent az, hogy "értelmiség"...!

  Moldoványi Géza, ezúton is megköszönöm munkádat, és sok sikert (és egészséget) kívánok e nagy feladathoz (is).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a csatornahálózat

Mosonmagyaróvár - A város egyetlen összefüggő, de még csatornázatlan területe a Kálnoki út mentén… Tovább olvasom