Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Új ipari üzem épül Lébényben

Lébény ipari övezetében a közeljövőben kezdődik egy körülbelül 100 főt foglalkoztató üzem építése

A lébényi önkormányzat az ésszerű takarékosság jegyében, visszafogott gazdálkodással sikeresen zárta az elmúlt évi gazdálkodást. Az intézményhálózat működtetése és a község üzemeltetése biztosított volt. A tervezett fejlesztéseket – a központi forráshiány miatt elutasított pályázatok sikertelensége miatt – nem tudták egészében megvalósítani, de a szükséges javításokat, felújításokat elvégezték.

A település az idei évre elsősorban a környezet szépítését, a zöldfelületek növelését tűzte ki célul. A korábbi évek sikerein felbuzdulva idén is részt vesznek a „Virágos Magyarországért" mozgalomban. Az önkormányzat ingyenesen biztosítja a virágmagot az ingatlanok előtti területekre. Számítanak a civil szervezetek s a lakosok együttműködésére is.
Szomorú, hogy a község határában illegális szemétlerakók keletkeztek, ám a hulladékot bizonyíthatóan más településekről hordják oda – állítja Csaplár Zoltán polgármester, s hozzátette: az önkormányzat célul tűzte ki a szeméthegyek felszámolását. A község már eddig is aktívan részt vett a Tájsebészet-programban. A problémára egy hulladékudvar létrehozása jelentene megoldást.

Erre pályáztak is, ám döntés még nem született.
A polgármester szerint az önkormányzatnak  az idei év mélypontot jelent az alulfinanszírozás miatt. – Nagyon megfogott bennünket az adóerő-számítás miatti újabb tízmillió forint elvonása. Évek óta csak a fejlesztési források átcsoportosításával tudjuk biztosítani intézményeink zavartalan működését – panaszolta. A csökkentett fejlesztési forrásokat sikeres pályázatokkal kívánják kiegészíteni, ezért minden lehetőséget megragadnak.

A településen idén a lakosság közreműködésével szeretnének járdát építeni, az Akácfa utcát új aszfaltburkolattal ellátni, de terveik között szerepel a templomtér díszburkolatának és világításának kiépítése, a polgármesteri hivatal részleges felújítása, a meglévő számítógéppark bővítése is. Tervezik ezenkívül a tornacsarnokban a lelátóépítés befejezését. A legfontosabb kátyúzási munkálatokat már elvégezték, és karbantartják az útpadkákat a település útjain.

Céljaik között szerepel a vízügyi igazgatóság kezelésében lévő Rabi-tó mederkarbantartása is, amelyre – Csaplár Zoltán szerint – a Szigetközhöz hasonló rehabilitációs programot kell kidolgozni, ugyanis szükség lenne a teljes lefolyórendszer karbantartására.
 Jó hír, hogy ipari övezetükben a közeljövőben kezdődik egy körülbelül 100 főt foglalkoztató üzem építése, és folyamatban van egy szélerőműterv megvalósítása is. A nehéz anyagi körülmények ellenére a fejlesztésekre mindenképpen próbálnak forrást biztosítani.
A községben kiemelten kezelik a 13 civil szervezet erkölcsi és anyagi támogatását, s külön öröm számukra, hogy polgárőrszervezetük kiváló munkájáért tavaly elismerő oklevelet kapott a megyei rendőrfőkapitánytól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több rendőrrel erősebb közbiztonság

Az elmúlt időszakban egyre több a rendőr Mosonmagyaróvár utcáin, s a járőrözés mellett számos helyen igazoltatják az autósokat. Timár Gábor őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője szerint az intenzív rendőri jelenlétnek köszönhetően sokat javult a város és környéke közbiztonsági helyzete. Tovább olvasom