Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Új harang zúghat Mosonban

1921-ben szenteltek utoljára harangot Mosonban, most újra ünnepre gyűltek össze a hívek a templom védőszentje, Nepomuki Szent János ünnepén.
Felemelő, nem biztos, hogy még lesz részünk hasonló élményben – osztotta meg érzéseit Pákozdi Imréné, aki férjével és két kis unokájával, az egyéves Vass Lucával és a négyéves Vass Boglárkával érkezett a nem mindennapi eseményre. A nyugdíjas asszony – sok jelenlevővel együtt – is elmondhatja, hogy soha nem vett részt még harangszentelésen. Ugyan az óvári városrészben élnek, ám a mosoni templomba járnak szentmisére. Így természetesen ők is adakoztak azért, hogy a templom védőszentje, Nepomuki Szent János ünnepén a magasba emelkedhessen az új, 1100 kilogrammos öntvény.

– A leírások szerint 1784-ben négy harang szólt a mosoni templomban, a lélekharangunk még ebből az időből való. Latin felirata: „Aki bennem hisz, örökké élni fog!" és „Halottak Édesanyja! Könyörögj érettünk". Az azóta eltelt mintegy 230 év alatt több harangot is újra kellett öntetni. Az első világégés idején, 1916-ban ezekből két nagyot elkoboztak háborús célokra. 1921-ben ugyan ezekből kettőt újraöntöttek, de 1941-ben ismét kettőt elszállítottak állami parancsra. Még élnek közöttünk olyanok, akik látták, hogyan dobták le a harangokat a toronyból. Egy 620 kilogrammos, Szent Flórián és Szent Vendel tiszteletére szentelt öntvény maradt és a kicsi, 60 kilós lélekharang, amelyet újra kellene önteni – tudtuk meg Kapui Jenő mosoni plébánostól, aki szerint a harang pótlása már két évtizede, még Németh László atya idején felmerült a mosoniakban.

Új harang zúghat Mosonban

Az egyházközségi képviselő-testület két éve döntött egyhangúlag a pótlásáról. A mosoni hívek adományából, az egyházi adóból és a perselypénzből 10,5 millió forint gyűlt össze. Az 1100 kilogrammos bronzot az ország egyetlen harangöntő műhelyében, Őrbottyánban Gombos Miklós aranykoszorús mester öntötte.

A csütörtöki ünnepen a hívek, érdeklődők előtt dr. Pápai Lajos győri megyés püspök szentelte meg Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya, Szent István és Szent László király tiszteletére a mosoniak új büszkeségét. Az ünnepi szentmisét követően először kondult meg a hitre, reményre és szeretetre emlékeztető új harang.

Nepomuki Szent János ünnepén emelkedett magasba az új harang.
Az 1100 kilogrammos bronzot az ország egyetlen harangöntő műhelyében, Őrbottyánban Gombos Miklós aranykoszorús mester öntötte.
Pákozdi Imréné férjével és két kis unokájával érkezett a felemelő eseményre.

Az egyházközségi képviselő-testület két éve döntött a harang pótlásáról. A hívek adományából, az egyházi adóból és a perselypénzből 10,5 millió forint gyűlt össze.

Olvasóink írták

  • 2. Vica84 2013. augusztus 20. 10:00
    „Én nagyon meglennék a harang nélkül is. Mi szükség van arra, hogy negyedóránként üssön éjjel? Nem tudom ki kíváncsi alvás közben arra (már ha tud az állandó kalimpálástól aludni), hogy mennyi az idő. Ez már túlzás, óránként is elég hallgatni!”
  • 1. embertelen 2013. május 22. 10:34
    „Remélem, hogy most azért a Horthy Miklós imádók sem annyira büszkék, miután a cikkből kiderül, hogy két harangunkat Horthy és emberei tüntették el 1941-ben! Egyébként nagyon szép az új harang, mint nézelődő ott voltam, amikor a püspök atya megszentelte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztáredzők és rekordsüti Mosonmagyaróváron - fotók

A Magyar Sport Napja alkalmából harmadik alkalommal rendeztek Városi Sport és Egészségnapot… Tovább olvasom