Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Több szabálytalan biciklist füleltek le

Minden harmadik balesetet kerékpárosok okozták az idei évben Mosonmagyaróváron és környékén. Ráadásul sokan közülük ittasan kerekeztek. Ezért a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság kiemelten figyel az ittasan közlekedőkre is.
Összességében kismértékben csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma az idei évben Mosonmagyaróvár környékén. Ezen belül közel felére esett vissza a halálos és a súlyos sérüléses ütközéseké, csaknem ötödével emelkedett viszont a könnyű sérüléssel járó karamboloké – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Elmondta: noha a balesetek száma összességében csökkent, az ittasan okozottaké lényegesen nőtt tavalyhoz képest.

Az osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy minden harmadik balesetet kerékpárosok okozták. Emellett ugyancsak sok a gyalogosok hibájából bekövetkezett baleset. Éppen emiatt kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére. Ez a balesetek magas száma mellett azért is fontos, mert az ősz beköszöntével gyakrabban korlátozottak a látási viszonyok. Nagyon fontos a különböző biztonsági eszközök, a világítás és a láthatósági mellény megléte.

Hozzátette: a gyalogosok gyakran körültekintés nélkül, a tilos jelzés ellenére, vagy nem a kijelölt átkelőhelyen mennek át az úttesten. Sajnos történt már emiatt halálos baleset is, amikor a Pozsonyi úton az úttest közepén ütöttek el egy férfit az éjszakai órákban.

Számos, kerékpárosok okozta balesetnél derült ki, hogy a biciklis ittasan tekert. Ezért is minden intézkedés alá vont vezetőt – köztük a kerékpárosokat is – megszondáztatják a rendőrök. Gyakran történik baleset amiatt, hogy a biciklisek áttekernek a gyalogátkelőn. Az osztályvezető hangsúlyozta: itt kizárólag a gyalogosokat illeti meg az elsőbbség. Az áthajtó biciklisek nagy veszélyt jelentenek, hiszen a nagyobb sebességük miatt az autósoknak kevés esélyük van a baleset elhárítására.

Olvasóink írták

 • 19. tökmindegy 2013. október 12. 21:01
  „Két hónapja Székesfehérváron egy autós elütötte a zebrán előtte áttekerő kerékpárost. Eredmény: a kerékpárost bűntették veszélyeztetés miatt.
  Nem kívánom nekik, de ha ez kell, hogy megtanulják a KRESZ-t, akkor hajrá...”
 • 18. zsolttamas 2013. október 12. 11:24
  „Az is jópofa amikor körülnézés nélkül besorolnak a belső sávba majd tovább a lekanyarodó sávba,ezután pedig lazán át a piroson.Ha rádudálsz még ők mutogatnak,hogy ő is csak közlekedik mint én!”
 • 17. RickCartman 2013. október 11. 19:45
  „12. kerekes652 2013.10.11. 08:57
  "A hittan helyett a KRESZ-t kellett volna bevezetni az oktatásban" - 10/10 pont! :-)
  13. kiscic - hogy festene a miniszoknya izmos, ám szőrös combomon? az ötlet remek, de ezzel nem tudok élni :-)”
 • 16. hunter111 2013. október 11. 16:04
  „A kerékpárosok többsége még az alapvető kreszszabályokkal sincs tisztába!Megyek a kerékpárútnak kinevezett sárga csíkkal leválasztott járdarészen és jön velem szembe kerékpárral,csodálkozik hogy nem megyek félre pedig neki van behajtani tilos tábla kirakva! Szemében az érthetetlenség és az ostobaság fénye világítt. A másik kedvencem a zebrán elsőbbséget követelő és elváró kerékpáros. Multkor kanyarodok le a kórháznál a főútról jobbra,a gyalogosolnak zöld jelzés,ennek ellenére az ostoba gyereküléssel és a benne ülő gyerekkel hajt ki elém. Rányomom a dudát hogy álljon meg erre átteker és még anyázik is. Na ez volt az utolsó mert legközelebb utánna megyek az ilyennek! A másik kedvencem a városközpont főúti szakaszán levő járdaszakasz. Simán kerékpárútnak nézi a sok ............ Sétálunk a párommal a járdán,jön a vén...... szembenajd mikor odaér megáll velunk szemben. Mondom neki mi van öreg,mi a válasz,közöttetek akartam elmenni! Hát a jó ........ az ilyennek. Mondom neki ez nem kerékpár?t,továbhalad és tiz méterröl fenyegetőzik. Na legközelebb elesik az biztos! Hallo rendőrség,lóvé kell? Szívesen adok tanácsot hogy hol lehetne büntetni a sok ........ kerékpárost. Sajnos egyes autóval közlekedő emberek erősittik a kerékpárosokban azt a hitet hogy áttekerhetnek a zebrán azzal a helytelen magatartással hogy megállnak mikor ül a kerékpáron a gyalogátkelőhelynél. Megállnak és átengedik.Ez a viselkedés helytelen és erősítti a szabálytalan közlekedésbe vetett hitüket. Amíg a kerékpáron ül addig nincs elsőbbsége! A következő autós majd nem áll meg,a kerékpáros .......... meg csodálkozok hogy elütötték! Összességébe a kerékpáros kreszismeretek és közlekedési kultúra a béka hátsólya alatt van!”
 • 15. kiscic 2013. október 11. 15:41
  „Oh, azt kifelejtettem, hogy "nem csak a zebránál...".
  Ezzel igazából csak arra akartam célozni, hogy kicsit álszent a felháborodás... Mert, ha egy csinos nő megy át az úton olyan helyen, ahol tilos, akkor nemhogy felháborodtok, hanem örömmel átengeditek. Ha ugyanezt teszi pl. egy kamaszsrác, akkor meg morogtok, mint a bolhás kutya!”
 • 14. kiscic 2013. október 11. 12:01
  „Nekem van titkos fegyverem ;) A miniszoknya!!!! Valahogy olyankor mindenki megáll átengedni a zebránál (volt, hogy akkor is, amikor nekem piros volt a gyalogátkelő lámpája :D )
  Sofőrként utálom a szabálytalankodókat, de bevallom, bicajosként szoktam szabálytalankodni. Hát, ha megbüntetnek, megérdemlem.”
 • 13. nagyjancsi 2013. október 11. 10:29
  „Tegnapelőtt este 7 kor a mosoni templomnál tekertem, előttem, és mögöttem is biciklisek, csak nekem volt lámpám, mindenki sötétben és sötéten közlekedett.. A zöldséges saroknál az út szélén pedig a már jól ismert kereklámpás fekete mercedes parkolt totál szabálytalanul, lámpa nélkül a ZEBRÁN! De bármiben fogadnék, hogy őt még soha nem büntette meg rendőr és ezután sem fogja, se közterület felügyelő..”
 • 12. kerekes652 2013. október 11. 08:57
  „A hittan helyett a KRESZ-t kellett volna bevezetni az oktatásban, ahogy teszik azt minden normális országban. Közlekedési analfabétákkal teli országban hiába a szabály, ha azt senki sem alkalmazza. A kerékpárosok meg a "behajtani tilos vakság"-ban szenvednek! :( Még az sem tűnik fel nekik, hogy a városon belüli kerékpárutak többsége egyirányú!!! A gyalogosok is simán sétafikálnak a kerékpárutakon. Sajnos ez mind-mind annak köszönhető, hogy a kerékpárosokat a gyalogos járdára kényszerítették úgy, hogy annak szélességét nem növelték. A nem jól felszerelt kerékpár, és az ittas kerékpárosok száma elenyésző azokhoz képest, akik alapismeretek híján szabályt szegnek, balesetveszélyt okozva ezzel. A körforgalmat, és az elektromos kerékpárokra vonatkozó szabályozás hiányát már meg sem említem. NAGYON-nagyon sok tennivalója lenne minden szakembernek a európai szintű kerékpáros kultúra bevezetéséért és megtartásáért.”
 • 11. jobbám 2013. október 11. 08:40
  „Ma reggel egy újabb bátor biciklissel találkoztam, még sötét volt, a Károly utcán...gyereküléssel hátul...LÁMPA NÉLKÜL! Sötét ruhában...

  Most komolyan, milyen felelős szülő az, amelyik így mer közlekedni??? Felháborító! Se elől, se hátul nem volt világítás, tehát mindig így közlekedik, ha van gyerek hátul, ha nincs! Ne mondja nekem senki, hogy nincs 1000 forintja egy első-hátsó villogóra...

  Ilyenben nem ismerek megbocsájtást, jól meg kéne büntetni, hogy egy életre megtanulja. Figyelmeztetés? Semmit nem ér! KRESZ tanulásra kötelezném a bicikliseket, hiszen részt vesznek a forgalomban...ahogyan az autósok is! Gyerekeknél már általános iskolában kötelező tantárgynak kéne lennie! No és arról sem feledkezhetünk meg, hogy ha nekem jön egy biciklis, összetöri a kocsit, és mondjuk fogja magát és tovább hajt. Ki fogja megtéríteni a káromat? (Volt rá példa. Szépen meghúzták a kocsimat, amíg nem voltam ott, de mások látták, hogy kerékpáros volt...)

  Valamiért sosem mernek ehhez a kerékpár ügyhöz hozzányúlni. Pedig kéne! Vagy rendben, ne nyúljanak, de akkor az autósokat is hagyják picit békén! Egy kerékpáros szabálytalanságért nem kell órákat kint állni az utcán, félpercen belül találni egy csokorral...

  Bocsánat a kiakadásért, de a reggeli eset nagyon megbotránkoztatott!

  üdv, jobbám

  u.i.: Természetesen, tisztelet annak a kevés kivételnek! Van ilyen, ismerek párat!! :)”
 • 10. Contar 2013. október 11. 02:18
  „A veszelyes szabalytalankodokat birsagolni kell kell, ha kerekparos,ha gyalogos,ha motoros, ha autos, es kesz !”
 • 9. SiLa 2013. október 10. 22:45
  „6.
  Ha ellenőriz és büntet a rendőr miért az jut az eszébe hogyabevételafontos? És ha csak a munkáját végzi?
  Ha nem büntet, az a baj.
  Ennyi nyafogó, okoskodó, megmagyarázó,siránkozó embert hogy bír elviselni a föld?”
 • 8. RickCartman 2013. október 10. 22:15
  „hát van fontosabb dolguk is.."két hét alatt rend lesz"...lehet, hogy éppen ez az a két hét :-)”
 • 7. tökmindegy 2013. október 10. 21:32
  „Az egyirányú utcában szembe tekerőket már meg sem említik?”
 • 6. kotorék 2013. október 10. 19:21
  „Uraim , nem lehet , hogy a bevétel a fontos?”
 • 5. 01010 2013. október 10. 18:26
  „"gyalogosként megbüntetnek, ha szabálytalankodom"
  Én nem látom hogy a gyalogosok jobbak lennének KERÉKPÁRÚTON a rendőrségnél csak gyalogosok vannak rajta pedig van párhuzamos járda.
  Rendőrség meg kb. 30 méterre és senkit se láttam megbüntetve.”
 • 4. Griffin 2013. október 10. 14:34
  „p.s: autósként megbüntetnek, ha szabálytalankodom
  gyalogosként megbüntetnek, ha szabálytalankodom
  a kerékpáros kivétel?
  sehol nem láttam még erről jogszabályt, rendeletet...”
 • 3. Griffin 2013. október 10. 14:32
  „2. erről írtam az előbb...
  ha lecsengetnek, van egy módszerem: süketnek tettetem magam :-) csengessen csak, én haladok tovább rendületlenül, a járda a gyalogosoké, a többi közlekedőnek ott az úttest, ott tessék bravúrokat bemutatni
  fordítva is furcsa lenne, ha a főút közepén támadna kedvem sétálni, mert ott rövidebb nekem, és jobb az út, hogy´ fel lenne háborodva sok a autós, hogy a gyalogosnak a járdán a helye - akkor ezt a tisztelt kerékpáros közlekedők is tartsák be (nem miattunk, gyalogosok miatt, hanem a KRESZ miatt!), teljesen mindegy, hogy gyereket visz hátul vagy krumplis zsákot, siet, vagy nem siet, elektromos csodát vettek neki az unokák..tartsuk már tiszteletben egymást! (vagyis: cseppet sem érdekelnek a kifogásaik..a csengetésre pedig tök süket vagyok..szálljon le, kerüljön ki, oszt jónapot)”
 • 2. kexmatyi 2013. október 10. 11:16
  „Tetszik a cikk,de nem kötekedésképpen kérdezem: a járdán kerékpározás nem zavarja T.szervet?Nem lehet nyugodtan közlekedni a járdán,mert az ott kerékpározók lecsengetik az embert,és még ők vannak megsértődve,ha nem ugrálunk félre.Nem láttam mostanában intézkedő rendőrt ilyen ,és hasonló helyzetben!”
 • 1. Griffin 2013. október 10. 11:13
  „ha még arra is figyelnének a zord közterületfelügyelők (akiket mi fizetünk), hogy "lefüleljék" a kerékpárúton a Behajtani tilos táblával szembe közlekedő magyarembereket ( Kórház-Gelka), ha "lefülelnék" a zebrán lendületből áthajtó óvári akrobatákat (KRESZ!) is, sokkal kevesebb baleset mellett békésebben élnének egymással gyalogosok, bicajosok, autósok, és ha otthon anyuci/apuci szólna a gyereknek, hogy járda amúgy a gyalogosoké, kerékpározásra csakakkor vehető igénybe, ha az úttest arra alkalmatlan állapotban van, (ismét KRESZ) akkor már a szent családi nevelésnek is megadnánk a módját”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lions- és Rotary-koncert a látás világnapján

Most először fogtak össze a „nemes cél érdekében" a mosonmagyaróvári Rotary és Lions klub tagjai. Tovább olvasom