Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Több milliárdos vízi paradicsom

Több milliárdos fejlesztés épül a dunacsúnyi duzzasztóműtől indulva Bősig, amely a magyar oldalig is elérhet.

A Dunára alapozva: Az egész folyó menti térségre hatással lehet a több milliárd forint értékű beruházás.
A beruházás hatása egészen a magyar oldalig érhet: a dunacsúnyiak adóbevételt és munkahelyeket remélnek. A szlovák Danubia Invest nevű cég 3–6 milliárd koronát (20–40 milliárd forintot) fektet be egy, a Dunára épülő vízi paradicsom felépítésére a magyar határ mellett. A magántársaság sport- és szabadidőközpontja elsősorban a vízi sportokra, vízi turistákra épít.

A telekbérleti szerződés – mely 99 évre szól – aláírásához a szlovák kormány jóváhagyására is szükség volt. A dunacsúnyi „papírtigris" és környéke tehát újabb feladatot kapott: turistaközpontként is funkcionálhat a közeljövőben. A centrum az egész térség fejlődésére hatással lehet Dunacsúnytól egészen Bősig, sőt, akár a magyar oldalon is. Dunacsúny polgármestere, Brósz Erzsébet elmondta: nagy lehetőséget lát a település a beruházásban.

A dunai felvízcsatorna jobb partján létesítik a központot. Az érintett terület legnagyobb része Dunacsúnyhoz tartozik, ettől lefelé kevesebb a hely. Azonban nemcsak a felduzzasztott Duna-szakasz partját érintik az elképzelések, hanem az elterelt Öreg-Duna mellé is sok lehetőséget terveznek. Evezőskikötő, szállodák épülnek a duzzasztómű mellett, de lehet itt majd például vízibiciklit is kölcsönözni. A kevesebb vízzel rendelkező régi medernél pihenőközpontokat, zöldövezeteket, piknikezőrétet alakítanak ki. Ide épületeket nem terveznek, mivel árvíz idején veszélybe kerülhetnek.

A központ tervezése folyamatban van, remélhetőleg télen el is készül: az elképzelések szerint tavasszal elkezdődhet a kivitelezés. Lassan egy éve vártunk arra, hogy eldőljön, ki végzi majd el a munkálatokat, s a kormány is jóváhagyja a terveket.

– A településünknek több haszna is lehet a vízi paradicsomból: elsősorban adóbevételt várunk tőle. Emellett az itt élők is profitálhatnak a központból, hisz várhatóan rengeteg új munkahely létesülhet. Az érintett terület már korábban belekerült rendezési tervünkbe, a beruházó felbukkanása éppen kapóra jött számunkra. A terület tulajdonosa elvileg a szlovák állam, de Dunacsúnyhoz tartozik. Ha minden jól megy, alig két év múlva egy komplex turisztikai és sportközpont fogadhatja a vendégeket – mondta Brósz Erzsébet.

A dunacsúnyi központban egy dunai evezőskikötő (ötszáz motorcsónak és jacht fogadására alkalmas), exkluzív szálloda, szórakoztatóközpont, edzőtermek, aquapark, nyári medence épül. A bősi erőműnél is épül majd egy kikötő, s jó néhány kiszolgálólétesítmény: csónakház, lóversenypálya, skanzen, kerékpárutak, evezőstáborok, kempingek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió kell a kotráshoz

A lébényi Rabi–tóban élő halak idén „kaptak levegőt”: az oxigénszint nem csökkent a kritikus szint alá. A gondok azonban megmaradtak: a helyi polgármester a vízügyi igazgatóval a minisztériumban járt, ahol elhangzott, hogy a teljes alsó szakaszt rehabilitálni kell. A kivitelezéshez 100–110 millió forint szükségeltetik, melyet uniós forrásból biztosítanának. Tovább olvasom