Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Timaffy László nevét kapta az iskola

A neves néprajzkutató – aki egyben a település díszpolgára – emlékének adózva a hédervári általános iskola hétfőn vette fel a Timaffy László nevet. A név kötelez – hangzott el az ünnepi beszédben.
A tavalyelőtt elhunyt Timaffy Lászlót – munkájának elismeréseként – korábban már díszpolgárává avatta Hédervár. Felesége szerint nagyon büszke volt erre a címre, hisz mint akkor a néprajzkutató mondta: „ezt az én népemtől kaptam". Ha élne, valószínűleg most még büszkébb lenne mindenki Laci bácsija: hiszen a helyi iskola hétfőn a nevét is felvette.

A rendezvényen Antóni Istvánné iskolaigazgató és Juhász József polgármester köszöntője után Timaffy Lászlóné idézte fel férje életét és munkájának szépségét. Mint elmondta, lelki töltődést nyújtott az embereknek, s boldog volt, amikor a település korábbi polgármestere a díszpolgári címre érdemesnek találta. Az özvegy és Juhász József polgármester ezután leleplezte az iskola új névtábláját, mely Ponóczky Csaba munkája.

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében egy születendő gyermek keresztelőjéhez hasonlította a névadó ünnepséget. Szerinte bölcs döntés volt Timaffy Lászlóról elnevezni az intézményt. P volt az az ember, aki megmutatta a szigetköziek számára, mekkora kincsek birtokosai.

Szabó Miklós figyelmeztetett: a név kötelez, a tanoda diákjainak is ebben a szellemiségben kell élniük, s elsajátítaniuk szülőföldjük történetét. A megyei közgyűlés az új tanév kezdetére egy iskolazászlót ajánlott fel Hédervárnak.

Barsi Ernő, az egykori barát és munkatárs úgy véli: Laci bácsi bebizonyította, hogy akinek hite és gyökerei van, az a legnehezebb körülmények között is meg tud maradni.
A helyi általános iskola ünnepi műsora után az intézményben egy Szigetköz-kiállítás, valamint egy szigetközi kórustalálkozó színesítette a névadó programját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórum a fűtésről

Mintegy háromszázan gyűltek össze azon a lakossági fórumon a minap, ahol a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom