Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Testnevelés és német nyelv jövő évtől emelt szinten Dunakilitin

Jövő tanévtől emelt szintű testnevelés- és németnyelv-oktatást terveznek a dunakiliti iskolában az első és az ötödik osztályban. Ennek részleteit a hónap végéig dolgozzák ki, a gyerekek pedig április végéig iratkozhatnak az iskolába.
A jövőben hogyan tartható fenn az iskola a csökkenő gyermeklétszám mellett? Ezen kérdés találkozott a szakmai megújulás szükségességével. Innen jött az ötlet, hogy szeptembertől Dunakilitin és a dunaszigeti tagiskolában emelt szintű testnevelés- és német nyelvű oktatást indítanak első és ötödik osztálytól. Réder Tamás dunakiliti iskolaigazgató kifejtette: mindkettőhöz adottak a feltételek, a szakemberek és eszközök.

– A megyében is egyedülálló, jól felszerelt tornacsarnokkal rendelkezünk, négy szakképzett testnevelés szakos tanár tanít az intézményben. A német nyelv oktatásához több millió forintból multifunkcionális termet alakítottunk ki és két szakemberrel tudjuk megoldani az emelt szintű képzést – magyarázza az intézményvezető. A napokban Dunakilitin szakmai megbeszélést tartottak képviselőknek, a sport területén tevékenykedő szakembereknek.

– A találkozó résztvevői pozitívan álltak az ügyhöz: a helyi lovarda vezetője felajánlotta, hogy akár egy pluszembert is felvesz és ingyen vállalja a gyerekek edzését. A helyi kempingben a diákjaink a vízi sportokkal ismerkedhetnének, de az önvédelmi sportok is közelebb kerülhetnek tanulóinkhoz a Piramis SE jóvoltából – sorolta Réder Tamás.

– Minél több sportág megismertetése mellett a mozgás is fontos a gyerekek számára – mondja Miholics László testnevelés szakos tanár. Az első és ötödikes gyerekek a kötelező három óra mellett délelőtt és délután plusz két-két óra testnevelésórát választhatnának. A németnyelv-oktatás már elsőtől indul két órával. A mosonmagyaróvári Móra-iskola szakmai segítségével dolgozzák ki az emelt szintű oktatás módszertanát a hónap végéig. Beiratkozni pedig majd április végéig lehet a dunaszigeti tagintézménybe és a dunakiliti tanodába.

Dunakiliti – Jól felszerelt tornacsarnok és négy szakképzett testnevelés szakos tanár segíti a gyerekek fejlődését.
Dunakiliti – Jól felszerelt tornacsarnok és négy szakképzett testnevelés szakos tanár segíti a gyerekek fejlődését.


– Több alternatíva is felmerült, végül a sport és a német nyelv mellett döntöttünk. Nem egy akarunk lenni a sok közül, hanem szeretnénk speciális, többletszolgáltatást nyújtani a hozzánk jelentkező gyerekeknek. Felmenő rendszerben vezetnénk be, idén az első és ötödik, s végül mindegyik évfolyamban – tudjuk meg Szokoli Sándor dunakiliti polgármestertől. Hozzátette: kérte az iskola vezetőségét, hogy dolgozzák ki az emelt szintű oktatás finanszírozási vonzatait. Az iskola idei költségvetése idén 102 millió forint, ebből 54 millió az állami és kistérségi kiegészítő normatíva, saját bevétel. Dunakiliti és Feketeerdő önkormányzata tavaly még közel 42 milliót, idén viszont már 48 millió forintot tesz hozzá a fenntartáshoz. Szokoli Sándor szerint a dunaszigeti képviselő-testülettel is tárgyalások kezdődhetnek a közös iskola fenntartásáról és annak finanszírozásáról.

Olvasóink írták

  • 3. ejmiakő 2011. március 08. 20:57
    „Szerintem okosabb döntés lett volna mondjuk a matek, vagy az informatika. Sajnos hiába lesz jó testnevelésből, és ügyes, de hol, melyik iskolában fog számítani ez felvételkor?????? Lassan már a német nyelvnek is leáldozik a csillaga, felkapottabb az angol. Nézzünk már a jövőbe!”
  • 2. hírharsona 2011. március 08. 10:53
    „Hisztek még a mesékben?Szülők!Gyermekeinknek színvonalas oktatás kellene,nem pedig tornaóra.Fontos a testi fejlődés,de fontosabb lenne a szellemi fejlődés!ami hiányzik Dunaszigeten.Sajnos!Ezért nincs már gyerek az intézményben!”
  • 1. Avanti-s 2011. március 07. 18:20
    „A lovarda vezetőjétől most kellene még időben megkérdezni, hogy ezt komolyan gondolta, vagy majd egyszer ezt is be akarja számíttatni valami önkormányzati telekbe. Kíváncsian várjuk, mit kér majd cserébe ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 millió forint informatikai eszközökre

Projektzáró rendezvényét tartották a minap Mosonmagyaróváron annak a programnak, amelynek keretében… Tovább olvasom