Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Társulásban továbbra is jobban megéri

„A kistérségi települések testületei már nyilatkoztak előzetesen, hogy milyen feladatokat kívánnak továbbra is vállalni.”
Továbbra is társulási formában tartják fenn jövő évtől a jelenleg még a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társuláshoz tartozó két nagy intézményt. Az új szervnek 2013 júniusági kell végleges formában kialakulnia.

Utoljára beszélgetünk Botos Gáborral, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetőjével a Bástya utcai kirendeltségen. A társulás munkaszervezete december 31-ével megszűnik jogutód nélkül, a feladatait jövő év elejétől a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal veszi át.

– Mostanra két és fél státus maradt a munkaszervezetünkben. A négyórás munkatársunk a Gazdasági Ellátó Szervezetnél folytatja tevékenységét, ketten pedig továbbra is a társulás átalakulását segítjük. Ugyanis a jelenleg hozzánk tartozó két nagy szociális és gyermekvédelmi intézmény fenntartója továbbra is a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás lesz. Ennek végleges formájáról jövő év júniusáig kell döntenie a településeknek. Akárcsak arról, hogy azok milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe ebben a formában – magyarázza Botos Gábor. Mint mondja, közeli a költözés időpontja, de még nem pakoltak össze. Január másodikától már a városházán kezdik meg az év első munkanapját.

A munkaszervezet-vezető szerint az eddig ismeretes jövő évi számokban pozitívum, hogy az állam továbbra is pluszforintokkal támogatná a társulás formájában vállalt feladatellátást (eddig kistérségi kiegészítő normatívát igényelhettek). Például az étkezés esetében tizedével több forráshoz lehet így jutni, mintha valaki egyedül kívánná ellátni ezt a feladatot.

Botos Gábor – még a Bástya utcában – továbbra is a társulás munkáját segíti a jövőben.
Botos Gábor – még a Bástya utcában – továbbra is a társulás munkáját segíti a jövőben.


– A kistérségi települések testületei már nyilatkoztak előzetesen, hogy milyen feladatokat kívánnak továbbra is vállalni. Az a trend látszik, hogy a települések a kötelező feladatokat társulási formában szeretnék ellátni, a nem kötelezőkre viszont már kevesebben jelentkeztek. Így például az idősek bentlakásos intézményének szolgáltatásaihoz Mosonmagyaróvár mellett három település csatlakozott csupán. Itt a szolgáltatás finanszírozása is változik, eddig a gondozotti létszám alapján érkeztek az állami normatívák, ezentúl az alkalmazottak számát is figyelembe veszik. Ezért is lenne fontos az optimális intézményi létszám kialakítása – hangsúlyozta Botos Gábor, aki látogatásunk előtt tárgyalt a két intézmény (Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény és Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény) vezetőjével arról, hogy január 10-ig végezzék el az előzetes számításokat a jövő évi működtetésről. Az intézmények áttekintik a takarékos gazdálkodás és a feladat-összevonások lehetőségét is.

Botos Gábor szerint a jelenleg még a társuláshoz tartozó néhány feladat is elkerül, így a mozgókönyvtárak, a közoktatási teendők és a pedagógiai szakszolgálat. A belső ellenőrzést várhatóan jövőre is a társuláson keresztül igénylik a települések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor az Isten elfér a tenyerünkben

„Az élet ajándék" – hangzott el Farkas István piarista igazgató előadásán a minap a… Tovább olvasom