Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Tanácsnoktól a polgármester helyettesítőjéig - közgyűlés Mosonmagyaróváron

Idegenforgalmi tanácsnokot, felügyelőbizottságokat, a társulási tanácsok delegáltjait, sőt, még a polgármester helyettesítőjét is megválasztotta a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A tizenhat napirenden alig több mint egy óra alatt végigrágták magukat a városatyák.

Többségében egyhangú bizottsági támogatásokról és személyi kérdésekről szólt Mosonmagyaróvár önkormányzata új képviselő-testületének első rendes ülése csütörtökön. Az első személyi döntés az idegenforgalmi tanácsnok megválasztása volt. Eddig ilyen poszt nem volt az önkormányzatnál, ezért a testület már az alakuló ülésen elfogadta a szervezeti és működési szabályzat módosítását, ami így kiegészült a tanácsnokra vonatkozó rendelkezésekkel is. Az idegenforgalmi, turisztikai feladatok ez idáig nem voltak bizottsághoz telepítve, ezért gondolta úgy az új önkormányzat, hogy e hiányt pótolják egy tanácsnok megválasztásával. Átruházott döntési hatáskörben ő jár el a területét érintő önkormányzati pályázatok ügyében, valamint képviseli a várost turisztikai szervezetekben. A képviselők 11 igen és két tartózkodás mellett Pető Pétert (Fidesz) választották meg e posztra. Ezzel együtt szükség volt az önkormányzati képviselők, valamint a bizottságok elnökei és tagjai juttatásainak módosítására is, s ebben a tanácsnok díját szabályozták. Eszerint tiszteletdíja – a képviselői alapdíjon felül – annak kilencven százalékával növekszik.

Ugyancsak döntöttek az önkormányzati cégek új felügyelőbizottságairól is. Az előző képviselő-testület 2007-ben választotta meg a jelenlegi felügyelőbizottságokat négy évre. Ezek többségének 2011. februárjában jár le a megbízatása. A felügyelőbizottságok megválasztása érdekében egyeztettek a képviselőkkel, így a polgármester mint előterjesztő javasolta, hogy a jelenlegi tagok visszahívására ez év november 14-én, az új tagok megválasztására pedig november 15-től kerüljön sor. A felügyelőbizottságok díjazása egységes lett: az elnökök 60 ezer, míg a tagok 45 ezer forintot kapnak havonta.

A felügyelőbizottságok díjazása egységes lett: az elnökök 60 ezer, míg a tagok 45 ezer forintot kapnak havonta.
Az igazgatási és ügyrendi bizottság – bár nem egyhangúlag – javasolta, hogy az előző ciklus képviselői tarthassák meg felügyelőbizottsági helyeiket, így némi folytonosság biztosítható a cégek működésében. Szabó Miklós (MPKE) módosító indítványával pedig azt szerette volna elérni, hogy amint eddig, úgy ezúttal is a gazdasági év lezárásáig, jövő év február végéig jelenlegi összetételükben működjenek a felügyelőbizottságok. Kovács Tamás (MSZP) ugyancsak ezt szorgalmazta. A testület végül az eredeti előterjesztést szavazta meg. Így a Movinnov Kft. felügyelőbizottságának elnöke Pető Péter, tagjai Muráncsik László és Hushegyi Róbert lettek. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. fb-elnökének Nyitrai Józsefet, tagjainak Baloghné Staár Katalint, Roll Lászlót, Frauhammer Csabát és Varga Tamást választották. Az Aqua Kft. felügyelőbizottsága élére Keszeiné Siklósi Zsuzsannát, tagjainak Kránitz Lászlót, Kopetti Tamást és Kránitz Pétert javasolják a taggyűlésnek. A Flesch Károly Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága elnökének Baloghné Staár Katalint, tagjainak Kovács Tamást és Resch Erzsébetet választották. A Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága elnöke Faddi Horváth Pál, tagjai Szabó Miklós és Erdős Sándor lettek.

Döntött a testület a Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulásba és Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulásba delegált tagokról is. Mindkét társulási tanács tagjainak a megbízatása határozatlan időre szól, ám feltétele képviselő-testületi tagság vagy polgármesteri megbízatás. Mivel a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás két tagja közül az egyiknek megszűnt a képviselősége, ezért e hely betöltéséről gondoskodni kellett. Ide Nyitrai Józsefet delegálta a város. A Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás eddigi tagja közül az egyik képviselősége megszűnt, a másik visszahívásáról pedig a tanács döntött. A testület a társulás tanácsába Nagy István polgármestert és Kránitz Pétert delegálta, egyben Szabó Miklóst azonnali hatállyal visszahívta.

Határoztak továbbá a képviselők a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsában a polgármester helyettesének megválasztásáról is. Itt a polgármester akadályoztatása esetén Árvay István alpolgármester képviseli a várost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkokat rejtő fotók, képeslapok

Régi magyaróvári fotográfusok alkotásai, évszázados képeslapok a Lajta-parti városról és… Tovább olvasom