Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szúnyogteszt a Szigetközben

A kisalfold.hu arra volt kíváncsi, hogy június közepén hányadán is állunk a vérszívókkal a Szigetközben. Több településen teszteltük tűrőképességünket.

Idén a Szigetköz kapott egy elég komoly természetes elárasztást is a tervezett mesterséges mellé. Ennek is köszönhető, hogy a szigetközi településeket ellepték a szúnyogok.

A májusi eső utáni szúnyoggyérítés néhány településen már lezajlott (Kunsziget és Mecséren például már volt), de a legtöbb településen csütörtöktől kezdték a gyérítést a Szigetközben.

A kisalfold.hu arra volt kiváncsi, hogy június közepén hogy állunk a vérszívókkal, a Szigetköz turisztikailag jelentős pontjain mennyire kell felkészülni a szúnyogok ellen. A tesztet csütörtökön délután egy és három óra között végeztük, szélcsendben, napsütéses időben.

Dunasziget - szúnyogfokozat: 5/5 (1-kevés, tűrhető, 5-sok, elviselhetetlen)

Kis túránkat Dunaszigeten kezdtük, a kisvesszősi táborozóhelynél. A falu cikolaszigeti részén még tűrhető a helyzet, a folyópartra érve azonban agresszív szúnyogkommandó támadt ránk. A táborozóhelyen egyébként a víz az úr, a mocsaras jellegű talaj a moszkítók számára ideális költőhely és vadászterület is. Néhányan bátor próbálkozó azért volt itt.

Dunaszigetről elmenekültünk.

Halászi
- szf.: 1/5
Halászin a vadiúj híd közvetlen környékén néztünk körül. A híd Mosonmagyaróvár felőli oldalán található egy kerékpáros pihenő vérszívók által kedvelt környzetben: vízpart, árnyat adók fák között, erdősáv mellett. Meglepően jól sikerült a gyérítés: az erdősávba kellett behatolni ahhoz, hogy találkozzunk egy példánnyal. Szúnyog a horgászt sem zavarta.

Halászin a szúnyogok jól elbújtak.

Dunaremete
- szf: 4/5
Ismét vízparti helyszínt választottunk, méghozzá a Dunai Hajós Emlékműnél található pihenőt. A napos részeken nincs gond, azonban a ligetben elég komoly támadás ért bennünket, miután két másodpercet maghaladó időtartamban egy helyben maradtunk.

Dunaremetén a padoknál, a fák alatt már nem érzi hól magát az ember szúnyogriasztó nélkül.

Lipót
- szf: 3/5
A termálfürdő előtti téren néztünk körül. A fák árnyékában még nem nagyon találtunk a keresett fajból, a pados lugasban viszont már nem kellett sokáig várnunk az ízeltlábúakra. Nem voltak sokan, de azért határozottan értésünkre adták, hogy itt vannak. Összességében a gyérítés itt is sikeres volt véleményünk szerint, de azért aki a megtermett fáknál alacsonyabb növények közé merészkedik, készüljön a vérszívókra.

A lipóti strand előtti téren a lugasban tanyáznak a vérszívók, a fák alatt és a napos területeken nem találkoztunk velük.

Hédervár
- szf: 1/5
Durva szúnyoginváziót vártunk, helyette valami egészen váratan dolog történt. A Héderváry kastély gyönyörű kertjében sétálva nem találkotunk szúnyoggal, annak ellére sem, hogy egy kis patak folyik a kert körül és a kert tele van magasabb és alacsonyabb fákkal, bokrokkal. A kentaur szobra mellett aztán találtunk egy szúnyogot, az azonban némileg zavart lehetett, ugyanis nem ránk támadt, hanem a fényképezőgépre.

A Héderváry kastély szúnyogmentes üvezet.

Dunaszeg
- szf: 4/5
A focipályánál sétáltunk le a Mosoni-Duna partjára, hogy megnézzük, Dunaszegen miként élnek a szúnyogok. Minden jel szerint jól vannak és sokan. Szerencsére a töltés a vízzel együtt a vérszívókat is a folyó felőli oldalon tartja, így sem a kempingben, sem a focipályán, sem a Club Coloradoban nem hemzsegnek a szúnyogok. A vízparti padok közelében azonban igen - ez nem is csoda, hiszen a pár nappal ezelőtt még elég magas vízállás következtében sáros a talaj, sok a tócsa.

Dunaszegen a töltésen túl cudar világ van.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. enzso 2010. június 21. 11:20
  „Már megint ez a sok rinya. Nálunk például nem volt ritkítás és nem is hiszem hogy lenni fog! Bár nálunk is elviselhetetlen a szúnyog invázió azoknak aki nem védekezik ellenük! Én minden este 19-21.30ig kint vagyok a szabadba, de melött az ajtón kitenném a lábam befújom magamat szúnyogríasztóval. 1 flakon kb 1000ft és egész nyárra elegendő. Ezt a dolgot más is kipróbálhatná működni fog, vagy ha nem akkor nincsen mese fel kell öltözni. Ennyit szerintem meg ér hogy ne vakarjuk véresre, mert az emberek nagy része, Én is nem tudjuk megálni ha véletlenül megcsíp ho ne vakarjuk meg! Kint a szabadban minden háznál is lehet külön gyéríteni őket hasonló szerekkel mint amivel fentről fujják. Egy kis ogyafigyeléssel élhetőbb lesz a környezetünk.
  Jah és majdnem elfelejtettem: Éjszakra a nyitott ablakokra lehet szúnyoghálót tenni!
  Az előbb említett dolgok csak néhány jó tipp melyekkel védekezhetünk ellenük.”
 • 24. Bogika 2010. június 19. 13:21
  „Ez nem hiszti!Aki ezt el bírja viselni az egész nap a szobájában üldögél és azért nem zavarja! Az én környékemen nem volt árvíz,mégsem tudok este kiülni egy kicsit az udvarra,mert megesznek a szúnyogok!Sőt,elég ha csak a kocsiig akarok lemenni már agyon vagyok csípkedve!Gratulálok annak aki ezt bírja!! Ja én nálunk még csak egyszer volt ritkítás!”
 • 23. Igazamvan 2010. június 19. 08:18
  „"Szerencsére a töltés a vízzel együtt a vérszívókat is a folyó felőli oldalon tartja, így sem a kempingben, sem a focipályán, sem a Club Coloradoban nem hemzsegnek a szúnyogok"

  Ezt azért érezhetted mert a töltés melletti kocsmában berugtál mint az albán szamár és utánna már azt sem érezted volna ha egy keselyű tépi le a húst a csontodról.”
 • 22. mecsoka 2010. június 19. 07:54
  „Engem nem érdekel, én hisztizek :P Allergiás vagyok a szúnyogcsípésre, számomra dupla "élvezet" az invázió”
 • 21. fejőmadár 2010. június 19. 07:49
  „Dunaszigeten a cikolai részen is elviselhetetlen!!!!!”
 • 20. maci562 2010. június 19. 01:00
  „Mankapunka biztosan városban lakik..
  Ez nem hiszti...kibírhatatlanul ellepik a szúnyogok a településeket.
  Egyszer kiállhatna egy szigetközi buszmegállóba úgy kb. 5 percre...”
 • 19. fortuna54 2010. június 18. 18:57
  „17-es punka.Most aztán fején találtad a szeget. 7-es,a lipoti fürdöben beszámolyák a szunyog pörköltet a belépöbe.”
 • 18. Dwatson 2010. június 18. 18:06
  „Rábapatonán rajban támadnak,másodpercenként tízen.”
 • 17. Mankapunka 2010. június 18. 13:28
  „kisember

  Hagyjad,ők azt hiszik mindenen felül ők vannak.

  Ha nincs eltolva a hó télen az a baj,sok a szúnyog a 10 napos eső miatt az a baj,ha szabadkőműves vagy az a baj,ha hőségriadót rendelnek el az a baj,ha egy nap kellemes idő van,akkor az a baj,ha nem fúj a szél,és sok a szúnyog,az a baj,ha erősen fúj a szél,akkor nem tud kiülni a padra,mert a fejére potogynak a faágak,ez is baj,ha nem esik az eső,így nem nő a gabona,+ tűzgyujtási tilalok lesz,az a baj,ha sok eső esik,akkor nem tud kimenni hupákolni a rétre,az a baj.

  Az a lényeg,hogy ragadjon a bélyeg,és mindig az legyen a végszó,hogy az a baj.”
 • 16. janika 2010. június 18. 12:56
  „Magyarország már szúnyog nagyhatalom!”
 • 15. kisember1 2010. június 18. 11:59
  „Gyérítés történt és nem irtás. Erre többször felhívják a figyelmet.”
 • 14. gabor892 2010. június 18. 11:58
  „attol hogy permeteznek, az csak a lárvákra hat, nem pedig a többire amelyikek röpködnek :)”
 • 13. Mankapunka 2010. június 18. 11:46
  „Hiszti hiszti hiszti”
 • 12. janika 2010. június 18. 11:45
  „Érdekesek a képekenláőtható szúnyogok! Szinte látszik rajtuk, hogy milyen pártiak! Van amelyki már tele szívta magát és van amelyik mág csak most kezdi!”
 • 11. ortadon 2010. június 18. 11:05
  „Véneken sem egyszerű...
  A kocsitól az ajtóig Kb 10 méter és kiveri a szemed a sok rohadt szúnyog!
  A gönyüi kikötőt persze 2 naponta permetezik, de a Duna másik oldala az le vagyon sz@rva!

  Kedves illetékes Polgárelvtástestvérszomszéd, vagy mi is, a szúnyog át tud ám repülni Vénekről a kikötődbe!!!
  Irtass itt is!!!”
 • 10. nagyjancsi 2010. június 18. 10:36
  „A hédervári kastély parkjában 10 másodpercig lehet egy helyben állni-ülni, szélmentes időben este hétkor.”
 • 9. Mankapunka 2010. június 18. 10:22
  „Mennyit sipárogtok egy szúnyoginvázión,mintha a fogaitokat húznák.

  Kérdezzétek meg az önkormányzataitoknál,hogy mennyi a kintlevőségük,és miből gazdálkodják ki az irtást.

  Kezd megint olyan lenni,hogy "Nincs eltolva a hó a házam előtt az úton,miért nem takarítják már el,el esik valaki és meg fog halni."”
 • 8. gbig80 2010. június 18. 09:30
  „Gratulálok a cikk írójának!
  Kérdezte volna a helyieket, vagy ment volna szélcsendben este Halászira... akkor nem ezt írta voona...Ja és még egy apróság: apám nyugdíjas, otthon van szinte mindig, mégsem látott szunyogirtó gépet... idióta ökörségeket lehet írni, de a szunyogoknak is tessenek szólni, hogy ne csípjenek!”
 • 7. cspogi43 2010. június 18. 09:24
  „Ha szunyogot kerestek, akkor jöjjetek Lipótra is.Garantáltan 5-ös fokozat.”
 • 6. megmondó 2010. június 18. 08:53
  „Győrben semmit se számít az irtás... 0”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körjáratok ezerötszáz forintot hoztak

Továbbra sem tudja a Kisalföld Volán vezetése, hogy miféle 1 millió kilométert nem talál Muráncsik… Tovább olvasom