Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szilveszterkor is tilos petárdázni

A mosonmagyaróvári rendőrök az elmúlt napokban több esetben értek tetten petárdázó fiatalokat a városban.
Bár szilveszterig még néhány hetet várni kell, az ünneplésre készülve már többen próbálják beszerezni az új évet köszöntő tűzijátékhoz szükséges eszközöket. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei az elmúlt napokban több alkalommal értek tetten petárdát maguknál tartó, illetve azt fel is használó fiatalokat. Timár Gábor őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: a balesetek megelőzése és a büntetések elkerülése végett fontos, hogy aki pirotechnikai terméket kíván felhasználni, tisztában legyen annak jogszabályi előírásaival is.

A legalacsonyabb kategóriába tartozó, úgynevezett játékos pirotechnikai eszközöket tizennégy éves életkorukat betöltöttek bármikor engedély nélkül vásárolhatnak és rendeltetésszerűen fel is használhatják. Ezek a termékek csak kis veszélyt rejtenek, általában lakásban használják őket. Ebbe a kategóriába tartoznak például a csillagszórók, tortára való tűzijátékok és a patronos játék pisztolyok töltetei.

A következő kategóriába az úgynevezett kis tűzijátékok tartoznak. Ezeket kizárólag felnőttek vásárolhatják meg engedély nélkül december 28-tól 31-ig. Az ilyen eszközökből legfeljebb három kilogramm tárolható és a használati utasításban foglaltak szerint, lakott területen kívül használhatják fel őket. A lakott területen történő felhasználásukhoz a jegyző véleménye és engedélye szükséges. A szabály alól kivételt szilveszter éjszakája képez, amikor este 6-tól másnap reggel 6 óráig szabadon használhatók, figyelve a testi épség megóvására.
Az őrnagy ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a 2005-ös rendeletre, ami teljes körűen tiltja a petárdázást. Ennek értelmében magánszemély sem szilveszterkor, sem pedig az év bármely szakában nem birtokolhat és használhat fel semmilyen kategóriájú petárdát.

Aki ezt a szabályt megszegi, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságra és a termék elkobzására számíthat. Az egyéb, magasabb kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök kezelése engedélyhez kötött, ilyeneket magánszemélyek nem használhatnak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év a sebészeten

A nemrégiben nyugdíjba vonult dr. Cserháti Géza – a mosonmagyaróvári kórház korábbi… Tovább olvasom