Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Szigetközre: 270 milliót javasolt, leszavazták

A parlamenti bizottságok nem támogatták a Jobbik megyei elnökének javaslatát, mely 270 milliót különített volna el a Szigetközre.

Nagy István fideszes képviselő szerint ennél több kell, melyre uniós források nyílhatnak. A parlament leszavazta, hogy újból szigetközi monitoringra folyjon állami forrás.


Kétszázhetvenmillió forint: ennyit kért a Szigetköz vízpótlására – a jövő évi költségvetésből – rendkívüli kormányzati intézkedésként Magyar Zoltán, a Jobbik megyei elnöke. „Szigetköz évek óta szenved az alacsony vízállástól és következményeitől. A kormány több alkalommal is ígért segítséget, de nem történt előrelépés. A módosítás lehetővé teszi, hogy a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület javaslata megvalósítási fázisba kerüljön” – szögezte le.

A költségvetési tervezet e módosításáról több bizottság is szavazott, de egyik sem támogatta. „Nem ragaszkodtam hozzá, hogy én nyújtsam be azt a tervezetet, a kormánypárt megyei képviselői is megtehették volna ezt. Hétfőig azonban, a költségvetés második körös módosító javaslatainak tárgyalásáig, erre nem került sor.”
„A hétfői parlamenti napon minden remény elveszett, hogy a Fidesz–KDNP kormánytöbbség támogassa a szigetközi emberek ügyét. Hiába a példátlan összefogás, a vízügyi szakma véleménye, a kormány nem támogatja a Szigetköz régóta várt vízpótlásának kérdését. Pedig a költségvetéshez benyújtott jobbikos javaslat szakmailag alátámasztott, a leginkább érintett civil szervezetek véleménye alapján készült, ráadásul olcsó, gyors és fenntartható megoldást kínál. Elképesztő volt tapasztalni, hogy a megyei kormánypárti képviselők egyike sem állt ki az emberek érdeke mellett. Szomorú, hogy a frakciófegyelem fontosabb volt számukra, mint 80 ezer polgár aláírása. A keddi parlamenti napon még egy utolsó utáni próbálkozást tett a Jobbik, Kepli Lajos, a párt szakpolitikusa kérte számon vízmegtartásügyben a kormányt. Az államtitkár válasza sajnos megerősítette korábbi tapasztalatunkat: hiába a sok ígéret, a Szigetköz kiszáradásának problémáját csak a Jobbik akarja megoldani.

„Az átcsoportosításról a javaslatot benyújtó megyei képviselő a Szigetközi Természetvédelmi Egyesülettel nem vette fel a kapcsolatot” – mondta dr. Tóásó Gyula, a szervezet elnöke.
Nagy István fideszes mosonmagyaróvári képviselő szerint a térségnek 270 milliónál jóval több forrásra van szüksége. „Meg kell várni, hogy az itteni 13 milliárdos beruházás befejeződjön, s az új uniós ciklusban lehet – az adott helyzetnek megfelelően – európai forrásokból a vízkormányzáshoz szükséges műszaki létesítményeket megépíteni. Az előkészítés után tabutémák dőlhetnek meg Szigetközben” – mondta.

A fideszes Bartos Mónika 50 millió forintot kért a jövő évi költségvetésből a szigetközi monitoringra. „2012-ben a jogcím és a támogatás is megszűnt. Az utóbbi két évben a szigetközi környezeti monitoring egyes méréscsoportjai szünetelnek. Magyarország érdeke a hágai eljárás mielőbbi, minél kisebb veszteséggel történő lezárása. Az ítélet javunkra szolgáló részeinek alátámasztásához nélkülözhetetlen a környezeti monitoring folyamatosságának fenntartása” – indokolta. A parlament hétfőn a javaslatot nem támogatta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta vizet a pohárba és Szigetközbe

A Jobbik megyei irodája és Kránitz László országgyűlési képviselő (MSZP) is közleményt adott ki a… Tovább olvasom