Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Szigetközi polgármesterek az illegális szemétlerakók ellen

Szigetköz - Sok az illegális hulladéklerakó a Szigetközben és a szemetet gyakran védett területen dobják ki. A jegyzők hiába bírságolnak, nem sokat tudnak tenni. A helyi polgármesterek végleges megoldást szeretnének a problémára, javaslatukat az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához is elküldték.
A környező virágtenger sem tudja eltakarni a Novákpuszta határában lévő óriási hulladék kupacot. A szemetelők még a tájvédelmi körzetet sem kímélik, védett erdőbe, vagy vízpartra is kihordják az elromlott mosógépet, vagy a tönkrement gyerekjátékot. Előfordult az is, hogy védett nádast töltöttek fel szeméttel.

A helyi jegyzők már több alkalommal is bírságoltak, de az illegálisan szemetelők ellen nem sokat tudnak tenni. Hiába sejtik, hogy kik hordják rendszeresen a természetbe a hulladékot, tetten érni őket szinte lehetetlen.

A mosonmagyaróvári kistérség polgármesterei közösen dolgozták ki hogyan lehetne végleg felszámolni az illegális hulladéklerakókat. Javaslataikat már az országgyűlés környezetvédelmi bizottságához is elküldték - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Széles Sándor máriakálnoki polgármester.

A pozitív példát Kisbodak képviseli, ahol az önkormányzat teljesen felszámolta az illegális hulladéklerakókat, minden háztulajdonost köteleztek arra, hogy legyen hulladékgyűjtő edénye, az idősektől ingyen szállítják el a szemetet és évente tartanak lomtalanítást. Mint azt Ekker Károly polgármester elmondta, náluk csak a turisták szemetelnek, de erről mindig értesülnek és azonnal összeszedik, valamint elszállítják a hulladékot.

Olvasóink írták

 • 3. Matriné 2008. június 17. 12:37
  „Hisz az önkormányzatok lepaktáltak a "szemét szállító" cégekkel! Sőt alkottak olyan rendeleteket,hogy annak is fizetni kell, aki nem termel szemetet! Tehát az illegális szemétlerakók csupán azért léteznek, mert Így fejabb tudják a szemétszállítási díjat srófolni! De az is lehet, hogy azok rakják ki akik később jó "köz"-pénzést elszállitják! Tehát addig ezek feltételezhetők amíg komolyabb büntetést nem szabnak ki az illegális szemetelőkre!”
 • 2. Egy helyi lakós! 2008. június 16. 08:32
  „Mindenki tudja hogy ki hordja a bontott autómaradványokat a nem fém mosógéprészeket a Novákpusztai illegális szemétlerakóra.Szólni senki sem mer,mindenki meg van félemlítve,jó magam is.Már az illető "MERCEDESSEL"jár.A szemete az Osztrák tulsó oldalárol hordják a szemétből vásárolt kisteherautóval.A vashulladékot egy másik háznál tárolják,mivel az ő házát figyelik.Az autógumik égetése éjszakánként történt-történik.Egy helyi lakós!”
 • 1. 1lakos 2008. június 15. 18:36
  „Ez szépen hagzik igy leírva,hogy:"A mosonmagyaróvári kistérség polgármesterei közösen dolgozták ki hogyan lehetne végleg felszámolni az illegális hulladéklerakókat."
  A gyakorlatban kontraproduktiv intézkedéseket tesznek.Pl:Darnózselin létezik egy hulladéklerakó telep,a lakosok számára ahól a nagyobb szemetet lerakták,dijmentesen és amikor a konténerek megteltek,elszállitották,természetesen az adofizetö pénzéböl.A legújabb fejlemény,hogy ezután kérvényt kell benyujtani az önkormányzathoz és nem lesz dijmentes---fizetni kell a hulladéklerakásért.Ezzel az intézkedéssel nem gondolják komolyan,hogy javitottak a helyzeten!!Az emberek inkább kiviszik akárhova,csak ne kerüljön pénzbe.Ez a kemény valoság!!Itt nem saját magamra gondoltam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy váratlan baleset is katasztrófához vezethet

Győr-Moson-Sopron - Évente mintegy 30 ezer veszélyesanyag-szállítmány halad át megyénken,… Tovább olvasom