Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Szigetköz a környezeti konfliktusok térsége

Szigetköz hátrányos helyzetű térséggé nyilvánítása nem méltányossági kérdés – állítja a miniszterelnök korábbi kabinetfőnöke, Veres János.

Veres János egyben elismeri: hazánk környezeti konfliktusokkal leginkább érintett térségéről van szó. A térség településeinek ügyében levelet írt néhány hónapja Széles Sándor máriakálnoki polgármester. A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás támogatásával azt kérte, nyilvánítsák a szigetközi településeket – a Duna elterelése okozta károk miatt – hátrányos helyzetűvé, ami állami többletforrásokat biztosítana. A levélre Veres János jelenlegi gazdasági miniszter, még mint a miniszterelnök korábbi kabinetfőnöke válaszolt.

Veres János  miniszterelnöki   kabinetfőnöki státusában írt  levelében kifejti: „A területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb kistérségekhez nem tartozó leghátrányosabb helyzetű települések" kategóriába való besoroláshoz több feltételnek kellene itt meglennie. Ilyen többek közt a magas munkanélküliségi arány  s az infrastrukturális elmaradottság. A listára kerülni településenként lehet, annak arányában, mennyit romlottak a fenti mutatók. „A besorolás nem méltányossági kérdés, hanem a település sajnálatos fejlettségbeli leszakadásából következik. Remélhetőleg ez sem Máriakálnokon, sem a Szigetköz más községeiben nem állapítható meg."
 
Veres János szerint a miniszterelnök támogatja a megoldáskeresést Szigetköz természeti és gazdasági gondjaira: ezt segíti a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is. A kabinetfőnök ezen szervezet elnökének, Szakács Imrének  is levelet küldött. E szerint az itteni ökoló-
giai rehabilitáció fontosságát országgyűlési és kormányhatározatok is elismerik. Levelében kiemeli: most is tart az Országos Területfejlesztési Koncepció módosítása: ebben az ország hét régiója határozottabb fejlesztéspolitikai szerepet kaphat.

A kabinetfőnök elismeri: Szigetköz hazánk környezeti konfliktusokkal leginkább érintett térségei közé tartozik. Ezért itt a komplex tájrehabilitáció mellett integrált ágazatközi fejlesztési programoknak kellene megvalósulnia. A kormány elvárja, hogy a Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal továbbra is kiemelt feladatként kezelje a térséghez kapcsolódó területfejlesztést. Emellett vállalja a gesztor szerepét a második Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó nagyprojektek összeállításakor.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Vegas és sóderbáró

„Fogyasztási mámor a pusztán" címmel számolt be a magyarországi Bezenye körzetébe tervezett… Tovább olvasom