Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Szakképzés: A Hunyadi iskola jogorvoslatot kér

Mosonmagyaróvár - Megszűnik a vendéglátós szakképzés a következő tanévtől a Hunyadi-iskolában: legalábbis erről szól az az előterjesztés, amiről csütörtökön dönt majd a képviselő-testület. A hunyadisok a szerintük törvénytelen eljárás miatt a közigazgatási hivatalhoz fordultak.
Még a múlt év őszén döntött elvben az önkormányzat képviselő-testülete a Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) létrehozásáról. Mint ismeretes, a szakképzési törvény módosítása miatt szeptembertől csak Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) jogosultak a szakképzési hozzájárulások felhasználására, legkevesebb 1500-as tanulólétszámmal.

A képviselők tavaly októberi döntésükkel határozták meg azokat a minimumlétszámokat, amelyek megléte esetén indítható tanulócsoport a szakképzésben. A párhuzamosságok kiküszöbölése érdekében a határozat tartalmazza azt is, hogy az önkormányzat a következő tanévre városi szinten összesen mennyi és milyen szakirányú csoport indítását engedélyezi. Ekkor itt még intézménynév nélkül szerepeltek az egyes képzési profilok. Most azonban az önkormányzat szakbizottsága javaslata alapján nevesítették a döntést, amit várhatóan csütörtöki ülésén fogad el a képviselő-testület.

Vendéglátósok: Lehet, hogy idén utoljára tanulnak teríteni a Hunyadi-iskolában.
Vendéglátósok: Lehet, hogy idén utoljára tanulnak teríteni a Hunyadi-iskolában.


Nem volt alaptalan a félelem

Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, a TISZK létrehozásának szükségességét senki sem vitatta, ám a megvalósítás módjáról már megoszlottak a vélemények. A Hunyadi-iskola vezetősége és tanárai intézményük ellehetetlenülésétől tartanak a városi szakképzők összevonását követően. Szerintük az önkormányzat a törvény mögé bújva akarja a vendéglátós szakképzést Mosonba vinni. A félelmük nem volt alaptalan, hiszen a képviselő-testület kormányzó frakciójának egyik tagja is úgy érvelt a tavaly októberi ülésen: a szakképzés átalakítását nagyban befolyásolja az is, hogy Mosonnak középiskola kell.

A hunyadisok aggodalmai most igazolódni látszanak, hiszen úgy tűnik, győzött a mosoni lobbi. Amennyiben a testület csütörtökön megszavazza az erről szóló előterjesztést, a következő tanévtől már csak a Haller-iskolában indítanak vendéglátós osztályokat.

Gyakorlatilag megszüntetik

Az előterjesztés szerint a szakbizottság a munkaerő-piaci adatok figyelembevételével azt javasolja, hogy a szakközépiskolai, illetve a szakiskolai képzésben egy-egy csoport vendéglátás–idegenforgalom, valamint a szakiskolai keretek közt további egy csoport élelmiszeripar–vendéglátás–idegenforgalom képzés induljon kilencedik évfolyamon, ám kizárólag a Haller-iskolában. Ezzel gyakorlatilag megszüntetik a vendéglátós képzést a Hunyadi-iskolában.

A hunyadisok úgy vélik, nemcsak tisztességtelen, de jogtalan is ez az eljárás, ezért a közigazgatási hivatalhoz fordultak igazukért. Régaiszné Vajda Katalin, a közalkalmazotti tanács vezetője szerint az önkormányzat a törvényben előírt kötelezettségének sorozatosan nem tesz eleget.

„Az egész eljárás tisztességtelen"

– Az iskolát érintő változtatások előtt több lépcsőben ki kell kérni a különböző szervezetek – tantestület, közalkalmazottak – véleményét. Kollégiumunk megszüntetésekor is utólag tettek ennek a kötelezettségüknek eleget. A TISZK létrehozásakor pedig egyáltalán nem kérte a véleményünket az önkormányzat – mondja Régaiszné Vajda Katalin. – Március elején a következő tanév beiskolázási adatai alapján értesültünk arról, hogy a meghirdetett vendéglátó-szakmacsoportba jelentkező tanulókat alpolgármesteri javaslatra nem vesszük fel, mert a képviselő-testület márciusi ülésén határoz a vendéglátós szakmák Haller-iskolában történő elhelyezéséről.

A tanintézeteknek március közepéig kellett nyilvánosságra hozniuk az első listát a felvett tanulókról, a tankönyveket pedig már februárban meg kellett rendelni. Ezzel szemben határozat talán csak március 21-én születik arról, hogy az önkormányzat a felvett tanulókat a Haller-iskolába irányítja szeptemberben. Ez az egész eljárás tisztességtelen az iskolával, a szülőkkel és a gyerekkel szemben is – mondja a közalkalmazotti tanács vezetője.

A hunyadisok azt kérik a közigazgatási hivataltól, vizsgálja meg, hogy az önkormányzat miért nem tesz eleget véleménykérési kötelezettségének, illetve jogában áll-e a felvételi eljárás folyamatában az eredeti helyzetet jelentősen átalakító döntéshez. Azt javasolják többek között, hogy a párhuzamos képzés megszüntetését előzze meg egy gazdasági és szakmai helyzetelemzés, valamint készítsenek hatástanulmányt mindkét iskolára, hogy a szülők melyiket választanák szívesebben.

Olvasóink írták

 • 10. frenki 2008. március 29. 10:35
  „Kedves Lecsi!
  Nem mint diáknak,hanem olyan embereknek akik szakembereket
  képeztek.(iparosoknak) "osztotta az észt"
  Azt meg hogy melyik pedagógusomat hogy tisztelem azt meg én eldönthetem.Ugyanis van aki megérdemli,van aki nem!
  Csak azt kivánom minden pedagógusnak hogy olyan tiszteletet kapjon
  minden diákjától mint tőlem.Mai napig jó kapcsolatot ápolok a többségükkel.
  (pedagógus családba tarozok mellesleg)
  És látva a további intézkedést a fenntertó is "lezárta" a témát”
 • 9. lecsi 2008. március 28. 10:17
  „Kedves Lőrinc!

  1. Akkor miért fizetnek mezőgazdasági cégek is szakképzési hozzájárulást, pedig mezőgazdasági képzés nincs
  2. Ha a Hunyadiban nem férnek el a gyerekek, akkor négy év múlva Mosonban hol fér el majd 160 tanuló?
  3. A kérdés nem három felbőszült tanár problémája, hanem - most például márciusban - annak a több tucat családnak, aki a Hunyadiba adta be a jelentkezését, és már a jelentkezési lapok ledása után tudta meg, hogy mégsem itt, hanem ott. A tanuló az általános iskolában március 17-én vagy 18-án módosíthatott a sorrenden, az önkormányzat pedig március 27-én vette napirendre a képzés áthelyezését. Az időrenddel is baj van! És itt van az, hogy ez nem a tanárok problémája, hanem a szülők és diákok bizonytalan helyzetbe hozása, ez pedig nem egzisztencia, hanem etika kérdése!

  Kedves Frenki!

  1. Hol az ipar, amire a Hunyadi szakembert képezzen?
  2. Milyen szakirányra képezzen, mert ugye már most kellene tudni, hogy öt év múlva milyen szakembereket kellen kibocsátania az iskolának!
  3. 500-600 Ft órabérét te elmennél az iparba dolgozni?
  4. Tényleg eltüntek az igazi szakik. Szomorú látni a kihalt mofém gyárat. Ahol most néhány száz embert lézeng, valah 2000 embernek adott munkát. Ezek között több száz szaki volt, aki mesterien ismerte, és átadta szakmát. De arról, hogy eltünt az ipar, és vele együtt a szakik, ugye nem a Hunyadi - és nem a magyar szakképzők tehetnek.
  5. Az óvári vendéglátás tényleg nem erős. Debiztos hallottál olyanokról, mint globalizáció, a munkaerő szabad mozgása. El kell felejteni, hogy a városnak, meg az országnak képezünk szakembereket. Oda megy, ahol jobban megbecsülik, és ahol a családjának biztosan jobb megélhetést talál. És az, hogy ez nem itt van - ugye erről sem a magyar szakképzők tehetnek.
  6. Soha nem beszéltem tanáromról úgy, hogy "osztotta az észt". Tiszteltem minden tanáromat - többségét szerettem is -, és sokat köszönhetek nekik. De azt a tiszteletet az ember otthonról hozza.

  A témát lezárva "csak" ennyit!”
 • 8. frenki 2008. március 27. 18:29
  „"Szerintem ez a vita kb három felbőszített Hunyadis tanárt érdekel összesen a városban." Ez a mondat szerintem is a kulcs.
  Ugyanis vendéglátós szakember már annyi végzett a városban,és a
  mosonmagyaróvári vendéglátás mégis a béke fen....e alatt van.
  Tanárnő kérem! Arra nem gondoltak hogy nincs a városban lakatos,asztalos,bádogos,vizvezetékszerelő,kőműves,festő,ESZTERGÁLYOS,
  utánpótlás?
  Itt csak az a lényeg ami a felsőoktatásban van,hogy külföldre képezzük ki a képzésre fizetett hozzájárulásunkból az embereket.
  Lehet itt osztani a milliókat,% -okat,de itt nem ez a lényeg.
  Sajnos látjuk a következményeket,hogy szakember sincs már aki ezeket a szakmákat oktatná.ELFOGYTAK,KIHALTAK,régen.
  Igen tanárnő régen,mikor még Ön is az iskolapadban ült,mi akik a
  szakképzésben részt vettünk,ezt nap mint nap láttuk hogy ez lesz a következménye.És eljött sajnos amire akkor számítottunk.
  (igaz akkor egy "hozzáértő"magyar szakos tanárnő osztotta az észt a Hunyadiban,szerencsére nem sokáig)”
 • 7. Lőrinc 2008. március 27. 16:40
  „Kedves Lecsi!

  1. Szerintem így is szét lehet választani, ez inkább csak akarat kérdése. Én elfogadom azt az érvelést, hogy Mosonban is lehet annyi pénzből a gyerekeket képezni, amennyiből a Hunyadiban.
  2. A cégek szerintem azért a Hunyadinak fizetnek, mert az ottani diák a tanulójuk. Minek fizessen annak az iskolának aki teljesen más profilt képez. A Hunyadiban lessen nem férnek el a gyerekek, ha még ez a diáklétszám is ott maradna, akkor hol ülnének le?
  Szerintem ez a vita kb három felbőszített Hunyadis tanárt érdekel összesen a városban. Rengeteg egyeztetés után ezt már szerintem el kellene fogadni, ez lesz, lépjünk tovább.”
 • 6. lecsi 2008. március 27. 13:33
  „Kedves Lőrinc!

  1. Hát éppen ezért kellene szétszedni a szakképzést és az általános iskolákat! Akkor jobban össze lehetne vetni, ki "mennyiből termeli ki a szakembert!" Sajnos az önkormányzat nem is akar szakítani a múlttal, és ahelyett, hogy tisztítaná a profilokat, még jobban összemaszatolja!
  2. A cégek támogatásáról: azért fizetik be a Hunyadinak azt a " nem kevés pénzt", mert tudják, hogy ott tisztán a szakképzésre megy. Iparos kolléga mondta, hogy nem is hajlandó máshova fizetni - azért, mert az önkormányzat a szakképzésre szánt pénzét ne azzal összevont általános iskolába csúsztassa - ezt megteheti a nem kevés iparűzési adóból, amit szintén be kell fizetnie az önkormányzat felé.

  Ugye, mennyi huncutság lenne elkerülhető a tiszta profillal?”
 • 5. Hurrá 2008. március 27. 07:48
  „Bocs! Pontosan 77M forint a támogatás különbsége.”
 • 4. Hurrá 2008. március 27. 07:17
  „Lőrinc!
  Rosszul tudod. Igaz, a 70M is csak pontosan 67.
  Összlétszámot tekintve pedig még rosszabb a helyzet a támogatást illetően. Az általad 40 főt pedig szorozd meg
  néggyel, mert évente és négy éven át tart majd az
  "átirányítás". (A Bartóknak is azt ígérték, hogy aki ott kezd,
  ott is végez. Nézd meg most!)”
 • 3. Lőrinc 2008. március 26. 23:21
  „Sok kicsi sokra megy. Ennek jegyében szeretnék megszüntetni a párhuzamosságokat. Ha jól tudom 40 gyerek fog Mosonba járni, az eddigi Hunyadi helyett...
  Azért ez a 70 M kicsit ferdítés. A Hunyadit azért nem kevés pénzzel támogatják a helyi nagy ipari cégek a szakképzésen keresztül, mig a Hallernak ott van a drágáb ált. iskolai képzés.
  Az sem igaz, hogy ne lett volna egyeztetés.”
 • 2. Gyurácz Ferenc 2008. március 26. 14:20
  „Bocs!
  Szóval az 5%-a!”
 • 1. Gyurácz Ferenc 2008. március 26. 14:18
  „A Hunyadinak igaza van! A város 1,4 milliárd hiánnyal küzd, eközben a Haller 70 millióval több önkormányzati támogatást kap, mint a Hunyadi! Ha a Hunyadi ennyivel kevesebből kitermeli a szakembert, a Haller is biztosan képes lenne erre!
  Ez a 70 millió a város hiányának egyötöde!
  Igaza van az újságban nyilatkozó tanárnak! Kérjenek csak gazdasági helyzetelemzést.
  Ha a város nem teszi, akkor meg sírjanak, hogy hiányuk van! Tehetnének ellene, hogy lefaragják!
  Sok kicsi sokra megy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar püspököt! - szlovák papnak nem tudok gyónni

Csallóköz - A katolikus felvidéki hívők magyar püspököt szeretnének. Emiatt aláírásgyűjtésbe is… Tovább olvasom