Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szabályt sért, ha vasárnap fűvet nyír

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának következményeiről alkotott rendeletet a közelmúltban Dunasziget elöljárósága.
Korábban az önkormányzat saját hatáskörben, helyi rendeletben határozhatott meg szabálysértéseket. A törvényt azonban két éve hatályon kívül helyezték, így már nem alkothattak jogszabályt a települések a szabálysértésekről és azok szankcionálásáról. A korábban jegyzői hatáskörbe tartozó szabálysértési eljárások lefolytatása a kormányhivatalok hatáskörébe került.

Az önkormányzati törvény módosítása viszont tavaly óta lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy rendeletben meghatározzák a közösségi együttélés alapvető szabályait és ezek megsértésének jogkövetkezményeit. Ezek megsértőivel szemben önkormányzati rendeletben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság és százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását rendelhetik el, ami a település saját bevétele lesz. Ezért alkotott most erről rendeletet Dunasziget.

Ebben a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősülnek azok a cselekmények, amiket korábban már a képviselő-testület szabálysértéssé nyilvánított. Ilyen például az állattartási szabályok, a zajvédelem megszegése, közterület engedély nélküli használata, hirdetés jogosulatlan elhelyezése, szeszesital-fogyasztással kapcsolatos szabályok megsértése, zöldterületek nem rendeltetésszerű használata, üzletek éjszakai nyitvatartási rendjének megszegése, vagy akár a Dunasziget név jogosulatlan használata. Emellett olyan cselekedeteket is betettek a rendeletbe, mint például az útügyi szabályok megsértése.

Így szabálysértésnek minősül Dunaszigeten például, ha egy ingatlan tulajdonosa nem gondoskodik a házszámtábla beszerzéséről és kihelyezéséről. Szabályt szeg az is, aki engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérő mértékben vagy módon használja a közterületet. Például ha a nehézgépjárművét, pótkocsiját, vontatóját éjszaka ott tárolja, vagy akár a szórólapterjesztést annak megkezdése előtt öt nappal nem jelenti be.
A közösségi együttélés alapvető szabályait sérti az is, aki az ingatlana előtti járda takarításáról, illetve az úttestig terjedő terület, árok tisztán tartásáról, ápolásáról nem gondoskodik. Ugyancsak tilos a faluban vasárnap, nemzeti, állami és más ünnepen lakó- vagy kertes mezőgazdasági övezetben zajjal járó építés, bontás, zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenység végzése. Nem szabad továbbá a közterületen állatot tartani, legeltetni, galambot etetni, bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani vagy kutyát, macskát az utcán etetni, szabadon engedni. Sőt, az ebeket élelmiszerüzletbe, fürdő területére, játszótérre, vendéglátóegységbe, intézményekbe sem lehet bevinni.

Szabály, hogy nem szabad dunaszigeti közterületen állatot tartani, legeltetni, galambot etetni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a baleset gyorshajtás miatt

A lig kétszázalékos a balesetek számának emelkedése a tavaly azonos időszakihoz képest, a karambolok mintegy fele az elsőbbségadás elmulasztása miatt történik. Tovább olvasom