Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Szabad préda a román kísértethajó

Több mint egy hónapja vesztegel a magyar határtól néhány kilométerre egy kiégett román sétahajó.
Kattintson a képre >>
A négyemeletes, Bécs felé tartó Oltenita üdülőhajón tűz pusztított október 2-án, a vészjelzést nem szólaltatták meg, a káoszban a hajózenekar énekesnője bennégett. A folyó magyarországi szakaszán, Gönyűnél és Vámosszabadinál olajfoltok jelentek meg. Az eset óta több mint egy hónap telt el, ám Szapnál még mindig ott vesztegel a hajó, s továbbra is folyik belőle az üzemanyag. Lassan diplomáciai bonyodalom lesz Románia és Szlovákia között a kiégett jármű miatt: az Oltenita tulajdonosa eddig csak folyamatosan haladékot kért az elszállítási terv bemutatására. Szlovákiában nincs erre megfelelő cég, így Ausztriában keres tervezőt.

Az elszállítási terv bemutatására hétfőig kaptak haladékot az érintettek, ezután a szlovák környezetvédelmi felügyelőség meghatározza az elszállítás végleges időpontját. Szeretnék, ha december közepéig ez megtörténne, utána ugyanis a fagyok hátráltatnák a kiemelést. Ez a munka egyébként több millió koronába kerül. A környezetvédelmi szabályok betartása nélkül egy román hajó már kiszivattyúzta az olaj egy részét a hajóból, ám a maradék még mindig szivárog. A szlovák vízgazdálkodási hivatal eddig 800 ezer koronát költött az olajszármazékok eltüntetésére: a románok vállalták ennek kiegyenlítését.

Megélhetési forrás az ócskásoknak

Közben környékbeli fémkereskedők már nekifogtak az Oltenita eltakarításának. Az ócskásoknak megélhetési forrás lett a vízi jármű: állítólag még a hajómotort is szétszedték. A járőröknek ráadásul nem feladata az állandó őrzés. A Kisalföld vasárnap a helyszínen járt: érkezésünkkor élénk kalapácsütéseket hallottunk a hajó sötét belsejéből, mely hangok a kíváncsiskodók megjelenése után néhány perccel elhallgattak.

Turistalátványosság a nézelődőknek

Igazi turistalátványosság lett a jármű: percenként érkeztek újabb nézelődők. Láthattuk: a part menti termésköveken mindenütt korom, a hajó teljesen kiégve, az ablakkeretekből csövek lógnak ki. Nem nehéz felmászni a roncsra, a lomisok könnyen széthordhatják: benn koromfekete minden. A hajó mellett a víz szivárványszínű és iszonyú büdös: a gázolaj még most is folyik a Dunába, s egyenesen Vámosszabadi felé tartanak a foltok.

Kedvezőtlen környezeti hatásokkal számolnak

Kattintson a képre >>
Horváth Lajos, a megyei környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta: a baleset után a szlovák hatóságokkal együtt végeztek méréseket a Dunán, ám nem találtak nagyobb mértékű szennyeződést. A szlovák kollégáktól azt az információt kapták, hogy az ottani beavatkozási munkálatok befejeződtek, ezért meglepve hallotta tőlünk, hogy még mindig folyik a gázolaj.

A szivárgás egyébként kedvezőtlen hatású a vizes élőhelyek számára, ugyanis a víz tetején úszó vékony filmréteg oxigént von el: állatpusztulásról azonban egyelőre nem érkezett jelentés.

A négyemeletes, Bécs felé tartó Oltenita üdülőhajón norvég és belga nyugdíjasok utaztak, amikor a kajütben egy forraló vagy villanyrezsó következtében tűz keletkezett. Kapkodás lett úrrá, a füst hamar elérte a fedélzetet, a tűzcsapok és szivattyúk nem működtek, s mindenki pánikba esett. A kiérkező tűzoltók evakuáltak 76 utast és a személyzet 43 tagját, ám a hajózenekar énekesnője bennégett. Az üzemanyagtartályból a Dunába folyt 30 köbméter gázolaj, s lángolt a víz felszínén. A tűzoltók haboltót használtak, hogy a környezeti károkat csökkentsék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb az osztrák vevő

A kereskedők többsége úgy látja, az elmúlt években jelentősen visszaesett a forgalom a mosoni piacon. Kevés az osztrák vevő, a magyarok többsége pedig igencsak meggondolja, mire költi a pénzét. Nagy konkurenciát jelentenek a nagyáruházak és a gombamód szaporodó kínai üzletek. A mosoni piac hosszú éveken keresztül Mosonmagyaróvár legforgalmasabb része volt. Tovább olvasom