Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ságváriról Ságvárira változott az utca neve Rajkán

Furcsa módját választották Rajkán a kötelező utcaátnevezésnek.

Az eddigi Ságvári Endre utca nevét egyszerűen Ságvári utcára cserélték, a Somogy megyei településre utalva, amihez egyébként nem sok köze van Rajkának. Az „új" nevet az érintett lakók javasolták.

Mint ismert: az önkormányzati törvény módosítása nyomán közterületek és közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki a huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerek kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.Praktikus megfontolásból mindenképpen jó a névcsere, hiszen csupán az „E
Praktikus megfontolásból mindenképpen jó a névcsere, hiszen csupán az „E" betűt kell eltüntetni majd a táblákról.A törvény tiltja olyan kifejezés vagy szervezet nevét is, ami az önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Így több ezer magyar településsel együtt utcaátnevezésre kényszerült Rajka is. A faluban az elmúlt év második felében zajlott ennek előkészítése. Sőt, emiatt új rendeletet is alkotott a testület.

A rajkaiak közterületeik elnevezését megvizsgálva arra jutottak, hogy a Ságvári Endre utca nevét a törvény rendelkezésénél fogva mindenféleképpen meg kell változtatniuk. Két másik, a Kabók Lajos és Mező Imre nevét viselővel kapcsolatban pedig a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) fordultak, állásfoglalásukat kikérve.

Az MTA-tól a közelmúltban érkezett állásfoglalás alapján a Kabók Lajos és a Mező Imre utcák átnevezése nem szükséges A Ságvári Endre utca nevét viszont meg kellett változtatnia a testületnek.

A döntés előtt az érintett utca lakóit egyeztető fórumra hívták össze a névválasztás okán. Itt a lakók azt javasolták, hogy az utcájuk nevét Ságvár település nyomán Ságvári utcára változtassák. A mintegy kétszáz kilométerre lévő Somogy megyei falunak egyébként úgy tudjuk, semmiféle kapcsolata nincs Rajkával.

Végül az önkormányzat pénzügyi és településfejlesztési bizottsága megtárgyalta a javaslatot és egyetlen tartózkodás mellett elfogadásra javasolta a testületnek a Ságvári Endre utca Ságvári utcára történő átnevezését. A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta a névcserét. Kiss Vince polgármester elmondta, bár nem ért egyet a lakók kérésével, mégis elfogadásra javasolta az utcanevet. A képviselők végül egy tartózkodás mellett megszavazták a szimpla Ságvári elnevezést.

Az új utcajelző táblát még nem rakták ki, pedig csak az „Endrét
Az új utcajelző táblát még nem rakták ki, pedig csak az „Endrét" kell lefesteni. Fotó: Méhes Ákos

Az okmányok cseréje nem kerül semmibe az utca érintett lakóinak, annak költségeit ugyanis az állam állja majd.

Egyébként a nemrégiben elfogadott helyi rendeletnek – amiben a közterületek elnevezését szabályozzák – megfelel a Ságvári elnevezés. A szabályozás csupán azt tiltja, hogy élő személyről nevezzenek el közterületet. A rendelet szerint törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyességi szabályoknak megfelelő legyen. A képviselő-testület pedig a javaslatokra is figyelemmel elsősorban hely- és művelődéstörténeti, névtani és stilisztikai szempontok alapján, helyrajzi viszonyok és a névhasználat gyakorlata során várható körülményekre figyelemmel dönt a névről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis bővíthetik a Gondozóházat

Újra bírálatra vár a mosonmagyaróvári Gondozóház felújítására és bővítésére beadott pályázat, melyet korábban elutasítottak. Tovább olvasom