Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Repülőtér készül Darnózseli határában

Nemzetközi kisgépes utasforgalom lebonyolítására alkalmas repülőtér létesül Darnózselin. Az utolsó engedélyre várnak, így a légikikötő már pár héten belül hivatalosan is megnyithatja kapuit.
Légikikötő létesül Darnózseli közigazgatási külterületén, a település és Lipót között, mely akár évente több száz kisgép fogadására is alkalmas. A másfél éve tartó beruházást magántőke finanszírozza: helyi vállalkozók és egy szegedi befektető.

– A pálya elkészült, a légi közlekedési hatóságtól pár héten belül várjuk az engedélyt, így ezt követően használatba vehető – tudjuk meg az egyik befektetőtől. Elmondta: jövő évben egy hangárt, egy repülőtéri fogadóépületet is emelnek majd. Egyébként a területet nyolc éve ideiglenesen használták légi járművek le- és felszállásra.

A tulajdonosok elmondása alapján egy minden igényt kielégítő, színvonalas, nemzetközi füves repülőteret szeretnének létrehozni, amely szerves részét képezi a régió idegenforgalmi koncepciójának. A térség közlekedéspolitikáját nagyban fejleszti, hogy Hédervár történelmi örökségéhez, Lipót idegenforgalmi vonzerejéhez a közeljövőben nem csupán közúton, hanem a Dunaremete–Bős között létesülő kompjárat mellett ennek a fejlesztésnek köszönhetően légi úton is el lehet jutni.

A Darnózseli és Lipót között kialakított területen szállhatnak le és fel a kisrepülőgépek.
A Darnózseli és Lipót között kialakított területen szállhatnak le és fel a kisrepülőgépek.


A 800 méter hosszú nemzetközi kisgépes személyforgalmat lebonyolító repülőtér tervezése során a lakosság érdekeit is minden szempontból figyelembe vették. Módosították a település rendezési tervét, a zajgátló övezet kialakítását a légügyi hatóság vizsgálta. Ezzel a beruházással a település egy másik dimenzióban, a légi nemzetközi nyilvántartás világában is láthatóvá válik. Nemzetközi kóddal fog rendelkezni, mely a nyilvántartásokban minden pilóta számára fellelhető.

A repülőtér egyik befektetője szerint egyre többen vásárolnak ma már kisrepülőgépet. Például Németországban a negyvenezret közelíti számuk. A darnózseli légikikötő akár tizenkét személyes kisgépek fogadására is alkalmas. A beruházó szerint a későbbiekben akár egy klub vagy egyesület keretein belül tömöríthetők majd össze a repülés „szerelmesei".

Olvasóink írták

 • 11. janika 2011. június 03. 08:00
  „Az Őrségben már 80-90 százalékban külföldiek kezén van a magyar termőföld. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, országgyűlési képviselő szerint nincs szükség a Jobbik földvédő indítványára, mert Németh Zsolt államtitkár már nagyon közel jár a kérdés megoldásához.”
 • 10. pancser 2011. május 29. 09:32
  „"janika" söprögess otthon Csornán, mert te ezt nem értheted!
  Nagyon helyes, Szigetköz eddig is az ország vezető kultúrtája volt, ha komp, meg a repülőtér, meg az összes többi összejön, a tájegység egy fényévre húz el az ország belsejétől. 2000 falu cserélne helyet Darnózselivel is ha tehetné, ne szidjuk ezt a falut sem.”
 • 9. janika 2011. május 29. 07:59
  „Miért szerinted kik vásárolják fel az országunkat?”
 • 8. janika 2011. május 28. 18:12
  „A termőföld nem eladó, de, ha átminősítik ipari parkká vagy bevásárló központtá, most meg reptérré, akkor már meg is veheti valamelyik <moderálva>”
 • 7. janika 2011. május 28. 13:09
  „<moderálva>”
 • 6. Neeskens 2011. május 28. 11:05
  „"Hédervárnak sem kell panaszkodni..", de leginkább Darnózselinek, mert ahogy egy másik cikkben nyilatkozik a jegyző úr, a megmaradás volt a tét. Hédervár csatlakozása egy időre megoldotta a körjegyzőség és az iskola műkdését, de Hédervár "nyert milliói" legalább is véleményesek. Ahogy iskolájuk hosszabb távú jövője is.”
 • 5. dorombolok 2011. május 28. 10:38
  „Janika, a repteret a Lipóti fürdő indokolja , és a tulajdonosa használta és működtette eddig is.Iilyen egyszerű.”
 • 4. janika 2011. május 26. 21:08
  „Mi lehet az a fontos Darnózselin, hogy nekik megéri repteret üzemelteti? Lehet, hogy ide is kaszinót építenek?”
 • 3. evikedves 2011. május 26. 19:37
  „Ha nekem szánta Evelin vagyok,de ez mindegy!meg kell hogy mondjam sokat kerékpározunk arra,de még egyetlen légi járművet sem láttam ott!az iskoláról inkább ne beszéljünk!”
 • 2. mosonmegye 2011. május 26. 14:50
  „Kedves Éva.
  Olvasni sokan tudnak, szöveget érteni már kevesen:
  Hogy is szól a cikk? ,,A másfél éve tartó beruházást magántőke finanszírozza: HELYI VÁLLALKOZÓK ÉS EGY SZEGEDI BEFEKTETŐ. ....
  - A pálya elkészült, a légi közlekedési hatóságtól pár héten belül várjuk az engedélyt, így ezt követően használatba vehető - tudjuk meg az egyik befektetőtől. Elmondta: jövő évben egy hangárt, egy repülőtéri fogadóépületet is emelnek majd. EGYÉBKÉNT A TERÜLETET NYOLC ÉVE IDEIGLENESEN HASZNÁLTÁK LÉGI JÁRMŰVEK LE- ÉS FELSZÁLLÁSRA."

  Akkor most mit vitt Darnózselibe a jegyő ,,úr"? nyolc éve működik már, tehát van!!!!!!
  Eddig kedves Hölgyem hol volt ön?
  de nem árt azt sem tudni:
  Lipót és Dunaremete készíti a komp programot, az az övék. Kisbodak egyre szépül, Hédervárnak sem kell panaszkodni, mert először az új körjegyzőséggel, majd a közoktatási társulással csak nyert, illetve nyerni fog még tovább, és nem is keveset, hanem milliókat. Különben sem kell - az átkosban Német elvtárs meg Války elvtárs, most meg az öreg gróf nimbuszába burkolózni. Az a község sokkal többre képesebb, és érdemesültebb ennél. A darnózseliekével összedolgozott JÓ tanáraival pedig a diákok és az egész közösség csak nyernek. Mind Hédervár, mind Darnózseli és a társult községek. Aki nem hiszi, járjon csak utána. De ne csak a sértődött ,,sántakutyákat" kérdezzék.
  Ezek a települések hatalmasat fogtak ezzel a jegyzővel.
  No ezt lehet irigyelni.

  mosonmegye, aki darnózseli gyökerekkel büszkélkedhet, és vannak igaz hédervári barátai is.”
 • 1. evikedves 2011. május 26. 11:57
  „A jegyző "úr"mindent Darnózselire visz a többi falu meg leépül!Polgármesterek Képviselők ébredjenek már fel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak idén háromszáz fogyatékossággal élő beteget kezeltek a speciális fogorvosi rendelőben

Mintegy másfél éve alakították ki a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban a helyi Rotary Club… Tovább olvasom