Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Rendőrkézen a traktormaffia?

Elfogott az osztrák rendőrség két román férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők loptak el több nagy értékű traktort a határközeli burgenlandi gazdáktól.

Korábban több alkalommal beszámoltunk a burgenlandi gazdákat rettegésben tartó traktormaffiáról. Még 2012 nyarán indult a lopássorozat a magyar határ menti osztrák településeken. Vélhetően erre szakosodott banda lopja szervezetten a nagy értékű traktorokat. A közel másfél év alatt tizenkilenc ilyen munkagépet loptak el, további öt esetben pedig zsákmány nélkül távoztak a tolvajok.

A gazdák kára már jóval meghaladja az egymillió eurót. Legutóbb tavaly szeptemberben foglalkoztunk a témával, amikor egy 60 ezer eurós traktort vittek el az egyik pincészettől Gálos (Gols) környékén. Akkor a tulajdonos a Kisalföldhöz fordult segítségért, és még busás nyomravezetői díjat is felajánlott annak, aki előkeríti a munkagépét.

A felhívásra senki sem jelentkezett, ám napokkal később előkerült a traktor, de a tolvajok teljesen tönkretették. Miután éjszaka elvitték a borászatból, a közelben egy erdősávban próbálták a tettesek berakni szállító járművükbe. Magassága miatt nem fért be a zárt rakterű teherautóba – pedig még a gumiabroncsokat is leengedték –, a következő éjszaka egy fűrésszel tértek hát vissza az erdősávba.

A legutóbb ellopott traktor tetejét a tolvajok lefűrészelték, hogy beférjen a teherautójukba.
A legutóbb ellopott traktor tetejét a tolvajok lefűrészelték, hogy beférjen a teherautójukba.

Meglehetősen barbár módon egyszerűen lefűrészelték a vezetőfülkét. A munkagépet azonban még így sem tudták elvinni, ezért bosszúból a levágott műanyag tetőlemezt is szétverték kalapáccsal. A tolvajok mintegy 40 ezer eurós kárt okoztak ezzel.

A feltételezett elkövetőket a napokban sikerült elfogniuk az osztrák rendőröknek. Az A21-es autópálya egyik parkolójában figyeltek fel egy autóra, benne két gyanús férfival. Egyiküket a parkolóban kapták el, a másik viszont elmenekült. Őt végül hosszas üldözést követően fogták el.

A begyűjtött bizonyítékok alapján a rendőrök két nagy értékű traktor ellopásával – köztük a Gols környékén elvitt munkagéppel is – gyanúsítják a 30 és 34 éves román férfiakat. A gyanú szerint összességében 138 ezer eurós kárt okoztak a gazdáknak. Mindkét gyanúsítottat letartóztatták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kell érni, hogy újra rang legyen ipartestületi tagnak lenni

Mozgalmas évet zárt 2013-ban a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület, az alapvető célkitűzéseiket sikeresen megvalósították. Tovább olvasom