Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Rendeznék a Hild teret és a mosoni belvárost is

Városszerte több terület átsorolásáról, a településszerkezeti terv módosításának elindításáról határozott a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Így például változna a szabályozás az Akadémia-dűlőben, a mosoni belvárosban, a Hild téren és a Kiserdő út mentén is.

Még az elmúlt év végén döntött arról a képviselő-testület, hogy a város településrendezési terveit a továbbiakban évi egy alkalommal módosítják.

Mindezt az indokolta, hogy 2006 és 2010 között 33 módosító rendelet született, ami követhetetlenné tette a rendszert, ráadásul a módosítás költséges és időigényes folyamat.

A megadott határidőig összesen tizenegy egyedi kérelem érkezett, közülük a településszerkezeti tervet is érintő módosításokról legutóbb határozott a képviselő-testület.

Ezek egyike a Kiserdő út melletti ingatlan, ami a jelenlegi besorolás szerint elsőrendű közlekedési terület. Ide eredetileg autóbusz-decentrumot terveztek.

Erre a korábban kijelölt közlekedési területre nincs már szükség, a volt kertészet helyére tervezett fürdőkomplexum megközelítését pedig másfelől oldják meg. Így az ingatlant a jelenlegi funkcióból központi vegyes övezetbe sorolják át.

Ugyancsak változtatásokat terveznek az ezzel szemközti, a Kiserdő út és Mosoni-Duna közti területen. Az út melletti ingatlant a településszerkezeti tervben idegenforgalmi, rekreációs területnek jelölik, míg a vízparti, részben beépített ingatlanok üdülőházas övezetbe tartoznak.

A terület körülbelül fele önkormányzati tulajdon, másik fele magánkézben van. A terület hasznosításához szabályozási tervet kell készíteni, ezért a meglévő, üdülőövezetbe tartozó telkeket is idegenforgalmi, rekreációs területté minősítik át.

Változik a szabályozás az Akadémia-dűlő első ütemének egy részén is, ahol jelenleg nem kertvárosi lakó-, hanem különleges sportcélú a terület besorolása. Ebből adódóan például szabadtéri sportpályák kiszolgálóépületei építhetők.

Az érintett 11 ingatlan magántulajdonban van, a tulajdonos jelezte, hogy az ingatlanokra ilyen besorolás mellett nincs érdeklődés, senki nem tervezi sportpályák építését. Ezért kérte, hogy sorolják kertvárosi lakóövezetbe.

Szintén az Akadémia-dűlőt érinti, ám már a második ütemet az a változtatás, amivel az Attila utca és a Zeyk Domokos utca közötti tömbben csökkentik a minimális telekméretet.

Napirendre került továbbá a mosoni belváros rendezése is.

Erre a városrészre van ugyan érvényes szabályozási terv, de ez csak a meglévő állapotot jeleníti meg, fejlesztési lehetőségeket nem tartalmaz.

Az Erzsébet tér gyalogoszónává változása megköveteli az egész tömb közlekedési rendszerének átgondolását, valamint a jelenleg üres önkormányzati terület beépítése is egységes koncepciót követel.

A Hild tér újraszabályozása szintén évek óta húzódó, rendszeresen visszatérő probléma.

Ezt azonban nagyban gátolja, hogy a terület nagyobb részének a MÁV Ingatlanfejlesztő Zrt. a tulajdonosa. A jelenlegi szabályozás rengeteg felesleges közlekedési területet jelöl, a szakemberek szerint ezt mindenképp csökkenteni kell.

A MÁV illetékesei már jelezték a városnak, hogy a területtől szabadulni kívánnak. Azt javasolták, hogy a város készíttessen új szabályozási tervet, ezt követően a közterületeket eladják a városnak, a többi ingatlant pedig gazdasági célokra értékesítik.

Az elmúlt év végén döntött arról a képviselő-testület, hogy a város településrendezési terveit a továbbiakban évi egy alkalommal módosítják. Mindezt az indokolta, hogy korábban követhetetlen volt a rendszer.

Olvasóink írták

 • 4. HT 2011. július 06. 12:56
  „dorombolok!
  Szerinted?”
 • 3. dorombolok 2011. július 05. 21:23
  „Kié az a terület a víztorony alatt? Ki fog nagy pénzt akasztani, vagy költeni ?Mi tudtok róla?”
 • 2. embertelen 2011. július 05. 19:35
  „1990-ben az állami tulajdonból minden olyan területet, amit a város használt, városi tulajdonba lehetett igényelni. A teljes Hild teret is. Ezt Plutzer István akkori fideszes polgármester nem tette meg! Érdekes, hogy arra volt esze, hogy a Hild térből a vasúti étterem mellett hosszan benyúló 3-4 m-es sávot visszaigényeljék a város részére. Ezt azonnal bérbe is adták egy fidesz közeli büfétulajdonosnak. Ha a fideszesek rendesen jártak volna el, akkor ma a Hild tér teljes egészében városi tulajdonban lenne és a buszpályaudvarnak sem kellett volna elköltözni. Aki esetleg nem tudná, a busz pályaudvar azért költözött el a vasútállomásról, mert ott a Kisalföld Volán nem tudott fejleszteni, ugyanis a terület a fidesz korábbi mulasztása miatt a MÁV tulajdonban maradt!”
 • 1. permanganat 2011. július 05. 10:06
  „Erre a korábban kijelölt közlekedési területre nincs már szükség,/ a volt kertészet helyére tervezett fürdőkomplexum/ megközelítését pedig másfelől oldják meg.

  Miféle fürdőkomplexum ? Tud erröl valaki valamit ? Ha jól tudom, ez az a terület ami a víztoronynál van, ugye ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Volán: a sofőr se dohányozhat

Miért kell nekem a buszon a sofőr cigifüstjét beszívnom minden alkalommal? Nem lehet húsz percet… Tovább olvasom