Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Ragaszkodnak a saját állomásnévhez

Bár Károlyházán áll meg a Győr felől érkező vonat, még mindig a Kimle felirat „díszeleg” az állomáson.
Hiába kéri lassan egy éve a károlyházai önkormányzat, hogy a 2002-ben Kimlétől elvált település határában lévő vasútállomásra saját községük nevét írja ki a MÁV. A diákokat megbüntetik, a károlyházaiak sérelmeket szenvednek.

Megbírságolt diákok

2002 októberében a köztársasági elnök Károlyházát önálló községgé nyilvánította, s leváltak Kimléről. A helyi vasútállomás Károlyházán működik, ám azóta is Kimle elnevezéssel: közigazgatásilag azonban az újonnan alakult településen áll meg a vonat. Szép Károly károlyházai polgármester elmondta: több hónapja levelezésben álltak a vasúttársasággal, ám képtelenek voltak elérni, hogy megváltozzon a megálló neve. Többször is előfordult, hogy károlyházai lakcímmel rendelkező diákokat a jegyellenőr megbírságolt a vonaton, mert a menetjegyük végállomása és a diákigazolványban szereplő cím nem egyezett. Válasz híján Szép Károly május közepén újabb levelet írt, immár Gaál Gyula elnök-vezérigazgató részére. Ebben azt kéri: a vasúti menetrend összeállításánál legyenek figyelemmel arra, hogy a megálló Károlyháza területén van. Ezzel a helyi lakók utazási, jegyvásárlási gondjai is megoldódnának.

Devecz Miklós s zemélyszállítási üzletágvezető úgy válaszolt: a MÁV Rt. belső utasításban szabályozta a vasútállomások nevének megállapítását vagy módosításának szabályát. A tárcaközi földrajzinév-bizottság rendszeresen elutasította a kettős elnevezésre való törekvéseket.

Külön határozatban mondta ki, hogy valamely település nevét viselő, de más település területére eső állomások neve csak akkor változtatható meg, ha az érdekelt község a névről lemond. Így csak akkor kerülhet sor a névváltoztatásra, ha Kimle lemond az állomásnévről, s Károlyháza vállalja a változtatással kapcsolatos valamennyi költséget. Devecz Miklós arról tájékoztatta a helyieket: az „Igazolás a tanulók vasúti kedvezménye igénybevételéhez" elnevezésű nyomtatványt a lakóhely vasútállomásán lehet beszerezni 60 forintért. Ezen dokumentum kiváltásával a lakóhely és az állomás neve közötti eltérés igazolható.

Érdeksérelemtől félnek

Szép Károly elmondta: nemrégiben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak írt levelet, hogy orvosolja gondjaikat. Kérdésünkre a polgármester elmondta: úgy gondolja, ez az ügy nem a kimleiek gondja, köztük és a vasúttársaság között kell megegyezni. „A kimlei polgármesterrel beszéltem korábban, ám ő – a testületre hivatkozva – elzárkózott az állomásnévről való lemondástól, mondván, nekik ez érdeksérelemmel járna. Azóta a testület kicserélődött, s még nem beszéltem velük az ügyben" – mondta Szép Károly.


Balsay Zsuzsanna kimlei polgármester mindössze annyit mondott: hivatalosan nem keresték meg őket a károlyházaiak. Azt mindenesetre meg kellene vizsgálni, hogy a kimleieknek nem származna-e hátrányuk a névváltoztatásból, bár még nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel.

A buszmenetrendben Károlyházapuszta

Szép Károlynak azonban nemcsak a vasúttársasággal, hanem a „buszosokkal" is gondja akadt. A Kisalföld Volánnak is levelet írt, mivel a „Hivatalos Volán autóbusz-menetrend 2006–2007" kiadványukban Károlyházára vonatkozóan „valótlan és félrevezető adatot szerepeltetnek". A Halásziban megtartott menetrend-egyeztető megbeszélés elfogadott jegyzőkönyve szerint a községben található buszmegálló helyes elnevezése: Károlyháza–Kimle vasútállomás. Ezzel szemben a Volán a menetrendben a „Kimle–Károlyházapuszta vá." elnevezést szerepelteti. A polgármester szerint ez az elnevezés nem felel meg az elfogadott egyezségnek, ezért ennek haladéktalan korrigálását kéri. Természetesen nem gondolja, hogy új menetrendet kellene kiadniuk, de azt a község nevében elvárja, hogy a tévedésüket korrigáló újsághirdetést adjanak fel, amiben tudatják az utazóközönséggel a valós adatokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik az első téli fesztivál

Első alkalommal rendez téli fesztivált Mosonmagyaróváron a városháza a Városüzemeltető és Fenntartó… Tovább olvasom