Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Parragh Mosonmagyaróváron: a gazdasági csoda nem másolható, de tanulható

Meg kell tanulni, hogy hitelből nem teremthető tartós növekedés - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László szerint nem másolható egy az egyben más államok gazdasági csodája, de meg lehet belőlük tanulni, hogyan lehet egy-egy államban megragadni a kedvező pillanatot, kiaknázva a nemzet erőforrásait.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a KAVOSZ Zrt. országos vállalkozói fórumsorozatának mosonmagyaróvári rendezvényén szerdán arról beszélt: lényeges, hogy tanuljunk a hibákból. Meg kell tanulni, hogy hitelből nem teremthető tartós növekedés, az uniós forrásokat pedig gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

Véleménye szerint hibás volt a csekély állami szerepvállalás gondolata, továbbá a monopol-pozíciókat nem szabad feladni, vagy ha igen, akkor is csak erős állami kontroll mellett.

A magyarországi kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásáról szólva megjegyezte: ezeknek a hatékonysága alig egyharmada az uniós versenytársakénak, miközben a nagyvállalatoké gyakorlatilag megegyezik a nyugati riválisokéval.

Árvay István (Fidesz) megbízott polgármester azt emelte ki: a gazdaságélénkítés helyben szerteágazó feladatokat ró az önkormányzatra, hiszen - mint Mosonmagyaróvár példája is mutatja - egyszerre kell a munkaerőt biztosító ösztöndíj-programot indítani, és biztosítani a máshonnan érkező szakemberek elszállásolását.

Elmondta: azon vannak, hogy az érdekelt helyi cégekkel összefogva a győrihez hasonló életpálya-modellt indítanak, miközben munkásszállók kialakításába kezdtek, és az itt letelepülni kívánó dolgozók számára kedvezményes telekvásárlási programot hirdetnének.

Hangsúlyozta: míg korábban, anyagi lehetőségeihez mérten túlzott feladatai miatt egyetlen szabadon elkölthető, fejlesztésre fordítható forintja sem volt a városnak, adósságának állami átvállalása után már évi 300 millió forintnyi forrás felett rendelkezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonszentmiklósnál kamionnal ütközött a kisbusz, majd felborult az M1-esen - fotók

A karambolban senki nem sérült meg - értesült portálunk. Tovább olvasom