Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Pályázat az átkelők bontására

A hegyeshalmi és rajkai autópálya-határátkelők teljes akadálymentesítésének tervezésére írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A nyertesnek a jövő év közepére kell elkészítenie a terveket.

Úgy tűnik, belátható időn belül végre történik valami a már majd két éve funkció nélkül maradt határátkelőkkel Hegyeshalomban és Rajkán. Mint ismeretes, 2007 decemberében, hazánk schengeni csatlakozásával megszűnt a folyamatos határőrizet az osztrák és szlovák határszakaszokon. Az így feleslegessé vált objektumok kezelését hosszas huzavonát követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vette át a vám- és pénzügyőrségtől. Az elmúlt majd két évben azonban szinte semmi nem történt az átkelőkkel. A schengeni csatlakozást megelőzően az illetékesek elvégezték az ideiglenes akadálymentesítést a hegyeshalmi és rajkai autópálya-átkelőkön is. Ennek során a ki- és belépőoldalon egyaránt két-két forgalmi sávot alakítottak ki, az átkelők többi részét pedig beton terelőelemekkel lezárták.

Hegyeshalomban a teljes akadálymentesítéssel elbontják az épületet is. Fotó: M. Á.
Hegyeshalomban a teljes akadálymentesítéssel elbontják az épületet is. Fotó: M. Á.

Az ideiglenes átalakítással azonban nem oldódott meg, hogy a forgalom akadálytalanul haladhasson a két ország között. Ám már a schengeni csatlakozás idején tudni lehetett, hogy előbb-utóbb el kell végezni a teljes akadálymentesítést. Úgy tűnik, ennek az ideje most már hamarosan elérkezik, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ugyanis a közelmúltban közbeszerzési pályázatot írt ki a hegyeshalmi és rajkai határátkelőhelyek akadálymentesítése tanulmánytervének elkészítésére. A kiírás szerint a pályázóknak el kell készíteniük a tanulmánytervet mindkét határállomás területén a vonatkozó előírásoknak megfelelően a csatlakozó autópálya folyamatos főpályakénti átvezetésének határpontig történő kiépítésére. A tervnek tartalmaznia kell a sztrádáról a határ előtti le- és felhajtás biztosítását is.

A tervben szerepelnie kell a ˝Hegyeshalom-nyugat˝ autópálya-csomópont, illetve a rajkai csomópont és határ közötti szakaszon a pálya melletti területek kiszolgálásának, valamint meg kell oldani a közúti áruszállító járművek menet közbeni előszelektálással kombinált tengelyterhelés-mérését és az autópálya-matrica vásárlásának lehetőségét is. A tervezésnél szem előtt kell tartani, hogy a forgalom átvezetése akadálymentes és zavarásmentes legyen. Ezt a középső épületek bontásával tudják elérni. A pályázóknak tervet kell készíteniük az egyéb területek hasznosítására, valamint az esetleges közúti ellenőrzések lehetőségére is. A kiírás szerint a közbeszerzésen nyertes pályázónak jövő év közepéig kell elkészítenie a terveket.

Olvasóink írták

 • 5. Komarom 2009. december 11. 00:08
  „Komáromban már bontanak!
  képek itt: http://www.komarom.org/HATAR.html”
 • 4. invektus 2009. október 01. 17:41
  „HIHI MINEK PÁLYÁZNI A BONTÁSRA ??!
  IRJUK KI MINDEN INGYEN 1 HÉT ALAT SZÉTHORDANÁK A VANDÁLOK
  ÉS NEM KÉNE XY KFT T MEGFIZETNI A BONTÁSÉR

  LÁSD RAJKA”
 • 3. zopika02 2009. október 01. 15:40
  „Néhány milliárdért pár éve felépülték, most néhány milliárdért lebontják..... Bruhahaha...
  Ebben a formában is hasznosíthatóak lennének az épületek, de már kezdünk hozzászokni a hülyeséghez ebben az országban....”
 • 2. 01010 2009. október 01. 12:47
  „de akkor hol lehetne sumákolni a külföldieknek :(
  már csak a rendőrségi birságot nemkellene befizetniük ? :)”
 • 1. miro132 2009. október 01. 08:56
  „nem lehetne ezeket az epuletekt atadni az autopalya fenntartonak? Itt lehetne ellenorizni azt hogy megvettek e a matricat az orszagot elhagyok... aki nem vette meg a matricat itt kifizethetne a bunteteset nem ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberléptékű város, kiváló fekvéssel

˝Szeretem Mosonmagyaróvárt, minden ide köt, és ahogy telnek az évek, egyre nehezebben tudnám… Tovább olvasom