Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Oltás harmadáron

Dunakiliti–Feketeerdő - Az emlőrákot követően a méhnyakrák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegség a nők körében. Védőoltással viszont megelőzhető lenne: Dunakiliti és Feketeerdő önkormányzata támogatja a programot, ami közel kilencven lányt érint a két településen.


Évente 500 nő hal meg Magyarországon méhnyakrák miatt. A mellrák után ez a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, mely védőoltással megelőzhető lenne. A legtöbb európai országban ingyenesen vehető igénybe a vakcina. Nálunk kilencvenezer forintba kerül, az egészségbiztosítási pénztár nem támogatja.

A méhnyakrák elleni védőoltás igen drága, túl megterhelő lenne a családi kassza számára, viszont így, hogy harmadáron hozzájuthatunk, gondolkodunk rajta- mondta Gráczolné Fazekas Erika édesanya.
Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány kezdeményezésére két megyei település döntött úgy, hogy költ a megelőzésre. Dunakilitin minden 17–18 éves lány, illetve olyan 18–24 év közötti nők jelentkezhetnek szeptemberig a helyi védőnőnél, akik még nem rendelkeznek keresettel. Feketeerdőn a 14–18 év közöttieket célozták meg. Előbbinél a kedvezményes korcsoportba több mint hetven lány tartozik, utóbbinál tizenketten vehetik igénybe harmadáron a védőoltást. Ugyanis az önkormányzatok mellett az egyik vakcinát az alapítvány finanszírozza:
– A fiatalok egészségének megvédése érdekében vállaljuk ezt a feladatot. Vácott például második éve fut a projekt, ott a 12–13 év közötti lányok kaphatnak kedvezményt. Győrrel is egyeztetünk a témában, de nyitottak vagyunk más önkormányzatok érdeklődésére is. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szülőknek a teljes védőoltás finanszírozása túl nagy teher lenne – szögezte le Horváth Szabolcsné dr., az alapítvány társelnöke.

Novák András, Feketeerdő és Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere szerint nagy az érdeklődés a kedvezményes vakcinára. Mindkét településvezető fontosnak tartja a megelőzést, ezért a továbbiakban is áldoznának erre a célra.

A 12 éves Bianka (a felvételen édesanyjával) még nem veheti igénybe a kedvezményes vakcinát, nővére, a 15 éves Enikő viszont már igen.
A 12 éves Bianka (a felvételen édesanyjával) még nem veheti igénybe a kedvezményes vakcinát, nővére, a 15 éves Enikő viszont már igen.

A dunakiliti képviselő-testület már döntött arról, hogy támogatja a projektet: – Megbeszéltük, hogy ennek nem egyszerinek kell lennie, hanem a későbbiekben is támogatnánk az érintett korcsoportot – magyarázta Szokoli Sándor. Kifejtette: céljuk, hogy más, az egészségbiztosítási pénztár által nem támogatott védőoltások és szűrővizsgálatok költségeiben is segítséget nyújtsanak a lakosságnak.

– A méhnyakrák elleni védőoltás igen drága, túl megterhelő lenne a családi kassza számára, viszont így, hogy harmadáron hozzájuthatunk, gondolkodunk rajta. Azt hallottam, hogy az oltás ellenére el kell járni a nőgyógyászati és szűrővizsgálatokra, de már az nagy dolog, hogy legalább a méhnyakrák miatt nem kell aggódni – mondta Gráczolné Fazekas Erika (Feketeerdő), aki a 12 éves Bianka és a 15 éves Enikő édesanyja.


Nőgyógyász a vakcináró

A HPV elleni védőoltásról dr. Balogh Elek szülész-nőgyógyász Dunakilitin szakmai fórum keretében válaszolt az érdeklődők kérdésére. Többek között arra voltak kíváncsiak, van-e mellékhatása, illetve szövődménye a vakcinának. A Kisalföld megkeresésére a doktor kifejtette: a humán papillomavírus elleni védőoltásnak nincs komoly mellékhatása és mai ismereteink szerint hosszú távú védettséget nyújt. A védőoltás 9–15 éves lányoknak, valamint 16–26 év közötti nőknek ajánlott. A szakember hozzáfűzte: a vakcina beadása nem helyettesíti a rendszeres évenkénti nőgyógyászati vizsgálatot és rákszűrést.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2009. július 28. 15:41
    „Ha jól számolom akkor ez minden 10000 nőből egy, vagyis egy 20 ezer lakósú városban minden évben 1 fő. Hogy ő is miért, mitől kapta? Túl sok a kétely, viszont minden oltás veszélyes lehet akár minden 10 ezredik! Magam speciel a saját női hozzátartozóimnak sem javaslom. Mi vagyunk az üzletrontók!”
  • 1. invektus 2009. július 27. 15:22
    „Ez egy jó hir :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adnak már jegyet az állomáson

Jánossomorja - Megszünt a jegykiadás a jánossomorjai állomáson. Az utasok jegyet ugyan vehetnek a… Tovább olvasom